​Ushqimet e shëndetshme luajnë një rol jetësor në luftimin e koronavirusit

loading...


Numri i rasteve të reja vazhdon të rritet në të tërë botën dhe është thelbësore të përcaktohen mënyrat për të luftuar epideminë. Sistemi imunitar mbron strehuesin nga organizmat patogjenë, përfshirë viruset, bakteret, kërpudhat dhe parazitët.

Për t’u marrë me një gamë të gjerë kërcënimesh, sistemi imunitar ka evoluar për të përfshirë shumë lloje të qelizave të specializuara që komunikojnë dhe punojnë së bashku për të luftuar infeksionet. Disa lëndë ushqyese janë të nevojshme që sistemi imunitar të funksionojë si duhet.

Studiues në Shkollën e Zhvillimit Njerëzor dhe Shëndetit në Southampton hetuan rolin e dietës në rritjen e sistemit imunitar në luftimin e COVID-19.

Një studim i botuar në BMJ Nutrition, Prevention & Health thekson rëndësinë e dietës në rritjen e aftësisë së sistemit imunitar për të luftuar infeksionin.

Sistemi imunitar mbron trupin tonë nga infeksioni, dhe kujtesa imune i referohet aftësisë së sistemit imunitar për të njohur shpejt një antigjen që trupi ka hasur më parë dhe të shkaktojë një përgjigje të përshtatshme imune.

Shumë faktorë mund të ndryshojnë përgjigjen imune të trupit. Plakja mund të shoqërohet me humbjen e aftësisë së sistemit imunitar, e cila quhet imunoshencë, e cila karakterizohet nga një ulje e qelizave imune, përfshirë limfocitet T, limfocitet B, qelizat dendritike, neutrofilet, monocitet, makrofagët dhe qelizat vrasëse natyrore. E gjithë kjo ndodh në moshën e vjetër, kështu që kjo mund të jetë arsyeja pse të moshuarit janë më të ndjeshëm ndaj COVID.

Disa lëndë ushqyese, të tilla si vitaminat A dhe D, janë rregullatorë të drejtpërdrejtë të shprehjes së gjeneve në qelizat imune. Ato luajnë një rol kryesor në reagimin e qelizave imune.

Antioksiduesit gjithashtu luajnë një rol kryesor në mbrojtjen e trupit nga stresi oksidativ. Vitaminat klasike antioksiduese përfshijnë vitaminë C dhe E, andaj një dietë e shëndetshme është thelbësore në luftën kundër epidemisë së koronavirusit.

Ushqimi i mirë siguron një mjedis në të cilin sistemi imunitar mund të përgjigjet shpejt dhe në mënyrë të përshtatshme ndaj infeksionit. Ndërkohë, mungesa e lëndëve ushqyese e bën trupin dhe sistemin imunitar të paaftë për të punuar si duhet.

Trupi ka nevojë për vitamina dhe minerale për të luftuar me sukses sindromën e rëndë akute të frymëmarrjes koronavirus 2 (SARS-CoV-2). Në disa raste, edhe Vetëm po të një person infektohet, sistemi imunitar i trupit mund të luftojë lehtësisht patogjenin, duke zvogëluar rrezikun e zhvillimit të një sëmundjeje të rëndë.

Vitaminat A, B6, C, D dhe E, përfshirë zinkun, bakrin, hekurin dhe selenin janë treguar se luajnë rol kryesor në mbështetjen e sistemit imunitar dhe zvogëlimin e rrezikut të infeksioneve.

Ekskluzive | Rrefimi i plote i deshmitarit te masakres ne Krushe ku ai e perfshin edhe Lulzim Bashen

The post ​Ushqimet e shëndetshme luajnë një rol jetësor në luftimin e koronavirusit appeared first on Insajderi.

Related posts