​Një dhimbje koke e papandehur mund të jetë një simptomë e COVID-19

loading...


Virusi SARS-CoV-2, i cili shkakton COVID-19, prek kryesisht sistemin e frymëmarrjes, duke shkaktuar simptoma të tilla si kollë e thatë, humbje e shijes dhe erë dhe vështirësi në frymëmarrje. Sidoqoftë, ka gjithnjë e më shumë raporte se gjithashtu shkakton efekte neurologjike si encefaliti dhe goditja në tru, raporton Medical News.

dhembjet e kokës ndodhin edhe te pacientët me COVID-19, ndonjëherë të shoqëruara me simptoma neurologjike. Është manifestimi më i zakonshëm neurologjik i kësaj sëmundje që duhet të hetohet më tej.

Në një studim të botuar në revistën Headache, studiuesit nga Instituti i Sjelljes Njerëzore dhe Shkencave të Lidhura me të në Indi raportojnë një rast të një 15-vjeçari i cili erdhi në dhomën e urgjencës me një dhimbje koke. dhimbja e kokës pulsuese u shfaq papritmas në interval prej 5-10 minutash.

Para fillimit të dhembjes së kokës, pacienti kishte një temperaturë të ulët, por s’ kishte simptoma të frymëmarrjes si kollë, dhimbje fyti.

Pas ekzaminimit të pacientit, mjekët raportuan se një ekzaminim i syve dhe MRI i trurit s’ zbuluan anomali, dhe testet rutinë të gjakut ishin gjithashtu normale.

Pas pesë ditësh tretmani, djali ishte i vetëdijshëm, por dhimbja e kokës s’ u përmirësua dhe ai s’ iu përgjigj qetësuesve të dhembjeve. Pas testimit për COVID-19, pacienti doli pozitiv ndaj koronavirusit.

Gjatë qëndrimit të tij dy-javor në spital, ai mori deksametazon, manitol, acetazolamid dhe topiramat. Shëndeti i pacientit filloi të përmirësohej pas tre javësh, s’ kishte raporte për dhimbje koke dhe s’ kishte nevojë për ilaçe shtesë.

dhembjet e kokës së papandehur gjatë një pandemie s’ duhet të injorohen

Raportet e literaturës tregojnë se rreth 11-14% e pacientëve që kishin COVID-19 raportuan dhimbje koke si një nga simptomat. Studimet e pacientëve në Pekin, Kinë, kanë treguar se dhembjet e kokës janë një simptomë e zakonshme në rreth 6.5% të pacientëve.

Autorët besojnë se dhimbja e kokës është ndoshta rezultat i përgjigjes imune të trupit ndaj SARS-CoV-2.

“Ne tashmë e dimë që SARS-CoV-2 ka potencial neurotrofik, kështu që një dhimbje koke e papandehur s’ duhet të injorohet gjatë një pandemie,” deklarojnë autorët.

Ata theksojnë se njerëzit që përjetojnë dhimbje koke të menjëhershme, kronike duhet të testohen për COVID-19, dhe ata gjithashtu deklarojnë se kërkohen kërkime shtesë për të hetuar lidhjen midis COVID dhe dhembjes së kokës.

 

o.j/dita

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *