30 Korrik 2020/ Informacion i përditësuar përkoronavirusin COVID-19 – Instituti i Shëndetit Publik


30 Korrik 2020/ Informacion i përditësuar përkoronavirusin COVID-19

 

1. Situata vendin tonë sipas MSHMS

vendin tonë deri sot (30.07.2020) janë testuar 40 699raste dyshuara për COVID-19 cilat kanë rezultuar:

5197raste konfirmuara

154pacientë kanë ndërruar jetë  

2883pacientë shëruar

2160numri i rasteve aktive

Shpërndarja sipas qarqeve rasteve konfirmuara me COVID-19, datë: 30.07.2020

 

Raste aktivesipas qarqeve

Nr. i rasteve shëruara

 

Situata epidemiologjike e COVID-19 24 orët e fund

 

Virusi i rrezikshëm s’ ka kursyer as një ri 31 vjeçar ngaTirana i prekur nga COVID19, vuante nga diabeti (sëmundja e sheqerit) (sëmundja e sheqerit), i cili kandërruar jetë spitalinShefqet Ndroqi”. s’ e kanë fituar dot betejën edhe 3 qytetarë tjerë: Një 69 vjeçar nga Shkodra, një76 vjeçare nga Fieri dhe një 85 vjeçar nga Korça dy spitaletCOVID. Ministria e Shëndetësisë dhe Mbrojtjes Sociale i shprehngushëllimet familjarëve.  

Aktualisht spitalin Infektiv dhe spitalinShefqet Ndroqipotrajtohen 124 pacientë, 18 janë terapi intensive, 7 prej cilëve pacientë intubuar.

24 orët e fundit, janë kryer 507 testime për dyshuar prekur me COVID19, nga cilat janë konfirmuar 92 rastepozitive.

Shpërndarja gjeografike e rasteve është si vijon: 49 raste Tiranë, 11 Kukës, 5 Durrës, 4 Fier, nga 3 raste Shkodër, Lezhë, nga 2 raste Elbasan, Berat, Roskovec, Bulqizë, nga 1 rast Kurbin, Kavajë, Vlorë, Mirditë, Mallakastër, Mat, Delvinë, Malësi e Madhe, Shijak.

Gjatë 24 orëve fundit janë shëruar 53 qytetarë, duke e çuarnumrin e shëruarve 2883, nga fillimi i epidemisë.

 

Kontrolle për zbatimin e masave nga Task-ForcaantiCOVID 24 orët e fundit

nspektorati Shtetëror Shëndetësor bashkëpunim me grupet e tjera Task Forcës: Inspektoratin e Punës, AKU, Policinë e Shtetit, realizuan 1382 inspektime dhe monitorim 24 orët e fundit. Nga inspektimet janë vendosur 8 masa administrative përsubjekte dhe individë gjetur shkelje protokolleve dhemasave për mbrojtjen nga COVID-19: 1 masë administrative me gjobë klinikë dentare, 4 masa me gjobë ndaj individëve përmosmbajtje maskës ambiente publike mbyllura dhe 3 vendime ndërmjetëm për pezullim aktivitetit subjekteve.

Masat administrative janë vendosur nga degët rajonale Inspektoratit Shtetëror Shëndetësor qarqet Dibër, Elbasan, Shkodër, Tiranë.

Task Forca anti-COVID total ka kryer 131.400  mijekontrolle dhe monitorimet terren gjatë epidemisë dhe janëvendosur 516 masa administrative për subjektet e gjetura shkelje protokolleve sigurisë, miratuar nga Ministria e Shëndetësisë.

Ministria e Shëndetësië u kërkon bizneseve zbatojnë me korrektësi protokollet e sigurisë punë dhe vendimin e ri, i cilindalon hapjen e klubeve natës, diskove, etj, si dhe ndalimin e muzikës për gjitha aktivitetet pas orës 20:00. Çdo shkelje do konsiderohet me rrezik për shëndetin e qytetarëve dhe si e tillë do ndëshkohet sipas ligjeve fuqi.

 

Parandalimi i COVID-19, masa reja kufizuese

Me vendimin e Qeverisë dhe Aktit Normativ ndalohet hapja e klubeve natës, diskove, lounge barve dhe çdo lloj shërbimi kësaj natyre mjedis mbyllur apo hapur, përveçrestoranteve. Mosrespektimi i këtij detyrimi nga subjektet, dënohet me gjobë 3 000 000 lekë dhe me pezullim aktivitetitpër një periudhë një vjeçare.

Ndalon muzikën pas orës 20.00 gjithë mjediset e shërbimeve çfarëdolloji. Mosrespektimi i këtij detyrimi ngasubjektet, dënohet me gjobë 1 000 000 lekë dhe rastpërsëritje, me pezullim te aktivitetit për një periudhë gjashtëmujore. s’ nevojitet harrojmë për asnjë moment, se e gjithëbota është një moment pandemie.

 

Maska e detyrueshme ambiente mbyllura

Qeveria shqiptare vendosi përdorimin e maskës/barrierënmbrojtëse prej tekstili si detyrueshme çdo ambient mbyllur. me anë të vendimit qeverisë dhe aktit normativ, detyrimi për përdorimin e maskave jo mjekësore/barrieravembrojtëse për mbrojtjen ndaj transmetimit COVID 19 do jetë detyrim për çdo individ gjitha ambjentet e mbyllura; administratën publike dhe jo publike; transportin publik; zyra, shkallë pallati, ashensorë, qendrat tregtare, dyqane, supermakatat, tregjet dhe njësitë e shërbimit. gjithë ataindividë s’ do ta përdorin barrierën mbrojtëse, sipasudhëzimeve Ministrisë Shëndetësisë, do penalizohen. Spas specialistëve maska është shumë efikase, pasi reduktontransmetueshmërinë. Po qe se e vendosim gjithë, ajo përkthehet një armë mbrojtëse për mospërhapjen e këtij infeksoni.

https://www.youtube.com/watch?v=oWoXDB8nvxk

http://shendetesia.gov.al/wp-content/uploads/2020/07/akti-normativ-maskat.pdf

 

Apel për mbrojtjen nga COVID-19 drejtuar bizneseve

Ministria e Shëndetësisë dhe Mbrojtjes Sociale i bën apelbizneseve, zbatojnë me korrektësi protokollet e sigurisë punë: dezinfektojnë ambientet, kryejnë ajrosjen rregullisht, përdoren maskat apo barrierat mbrojtëse çdo subjektshërbimi për qytetarët, siç e përcaktojnë protokollet e autoriteteve shëndetësore. Çdo shkelje do konsiderohet me rrezik për shëndetin e qytetarëve dhe si e tillë do ndëshkohetsipas ligjeve fuqi. me anë të ndryshimeve aktin normativ, vendosen penalitetet për subjektet ushtrojnë veprimtarituristike stacionet e plazhit, i thyejne rregullat, duke ndikuar direkt përhapjen e infeksionit SARS COV2. Parashikohet dënimi me gjobë 700,000 (shtatëqind) mijë lekëdhe rast përsëritjeje, parashikohet edhe mbyllja e veprimtarisë, duke synuar mbrohet shëndeti i turistëve zonat e plazheve, nga infeksioni SARS COV2.

 

Këshilla dhe rekomandime drejtuar qytetarëve përmbrojtjen nga COVID-19

Ministria e Shëndetësisë dhe Mbrojtjes Sociale apelon përvetëndërgjegjësim nga qytetarët jenë kujdesshëm zbatimin e masave vendosura: Kur dilni, qëndroni distancëfizike prej paktën 1.5 metër, lani shpesh duart, përdorni maskambrojtëse ambiente mbyllura. Kur mbani maskë mosprekni fytyrën dhe maskën me dorë. Dezinfektoni objektet prekni dhe ajrosni ambientet cilat qëndroni. Personat e konfirmuar pozitivë me COVID-19 nevojitet vetëizolohen dhe shmangin kontaktet e ngushta me tjerët. Po qe se dyshoni se jeni iprekur ose keni shenja sëmundjes nevojitet qëndroni izoluardhe telefononi numrin e Urgjencës Kombëtare 127. Ministriae Shëndetësisë ka vënë dispozicion qytetarëve linjën e gjelbër 0800 40 40 për këshillim psikologjik apo çdoinformacion për Covid19.

 

Rregulla nevojitet zbatohen për një sezon turistik sigurt

Pastrimi dhe dezinfektimi nevojitet zbatohen me rigorozitet bare, restorante, shezlone dhe çdo ambient. strukturatakomoduese nevojitet ruhet distancimi fizik jo pak se 1.5 meter. Stafi i shërbimit kontakt me pushuesit apo vizitorëtnevojitet mbajmë domosdoshmërisht maskë. Kujdes me përdorimin e ashensorit, respektoni distancimin dhe higjenen. Hapësira midis ndenjëseve dhe çadrave pushuesve nevojitet jo pak se 3.5 metër distancë. Shmangni grumbullimet e çdolloji. Shmangni ambientet e mbyllura, konsumoni ushqim ambiente hapura. Mos këmbeni aksesorët e plazhit me tjerët. Ruani higjenën vetjake. Po qe se keni temperaturë mos u nisni për udhëtim dhe mos frekuentoni plazhin.

Hapa nevojitet ndiqni Po qe se udhëtoni:

Lani duart para se udhëtoni dhe përdorni dezinfektant;

Mbani distancë nga njerëzit e tjerë;

Vendosni maska mbrojtëse;

Mos udhëtoni Po qe se jeni sëmurë apo keni temperaturë, kollë dhevështirësi frymëmarrje.

 

 

2. Situata ndërkombëtare për COVID-19 sipas ECDC-është si poshtë:

nivel global, janë raportuar total 17 005 983 raste konfirmuara me COVID-19, dhe vdekje total janë 666857

Azi:  4 062 743 raste konfimuara

92 853 vdekje

Afrikë892 116 raste konfirmuara

18 857 vdekje

Amerikë: 9 169 607 raste konfirmuara

351 391 vdekje 

Oqeania : 17 362 raste konfirmuara

 207 vdekje

tjera :   696 raste konfirmuara

  7 vdekje

 

Tabela 1. Numri i rasteve konfirmuara deri datën 30 korrik2020 sipas shteteve (sipas ECDC):  https://www.ecdc.europa.eu/en/novel-coronavirus-china

Nr i rasteve konfirmuara (30 korrik 2020)

Rastet e tjera një mjet transportidetar Japoni

Saint_Vincent_&_Grenadines

Republika e Afrikes qendrore

 

 

Harta e shpërndarjes gjeografike COVID-19 në botë

 

3. Situata  Europë dhe sipas ECDC është si poshtë:

Europë: 2 863 459 raste konfirmuara

203 542 vdekje

Tabela 2. Numri i rasteve konfirmuara deri datën 30 korrik2020 sipas shteteve te Europës (sipas ECDC):  https://www.ecdc.europa.eu/en/novel-coronavirus-china

Nr i rasteve konfirmuara (30 korrik 2020)Related posts:

