11,812 raste aktive me koronavirus në Kosovë, IKSHPK bën thirrje për kujdes të shtuar


Instituti Kombëtar i Shëndetit Publik bën të ditur se numri total i rasteve pozitive është 80,621 raste nga 375,967 persona të dyshimtë në virusin SARS-CoV-2 dhe 1,744 raste të vdekjes.

Gjatë 24 orëve të fundit, janë shëruar 744 pacientë derisa numri i përgjithshëm i të shëruarve deri më sot është gjithsej 67,065 raste, ndërsa numri i rasteve aktive është 11,812.

Më poshtë lexoni po ashtu thirrjen e -së për kujdes të shtuar për shkak të numrit të lartë të rasteve aktive me të cilat u paraqiten herët a vonë më parë në vend:

nderuar qytetarë!

Duke pasur parasysh vlerësimin dinamik dhe në kohë reale të situatës epidemiologjike me COVID -19, sot janë raportuar 828 raste pozitive, që paraqet numrin më të madh të rasteve pozitive këtë vit me tendencë të rritjes ditëve në vijim. Vetëm në janë raportuar 361 raste pozitive. Shprehim ngushëllime familjarëve për 8 e vdekjeve të raportuara gjatë 24 orëve të fundit.

Numri i rasteve pozitive dhe vdekjeve nga vazhdon të jetë i lartë dhe brengosës si pasojë e drejtpërdrejtë e neglizhimit të masave.

të stërngarkuar në spitale po luftojnë kundër këtij virusi tinëzar e shkatërrimtar me tërë fuqinë e tyre profesionale e njerëzore.

përsërit thirrjen për zbatimin e të gjitha masave të përgjithshme dhe specifike për mbrojtjen nga pandemia COVID-19.

Masat parandaluese janë të njëjta me aksent të veçantë se personat pozitiv duhet të qëndrojnë në shtëpi për të parandaluar përhapjen në familje dhe në komunitet. Me zvogëlimin e kontakteve, do ta bëjmë të mundur ndërprerjen e përhapjes së infeksionit.

andaj rekomandojmë edhe një herë:

  1. qëndrohet në shtëpi, dhe dalja të jetë vetëm për nevoja të domosdoshme;
  2. rigoroz i takimeve me njerëz me të cilët s’ jetoni në bashkësi, pos për qëllime specifike;
  3. rigoroz i tubimeve;
  4. Respektimi rigoroz i masave kufizuese në aktivitetet publike;
  5. Kufizimi i punës për veprimtaritë jo-thelbësore dhe vend-ngjarjet duke pakësuar edhe kohën e punës gjatë ditës.

IKSHPK vlerëson se këto mund të ndërprenë rritjen e numrit të rasteve, të parandalojnë mbingarkesën e hospitalizimeve dhe të parandalojnë rritjen e numrit të vdekjeve.

IKSHPK apelon tek të gjithë qytetarët, institucionet dhe organizatat publike dhe private, për respektimin dhe ndërmarrjen e të gjitha masave të nevojshme për parandalimin, menaxhimin dhe kontrollin e infeksionit COVID-19, duke marrë parasysh dispozitat e Ligjit për parandalimin dhe luftimin e pandemisë COVID-19, dhe vendimet në fuqi mbi dhe obligimet e institucioneve për zbatimin e masave të përgjithshme dhe specifike për mbrojtjen nga pandemia COVID-19.

Në veçanti, bëjmë thirrje për zbatimin e rekomandimeve dhe respektimin e masave kufizuese për aktivitetet publike, përkatësisht kufizimeve për grumbullimin e qytetarëve dhe tubimeve publike.

Grumbullimi i qytetarëve pa maska dhe pa mbajtje të distancës shton rrezikun e përhapjes së infeksionit përderisa virusi SARS-COV-2 është prezent në mesin tonë.

Apelojmë tek institucionet përgjegjëse, përkatësisht e Kosovës dhe inspektoratet përgjegjëse që të mbikëqyrin me përpikëri dhe të ndërmarrin të gjitha veprimet e nevojshme për zbatimin e masave dhe vendimeve të tjera në fuqi në zbatim të Ligjit për parandalimin dhe luftimin e pandemisë COVID-19 në Republikën e Kosovës.

Qytetarë të nderuar,

Ju lutemi për kujdes të shtuar!

Që të shmangni shkaqet dhe pasojat e infeksionit:

Respektoni kufizuese për grumbullimet dhe tubimet publike!

Mbani në mend:

FYTYRA MBULUAR ME MASKË!

DUART PASTRA! DISTANCA DHE HAPËSIRA BOLLSHME!

Mbuloni gojën dhe hundën me maskë!

Mbani higjienën!

Respektoni distancën!

Postime të ngjashme