47 statistika alarmuese nga bullzimi kibernetik te vitit 2020


Teknologjia ka ndryshuar thellë mënyrën tonë të jetesës dhe vlerat. Telefonat, interneti dhe sociale janë bërë pjesë e pandashme e jetës sonë dhe veseve tona të përditshme.

që vije nga ky përparim i madh i teknologjisë është bullzimi kibernetik.

Disa statistika të nxjerra gjatë këtij viti lidhur me bullzimin kibernetik janë jashtëzakonisht alarmuese.

Raporti në fjalë është bazuar në të dhënat globale, por  ka një përqëndrim më të madh në Amerikë dhe Angli.

Është viti 2020 dhe sociale është shndërruar ndër agjensit kryesorë për krijimin e opinionit publik. A ka ndikuar kjo në mënyrën se si komunikojmë ne? Le t’i kontrollojmë disa statistika që tregojnë me përqindje shkallën e ngacmueshmërisë në rrjetet shoqërore.

1. Viktimat e ngacmimit në internet kanë 1.9 herë më shumë gjasa të bëjnë vetëvrasje.

(Burimi: ResearchGate, ScienceDaily)

Bullizmi s’ shkatërron vetëm vetëvlerësimin e njerëzve. Mund të bëjë shumë më keq.

Sipas statistikave të ngacmimit në internet për vitin 2020, ngacmimi në internet ka dy herë më shumë gjasa të shkaktojë mendime vetëvrasëse te viktimat. Është gjithashtu e zakonshme që viktimat të përfshihen në sjellje vetë-dëmtuese si një mekanizëm përballimi.

Edhe ngacmuesit janë të rrezikuar nga ky , andaj gjasat që ata të bëjnë vetëvrasje është 1.7.

andaj, ka një nevojë të madhe për politika anti-ngacmim në shkolla, për të ndihmuar në frenimin e problemit.

2. 36.5% e fëmijëve të moshës midis 12 dhe 17 kanë pasur përvoja ngacmimi në rrjete të paktën një herë në jetën e tyre.

(Burimi: Cyberbullying.org)

A mund ta imagjinoni që adoleshentët që në moshën 12 vjeç po përjetojnë ngacmime në internet? Pothuajse 37% e 12-17 vjeçarëve kanë pasur ngacmime në internet. 25% kanë pasur dikë që t’u shkruajë një koment të ulët rreth tyre, ndërsa 22% kanë pasur një thashethem rreth tyre.

30% e së njëjtës grupmoshë kanë kaluar një ose më shumë forma të ngacmimit në internet. Shembujt përfshijnë; kërcënime, komente domethënëse, vjedhje identiteti, racizëm, apo sulme bazuar në pamjen ose fenë e tyre.

 3. 68% e fëmijëve që kanë hasur ngacmime në internet kanë përjetuar probleme  të shëndetit mendor.

(Burimi: Cyberbullying)

Sipas statistikave të efekteve të ngacmimit në internet, dy të tretat e viktimave (të dy fëmijë dhe të rinj) kanë vuajtur nga probleme të shëndetit mendor. Këto problem përfshijnë stresin, depresionin, ankthin dhe humbjen e ndjeshmërisë, ndër të tjera.

4. 60% e fëmijëve dhe të rinjve kanë dëshmuar se dikush ngacmon në rrjetet shoqërore

(Burimi: Childrenssociety)

Ngacmimi në internet është aq i zakonshëm sa që më shumë se 50% e të anketuarve në sondazh raportuan të kenë qenë të pranishëm gjatë grindjeve të tilla virtuale.

Nëse kalimtarët do të ndërhyjnë në raste të tilla, kjo thjesht mund të ndihmonte në ndalimin e sulmeve.

5. Mbi 40% e ngacmimeve në internet ndodhin në Instagram

Instagram merr pozicionin e parë si platforma ku ka shumë të ngjarë të ndodhë më së shumti ngacmimi në internet. Statistikat e ngacmimeve në internet 2020 tregojnë se 42% e ngacmimeve në internet vijnë nga kjo platformë. Duke marrë parasysh që mbi një miliardë njerëz e përdorin atë, ju vetëm mund të imagjinoni sa raste ndodhin çdo ditë.

Facebook dhe Snapchat ndjekin nga pranë, me 39% dhe 31% respektivisht. Çuditërisht, YouTube merr vetëm rreth 10% të pjesës së ngacmimit në internet.

6. 71% e pjesëmarrësve në sondazh mendojnë se platformat socialenuk  po bëjnë sa duhet për të luftuar problemin e bullzimit kibernetik.

(Burimi: Ditch The Label)

rrjetet shoqërore s’ po bëjnë sa duhet për të mbrojtur viktimat nga ngacmimet virtuale. Sipas statistikave të ngacmimit kibernetik në MB, 7 në 10 njerëz ndjehen sikur platformat duhet të bëjnë më shumë.

s’ është e mjaftueshme dëmimi i ngacmuesve e veprave me ndalim disa ditor të aktivitetit. Gjigandët socialë duhet t’i  ndjekin rastet e ngacmimeve në internet dhe të japin ndëshkime më të rënda për ngacmuesit.

7. Polonia mban rekordin për efektet më të dhimbshme të ngacmimit në vitin 2020.

(Burimi: Statista)

Statistikat e ngacmimeve në internet në një shkallë mbarëbotërore tregojnë se Polonia ka format më të rënda të ngacmimeve në internet. 9 nga 10 të anketuarit e anketës thanë se kanë përjetuar stress të rëndë pas ngacmimit në internet. Në disa raste, ngacmimi ishte aq i keq saqë njollosi reputacionin personal dhe madje atë profesional  të individit.