Suksesi i radhës i Ardiana Matoshit – Fiton çmimin “Aktorja më e mirë” në Festivalin “Fantaspoa” në ...
Mësoni përqindjen se sa po na mbron maska nga infektimi me koronavirus
Kopshtet private të komunës së Gjakovës kërkojnë ndihmën tuaj!
Bota në kërkim të një vaksine kundër Covid-19, por specialistët e OBSH-së japin lajmin e keq
Si të përshtateni me ndryshimet në vendin e punës
Komunikimi i përditshëm për koronavirusin/ 4 Gusht 2020 – Instituti i Shëndetit Publik
Vdes gjatë rezonancës magnetike një vajzë 7-vjeçare në Prishtinë
6 të vdekur dhe 101 persona pozitiv në 24 orët e fundit në Shqipëri
215 persona pozitivë me COVID-19
13 të vdekur nga COVID-19 në 24 orët e fundit
Reklama e vajzës me banane shkakton furtunë në web, Audi pendohet
Frutat dhe Perimet Që s' nevojitet ti Ruani asnjëherë Bashkë
Kungullurë – Receta Perfekte Për T’u Shijuar Gjatë Verës
Në “zemër” të Europës bie 25 cm dëborë në mes të verës, po cilësohet si e pazakontë nga specialistët
Mbi 10 Milionë të Shëruar Nga COVID-19 Në Mbarë Botën
Mjeku kosovar del pozitiv me COVID-19: Të jesh pozitiv s' është marre
DW: Rritje Dramatike e Koronavirusit në Ballkan – Ç’po Ndodh me Këto Vende
Selmanaj, pozitiv me COVID-19
Vrapi, 4 Gabime Që Pengojnë Dobësimin
Pejë, 57 pacientë me COVID-19, 16 pacientë në gjendje të rëndë
COVID-19: 6 Grupimet e Simptomave Të Zbuluara Nga specialistët
Bimët mjekësore me aftësi shëruese e qetësuese
Psikologët: Karantina Zgjoi Problemet e Shëndetit Mendor
Shenjat e qarta se mund ta keni pasur virusin pa e ditur
Të mbijetuarit e COVID-19 tregojnë rritje të shkallës së çrregullimeve psikiatrike, zbulon studimi i...
trajtimi me Niseshte dhe Vezë që Largon Çdo Papastërti nga Fytyra
Vushtrri, 33 pacientë me COVID-19
Pite Tigani Të Mbushura me Çokokrem – Mëngjes Me Shije
Thaçi i uron nënës ditëlindjen e 83-të
Të gjithë janë shëruar, ky është shteti i vogël që mposhti koronavirusin
Shëndet i Mirë nga Lëngu i Gjetheve të Qershisë
Krem Pite Plot Delikatesë – Receta e Thjeshtë Si Ta Përgatisni
Pinxhur – Salca e Traditës Plot Shije Dhe Aromë
Martohet kryeministrja më e re në botë, dalin pamjet nga dasma e thjeshtë
A kanë disa njerëz mbrojtje kundër coronavirusit?
Si Të Qëroni Dhe Ruani Domatet Me Disa Metoda Krejt Të Lehta
Podujevë, arrestohet pacienti me COVID-19 s' ishte vetizoluar
Kuqi: QKF në Therandë ka filluar kēto ditë të mbingarkohet me pacient të infektuar me Covid 19
3 Gusht 2020/ Informacion i përditësuar për koronavirusinCOVID-19 – Instituti i Shëndetit Publik
IKSHPK: Hoti e ka lajmëruar opinionin posa ka marrë informatën për COVID-19
10 aktivitete që ju ekspozojnë ndaj koronavirusit, të renditura sipas rrezikshmërisë
Helmimi nga ushqimet – Sa zgjat dhe çfarë të bëjmë?
Naze dhe të vjella te fëmijët – Çfarë nevojitet të bëni?
Goditjet në kokë te fëmijët – Kur nevojitet të shqetësohemi?
424 pacientë me COVID-19 të shtrirë në SHSKUK, 46 në gjendje të rëndë
Pas 16 vitesh bashkëjetesë, kryeministrja e Finlandës i jep fund beqarisë
Komunikimi i përditshëm për koronavirusin/ 3 Gusht 2020 – Instituti i Shëndetit Publik
Vdes një 28 vjeçar nga COVID-19 në Shkodër
Prishtinë, 65 raste të reja me COVID-19
Një Mënyrë e Re Jetese: COVID-19 s' Do Të Largohet, Njerëzit nevojitet të Përshtaten
250 raste pozitive me COVID-19 në 24 orët e fundit
Kosova afër tretmanit me Plazmë Gjaku Për të Prekurit me COVID-19
Shtatë të vdekur nga COVID-19
Nga ajri tek prodhimi i kopjeve të ARN-së, çfarë ndodh me virusin Covid-19 kur hyn në trup
Qepët – Si T’i Karamelizoni Pa i Djegur
