Duhani dhe shikimi

Ai dobëson aftësinë për të diskriminuar mirë kundër kontrasteve dhe ngjyrave

pish më shumë se 20 cigare në ditë mund të dëmtojë edhe sytë, ashtu
edhe shëndetin e zemrës dhe të mushkërive. Në veçanti, aftësia për të
diskriminuar mirë kundër kontrasteve dhe ngjyrave është dobësuar. Kjo
është zbuluar nga hulumtimi nga Universiteti Rutgers, i botuar në
Kërkimin e Psikiatrisë.

Për studimin janë analizuar 71 njerëz të
shëndetshëm, 8 të cilët kanë tymosur shumë pak (më pak se 15 cigare në
jetën e tyre) dhe 63 që kanë tymosur më shumë se 20 cigare në ditë, kanë
pasur varësi nga nikotina dhe nuk kanë treguar shenja se duan të lënë.
Pjesëmarrësit ishin midis 25 dhe 45 vjeç dhe kishin një pamje normale
ose korrekte të normës.
Hulumtuesit shqyrtuan se si ata
diskriminonin nivelet e kontrastit (dallimet delikate në mbrojtje nga
drita) dhe ngjyrat që qëndronin në 149 centimetra nga një monitor i
tubave me rreze katodë prej 19 inç që u tregonte atyre stimuj.

Rezultatet
treguan ndryshime të rëndësishme te duhanpirësit në lidhje me vizionin
me ngjyrë të kuqe-jeshile dhe blu-verdhë, që sugjeron se konsumi i
substancave me kemikale neurotoksike, të tilla si ato të përmbajtura në
cigare, mund të shkaktojë një humbje të përgjithshme të vizionit me
ngjyra. Hulumtimi gjithashtu tregon se duhanpirësit e rëndë kanë një
aftësi të kufizuar për të diskriminuar kontrastet dhe ngjyrat në
krahasim me joduhanpirësit.

Tashmë studimet e mëparshme kanë
treguar pirjen e duhanit si një faktor që rrit rreziqet për shikimin,
veçanërisht rritjen e shanseve të zhvillimit të degjenerimit makular të
moshës.
Megjithëse hulumtimi nuk siguron një shpjegim fiziologjik për
rezultatet, skuadra e studiuesve që e zhvilluan atë thotë se që kur
nikotina dhe pirja e duhanit dëmtojnë sistemin e enëve të gjakut,
studimi sugjeron që enët e gjakut dhe neuronet në retinë gjithashtu
dëmtohen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *