31 Korrik 2020/ Informacion i përditësuar përkoronavirusin COVID-19 – Instituti i Shëndetit Publik


31 Korrik 2020/ Informacion i përditësuar përkoronavirusin COVID-19

 

1. Situata vendin tonë sipas MSHMS

vendin tonë deri sot (31.07.2020) janë testuar 41 199raste dyshuara për COVID-19 cilat kanë rezultuar:

5276raste konfirmuara

157pacientë kanë ndërruar jetë  

2952pacientë shëruar

2167numri i rasteve aktive

Shpërndarja sipas qarqeve rasteve konfirmuara me COVID-19, datë: 31.07.2020

 

Raste aktivesipas qarqeve

Nr. i rasteve shëruara

 

 

 

Situata epidemiologjike e COVID-19 24 orët e fund

 

 

Ministria e Shëndetësisë dhe Mbrojtjes Sociale ju informon rrethsituatës COVID 19 Shqipëri, 24 orët e fundit.

Kanë vijuar testimet për dyshuar prekur me COVID19 dhevazhdon puna intensive e epidemiologëve terren përgjurmimin aktiv rasteve.

Fatkeqësisht, s’ e kanë fituar dot betejën me sëmundjen dyspitalet COVID, një 56 vjeçar dhe një 76 vjeçar nga Tirana me disa sëmundje bashkëshoqëruese dhe një 90 vjeçar nga Elbasani.

Aktualisht spitalin Infektiv dhe spitalinShefqet Ndroqipotrajtohen 115 pacientë, 16 janë terapi intensive, 5 prej cilëve pacientë intubuar.

24 orët e fundit, janë kryer 500 testime për dyshuar prekur me COVID19, nga cilat janë konfirmuar 79 rastepozitive.

Shpërndarja gjeografike e rasteve është si vijon: 56 raste Tiranë, nga 6 raste Shkodër, Krujë, nga 3 raste Fier, Lushnje, nga 1 rast Elbasan, Kavajë, Vlorë, Kamëz, Divjakë.

Gjatë 24 orëve fundit janë shëruar 69 qytetarë, duke e çuarnumrin e shëruarve 2952, nga fillimi i epidemisë.

 

Kontrolle për zbatimin e masave nga Task-ForcaantiCOVID 24 orët e fundit

Inspektorati Shtetëror Shëndetësor bashkëpunim me grupet e tjera Task Forcës: Inspektoratin e Punës, AKU, Policinë e Shtetit, realizuan 1413 inspektime dhe monitorim 24 orët e fundit. Nga inspektimet janë vendosur 4 masa administrative me gjobë ndaj individëve për mosmbajtje maskës ambientepublike mbyllura.

Masat administrative janë vendosur nga degët rajonale Inspektoratit Shtetëror Shëndetësor qarku Shkodër.

Task Forca anti-COVID total ka kryer 132.813 kontrolle dhemonitorimet terren gjatë epidemisë dhe janë vendosur 520 masa administrative për subjektet e gjetura shkelje protokolleve sigurisë, miratuar nga Ministria e Shëndetësisë.

 

Parandalimi i COVID-19, masa reja kufizuese

Me vendimin e Qeverisë dhe Aktit Normativ ndalohet hapja e klubeve natës, diskove, lounge barve dhe çdo lloj shërbimi kësaj natyre mjedis mbyllur apo hapur, përveçrestoranteve. Mosrespektimi i këtij detyrimi nga subjektet, dënohet me gjobë 3 000 000 lekë dhe me pezullim aktivitetitpër një periudhë një vjeçare.

Ndalon muzikën pas orës 20.00 gjithë mjediset e shërbimeve çfarëdolloji. Mosrespektimi i këtij detyrimi ngasubjektet, dënohet me gjobë 1 000 000 lekë dhe rastpërsëritje, me pezullim te aktivitetit për një periudhë gjashtëmujore. s’ nevojitet harrojmë për asnjë moment, se e gjithëbota është një moment pandemie.

 

Maska e detyrueshme ambiente mbyllura

Qeveria shqiptare vendosi përdorimin e maskës/barrierënmbrojtëse prej tekstili si detyrueshme çdo ambient mbyllur. me anë të vendimit qeverisë dhe aktit normativ, detyrimi për përdorimin e maskave jo mjekësore/barrieravembrojtëse për mbrojtjen ndaj transmetimit COVID 19 do jetë detyrim për çdo individ gjitha ambjentet e mbyllura; administratën publike dhe jo publike; transportin publik; zyra, shkallë pallati, ashensorë, qendrat tregtare, dyqane, supermakatat, tregjet dhe njësitë e shërbimit. gjithë ataindividë s’ do ta përdorin barrierën mbrojtëse, sipasudhëzimeve Ministrisë Shëndetësisë, do penalizohen. Spas specialistëve maska është shumë efikase, pasi pakësontransmetueshmërinë. Po qe se e vendosim gjithë, ajo përkthehet një armë mbrojtëse për mospërhapjen e këtij infeksoni.

https://www.youtube.com/watch?v=oWoXDB8nvxk

http://shendetesia.gov.al/wp-content/uploads/2020/07/akti-normativ-maskat.pdf

 