Të ankuarit dëmton trurin, si të shpëtoni nga ky zakon
Sallatë me Kinoa – E Lehtë dhe e Shëndetshme
trajtimi me Mjaltë dhe Vaj – Zgjidhja Perfekte për Flokët e Thatë e të Dëmtuar
Shumë Ujë Pak Kalori: 9 Ushqimet Më Të Mira Të Verës
Mënyra se si personat me diabet (sëmundja e sheqerit) (sëmundja e sheqerit), mund të humbasin peshë
Tërshëra, 3 Gabimet Që Të Pengojnë Të Humbisni Peshën
Probiotikët, Ku T’i Gjeni Po qe se s' Konsumoni Dot Bulmet
Shqipëria e Pesta në Evropë Për Shifrën e Lartë të Problemeve nga Zemra
Peshkimi: Produktet Shqiptare Çanë Tregjet Evropiane
Nxirret një trup i pajetë nga Liqeni i Radoniqit
Si të Largoni Sheqerin e Tepërt nga Trupi – Ushqimet e Duhura
Pejë, 17 pacientë me COVID-19 në gjendje të rëndë
Britanikët bëjnë zbulimin e madh, testi i Covidit do të realizohet për 90 minuta
Vitaminat Që Funksionojnë Njësoj Si Antibiotikët
46 pacientë me COVID-19 të shtrirë në Spitalin e Gjakovës
Si të Përgatisni Reçelin e Kumbullave në Dy Mënyra – Shije dhe Ëmbëlsi Fantastike
FDA autorizon marketimin e IQOS, zvogëlon ekspozimin e toksikanteve
Sot protestojnë infermierët dhe mamitë
Vdes nga COVID-19 një mjek në Shqipëri
Kusari-Lila: Kryeministrit Hoti i uroj shërim të shpejtë, e i shëruar të largohet nga posti i Kryemi...
2 Gusht 2020/ Informacion i përditësuar për koronavirusin COVID-19 – Instituti i Shëndetit Publik
Kryeministri kosovar i infektuar me COVID-19, bëhet lajm ndërkombëtar
Raka paralajmëron: Me rritjen e rasteve, kapacitetet shëndetësore të Kosovës janë rrezikuar seriozis...
Latifi për vëllanë që i vdiq nga Covid-19: Ti Baca Dem, mbolle besim dhe dije
ende s' ka datë për rihapjen e çerdheve në Prishtinë
Vdes një qytetare nga Theranda, ishte e infektuar me COVID-19
Pesë të vdekur e 123 raste të reja me COVID-19 në Shqipëri
166 raste të reja me Covid-19 dhe 4 viktima në Maqedoninë e Veriut
Pandemia detyron Kaliforninë të lirojë 8 mijë të burgosur
Robotët gjatë kohës së pandemisë
Kush nevojitet ta marrë i pari vaksinën e koronavirusit?
Hedhja kudo e pajisjeve të mbrojtes përsonale problem në qytetin e Nju Jorkut
Koronavirusi, një krizë shëndetësore që ndodh një herë në shekull
Këto ushqime e rrisin hormonin e lumturisë
Tragjike: Edhe 13 të vdekur nga COVID-19 në Kosovë
Prishtina sërish me më së shumti raste me COVID-19
Vazhdon trendi i rritjes: 245 persona pozitiv me COVID-19
Ishte raportuar i zhdukur dje, gjendet shëndosh dhe mirë i moshuar nga Përlepnica e Gjilanit
Problemet me të cilat ballafaqohen personat që janë pre e racizmit
Thaçi u shpreh ngushëllime familjarëve që kanë humbur më të dashurit nga COVID-19
Më shumë se 17 milionë të infektuar dhe 683 mijë të vdekur në botë nga COVID-19
Jeni fëmijë i parë, i dytë apo i fundit? Këto janë tiparet e karakterit tuaj!
Veterani i UÇK-së i infektuar me COVID-19: Flaka më doli, virusi ma ka humbur fuqinë (VIDEO)
Një virus i ri në Kosovë? IKSHPK njofton për Virusin e Nilit
COVID DHE FËMIJËT, mjeku Dasho shpjegon të vertetat dhe si nevojitet të sillet Ministria e Arsimit…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Next Post

Anomalia, arsimi profesional pa pajisje për praktikë

Fri Jul 31 , 2020
Vështirësi në zhvillimin e mësimit praktik në institucionet e Arsimit Profesional ka gjetur Auditori. Sipas auditorit, posedimi dhe funksionalizimi i punëtorive në ambientet e IAAP-ve konsiderohet i domosdoshëm për realizimin e moduleve profesionale në këto institucione. Auditori ka theksuar se në bazë të auditimeve që janë bërë në komunën e […]