© Ndalohet kopjimi, riprodhimi dhe publikimi i informacionit pa cituar burimin e tij.
Analizat e gjakut

Shumë njerëz s’e trajtojnë shëndetin e tyre me seriozitetin që meriton.

Akoma më të shumtë janë ata që evitojnë takimin me doktorin si të ish një sëmundje e keqe. Kontrollet e rregullta mjekësore janë të rëndësishme për çdo moshë por, sipas të dhënave pas të dyzetave ato bëhen të domosdoshme. Në këtë moshë, si burrat ashtu edhe gratë sëmurën me shpesh dhe më shumë.

10 Kontrollet Shëndetësore Që Femrat Mbi 40 Vjeç nevojitet Të Kryejnë Menjëherë

Kontrollet e Gjirit

Gratë mbi 40 vjeç nevojitet të kontrollojnë rregullisht gjendjen e gjirit të tyre për të parandaluar sëmundjen e kancerit të gjirit. Diagnostikimi i hershëm i gjendrave shpëton jetë.

Mamografia

Mamografia është një instrument i rëndësishëm për diagnotsikimin e kancerit të gjirit dhe parandalimin e përhapjes së tij. Çdo grua mbi 40 vjeç nevojitet ta bëjë atë.

Analiza e Glukozës Në Gjak
Vetëm po të jeni të predispozuar të prekeni nga diabeti (sëmundja e sheqerit) (sëmundja e sheqerit), atëherë nevojitet të bëni analizat çdo tre vjet. Për fat të mirë mjafton një analizë urine ose gjaku për të kontrolluar nivelin e glukozës në gjak.

Niveli I Kolesterolit
Sëmundjet e zemrës dhe ishemisë janë ndër shkaktarët kryesorë të vdekjeve të parakohshme. Sipas informacioneve, që nga mosha 20 vjeç një vajzë nevojitet të masë nivelin e kolesterolit çdo 4 deri në 6 vjet. Pas moshës 45 vjeçare, niveli i kolesterolit nevojitet testuar çdo një vit meqenëse rreziku i sëmundjeve të zemrës bëhet më i lartë me kalimin e moshës.

Tensioni i Gjakut
Shanset që një grua të vuajë nga tensioni i gjakut rriten ndjeshëm pas menopauzës. prandaj është e rëndësishme që tensioni të monitorohet vazhdimisht. Nëse tensioni është më i lartë se 140/90 mm Hg atëherë nevojitet të konsultoheni me një mjek.

Tumori i Zorrës

Nëse dëshironi të mbroheni nga ky kancer vdekjeprurës atëherë nevojitet të filloni analizat e rregullta përpara se të arrini 50 vjeç. Rreziku është më i lartë për njerëzit, të afërmit e të cilëve janë prekur nga kjo sëmundje apo për ata që preken rregullisht nga inflamacioni i zorrëve.

Dendësia Kockore
Gratë janë më të rrezikuara nga osteporoza ose frakturat e kockave. Kjo ndodh meqenëse me kalimin e moshës niveli i estrogjenit në trup bie. Ky hormon luan një rol mbrojtës për kockat e një gruaje. Për pasojë është e një rëndësie të veçantë që një grua mbi 40 vjeç të kryejë analizat e dendësisë kockore.

Kontrolli I Lëkurës
Gratë që ekspozohen shumë në diell, ato me lëkurë të çelët ose ato që në historikun familjar kanë raste të kancerit të lëkurës janë më të rrezikuara nga kjo sëmundje. Ajo diagnostikohet lehtë me anë të një takimi tek mjeku.

Kontrolli i Syve
Gratë në moshë preken më shumë sindroma e syrit të thatë, glaucoma, apo perdja e syrit. Kontrolli i syve është shumë i rëndësishëm pas kësaj moshe. Mos harroni që shumë sëmundje të syve s’ shfaqen me simptoma paralajmëruese.

Kontrolli Tek Dentisti
Një grua nevojitet të bëjë kontrollin e gojës tek dentisti minimalisht një herë në vit. Në këtë mënyrë ju mund të mbroni dhëmbët por edhe të parandaloni sëmundjet e gojës. Gratë që pijnë duhan ose pijnë shumë alkol janë më të rrezikuara nga këto sëmundje.

Lexo edhe: 10 analizat shëndetësore që çdo burrë mbi 40 vjeç nevojitet të kryejë sa më parë

You cannot copy content of this page

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.