Apel për mbrojtjen nga COVID-19 drejtuar bizneseve

Ministria e Shëndetësisë dhe Mbrojtjes Sociale i bën apelbizneseve, zbatojnë me korrektësi protokollet e sigurisë punë: dezinfektojnë ambientet, kryejnë ajrosjen rregullisht, përdoren maskat apo barrierat mbrojtëse çdo subjektshërbimi për qytetarët, siç e përcaktojnë protokollet e autoriteteve shëndetësore. Çdo shkelje do konsiderohet me rrezik për shëndetin e qytetarëve dhe si e tillë do ndëshkohetsipas ligjeve fuqi. me anë të ndryshimeve aktin normativ, vendosen penalitetet për subjektet ushtrojnë veprimtarituristike stacionet e plazhit, i thyejne rregullat, duke ndikuar direkt përhapjen e infeksionit SARS COV2. Parashikohet dënimi me gjobë 700,000 (shtatëqind) mijë lekëdhe rast përsëritjeje, parashikohet edhe mbyllja e veprimtarisë, duke synuar mbrohet shëndeti i turistëve zonat e plazheve, nga infeksioni SARS COV2.

 

Këshilla dhe rekomandime drejtuar qytetarëve përmbrojtjen nga COVID-19

Ministria e Shëndetësisë dhe Mbrojtjes Sociale apelon përvetëndërgjegjësim nga qytetarët jenë kujdesshëm zbatimin e masave vendosura: Kur dilni, qëndroni distancëfizike prej paktën 1.5 metër, lani shpesh duart, përdorni maskambrojtëse ambiente mbyllura. Kur mbani maskë mosprekni fytyrën dhe maskën me dorë. Dezinfektoni objektet prekni dhe ajrosni ambientet cilat qëndroni. Personat e konfirmuar pozitivë me COVID-19 nevojitet vetëizolohen dhe shmangin kontaktet e ngushta me tjerët. Po qe se dyshoni se jeni iprekur ose keni shenja sëmundjes nevojitet qëndroni izoluardhe telefononi numrin e Urgjencës Kombëtare 127. Ministriae Shëndetësisë ka vënë dispozicion qytetarëve linjën e gjelbër 0800 40 40 për këshillim psikologjik apo çdoinformacion për Covid19.

 

Rregulla nevojitet zbatohen për një sezon turistik sigurt

Pastrimi dhe dezinfektimi nevojitet zbatohen me rigorozitet bare, restorante, shezlone dhe çdo ambient. strukturatakomoduese nevojitet ruhet distancimi fizik jo pak se 1.5 meter. Stafi i shërbimit kontakt me pushuesit apo vizitorëtnevojitet mbajmë domosdoshmërisht maskë. Kujdes me përdorimin e ashensorit, respektoni distancimin dhe higjenen. Hapësira midis ndenjëseve dhe çadrave pushuesve nevojitet jo pak se 3.5 metër distancë. Shmangni grumbullimet e çdolloji. Shmangni ambientet e mbyllura, konsumoni ushqim ambiente hapura. Mos këmbeni aksesorët e plazhit me tjerët. Ruani higjenën vetjake. Po qe se keni temperaturë mos u nisni për udhëtim dhe mos frekuentoni plazhin.

Hapa nevojitet ndiqni Po qe se udhëtoni:

Lani duart para se udhëtoni dhe përdorni dezinfektant;

Mbani distancë nga njerëzit e tjerë;

Vendosni maska mbrojtëse;

Mos udhëtoni Po qe se jeni sëmurë apo keni temperaturë, kollë dhevështirësi frymëmarrje.

 

 

2. Situata ndërkombëtare për COVID-19 sipas ECDC-është si poshtë:

nivel global, janë raportuar total 17 296 303 raste konfirmuara me COVID-19, dhe vdekje total janë 673290

Azi:  4 145 531 raste konfimuara

94 230 vdekje

Afrikë909 735 raste konfirmuara

19 317 vdekje

Amerikë: 9 338 314 raste konfirmuara

355 582 vdekje 

Oqeania : 18 094 raste konfirmuara

 220 vdekje

tjera :   696 raste konfirmuara

  7 vdekje

 

Tabela 1. Numri i rasteve konfirmuara deri datën 31 korrik2020 sipas shteteve (sipas ECDC):  https://www.ecdc.europa.eu/en/novel-coronavirus-china

Nr i rasteve konfirmuara (31 korrik 2020)

Rastet e tjera një mjet transportidetar Japoni

Saint_Vincent_&_Grenadines

Republika e Afrikes qendrore

 

 

 

Harta e shpërndarjes gjeografike COVID-19 në botë

 

 

 

3. Situata  Europë dhe sipas ECDC është si poshtë:

Europë: 2 883 933 raste konfirmuara

203 934 vdekje

Tabela 2. Numri i rasteve konfirmuara deri datën 31 korrik2020 sipas shteteve te Europës (sipas ECDC):  https://www.ecdc.europa.eu/en/novel-coronavirus-china

Nr i rasteve konfirmuara (31 korrik 2020)Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Next Post

Hoti sot viziton Institutin Kombëtar të Shëndetësisë Publike

Sat Aug 1 , 2020
Kryeministri i Republikës së Kosovës Avdullah Hoti sot pritet të vizitojë Institutin e Republikës së Kosovës. Kjo vizitë vjen pas gjendjes së përkeqësuar lidhur me rritjen e rasteve të vdekjeve dhe infektimeve me virusin COVID-19 në Kosovë. Vetëm gjatë dy ditëve të fundit në Kosovë kanë humbur jetën 31 persona […]