8. 75% e rumunëve thanë se ngacmimi në internet kishte më pak të ngjarë të ndodhte në klasat në internet.

(Burimi: Statista)

Të paktën gjërat po kërkojnë lart në Rumani.

në shtatë persona ka raportuar se ka parë më pak raste të ngacmimit në internet në vitin 2020. Për shkak të COVID-19, më shumë shkolla kanë lëvizur në mësimin virtual dhe duket se po funksionon mirë për të eleminuar ngacmimin në internet.

Statistikat e përgjithshme të ngacmimit në internet

Ngacmimi në internet është një problem global dhe numrat më poshtë e vërtetojnë atë.

9. Mbi 6% të përdoruesve globalë kanë pësuar hakim e llogarive të tyre në internet dhe 4% kanë humbur aksesin në pajisjen e tyre për shkak të hakerave

(Burimi: Statista)

Ngacmimi në internet dhe siguria në internet janë të ndërlidhura dhe shpesh ndajnë probleme të përbashkëta. Pakujdesia për sigurinë në internet hap një portë për hyrjen e paautorizuar në informacionin dhe momentet tona më private. Çështja kryesore vazhdon të jenë pajisjet e infektuara me virus, me 14%, por llogaritë e hakuara gjithashtu po shfaqen si një kërcënim.

10. Njerëzit nga dhe e Jugut janë përgjithësisht të pakënaqur me matjet aktuale të ngacmimit në internet.

(Burimi: Comparitech)

Statistikat e ngacmimit kibernetik midis 28 vendeve të anketuara zbulojnë pakënaqësi të përgjithshme se si trajtohet ngacmimi, madje edhe në vende me ligje aktive kundër ngacmimit. Vetëm 13% e serbëve dhe 15% e kilianëve shprehin kënaqësi. Në skajin tjetër të spektrit, rusët dhe kinezët janë të kënaqur me gjendjen aktuale, përkatësisht me 37% dhe 41%.

11. Llojet më të zakonshme të ngacmimeve në internet, sipas studentëve amerikanë, janë komentet mesatare (22.5%), thashethemet në internet (20.1%) dhe vërejtjet seksuale (12.1%)

(Burimi: Qendra e Kërkimit Cyberbullying)

Qendra e Kërkimit Cyberbullying është një burim i dedikuar informacioni dhe parandalimi i ngacmimit në internet në shkolla. Një hulumtim i vitit 2016 midis 12-17 studentëve amerikanë përshkruan disa forma të këtij fenomeni modern. Fëmijët më së shpeshti përballen me probleme me komentet mesatare, thashethemet në internet, vërejtjet racore dhe seksuale, madje edhe hakimin e profilit. 34% e të anketuarve kanë përjetuar ngacmim në internet të paktën një herë.

12. Trollet në internet janë më aktive në sociale. 38% vëzhgojnë sjelljen e trollingut në platforma të tilla, ndërsa 23% i kanë parë ata shpesh “të veprojnë” në faqet e internetit të ndarjes së videove.

(Burimi: Statista)

Statistikat e ngacmimit të mediave sociale nga një hulumtim global i Statista vendos kontrollin e internetit si një gjë e përditshme. Trollet gjithashtu janë shumë të dhënë pas platformave video si YouTube, bloge të modës, dhoma bisedash dhe forume. Sjellja e tyre mbështetet shumë në shprehjen e mendimeve provokuese dhe lulëzimin në kaosin që krijon.

Statistikat e ndërgjegjësimit për ngacmimet në internet

Dy dekada më parë, vetëdija për ngacmim në internet s’ ekzistonte as si term. Sot, në vitin 2020, gjërat janë ndryshe.

13. Kërkimet për “ngacmim në internet” janë trefishuar në dekadën e fundit.

(Burimi: Google Trends)

Ndërgjegjësimi dhe kurioziteti i përgjithshëm në lidhje me termin “ngacmimi në internet” është në rritje të vazhdueshme në dhjetë vitet e fundit, sipas Google Trends. Me vetëm disa kërkime vjetore para vitit 2008, kjo gjithashtu tregon se nivelet e ngacmimit kibernetik janë në rritje çdo vit.

14. Ndërgjegjësimi global për ngacmim në internet është në 75%. Suedia dhe Italia po kryesojnë tabelën me 91% të vetëdijes.

(Burimi: Statista)

Është e rëndësishme të theksohet si niveli i vetëdijes nëpër vendet e ndryshme të botës ndaj bullizmit kibernetik dallon shumë.

Në një pjesë të Evropës, si në Itali dhe , vetëdija ndaj fenomenit të bullzimit është 91%, ndërsa, për dallim nga këto dy shtete, Franca ka nivel vetëdijeje vetëm 50%.

15. Kompanitë në mënyrë aktive po përpiqen të përhapin vetëdijen

Mbi 45% e të punësuarve në ndërmarrjet më të mëdha pajtohen se punëdhënësi i tyre ka një politikë gjithëpërfshirëse të ngacmimit në internet.

16. Ndërgjegjësimi në vendin e punës është më i dukshëm në Australi (57%) dhe MB (51%).

(Burimi: Statista)

Punëtorët australianë janë ata që informohen më mirë për politikat e punëdhënësit të tyre. 57% e australianëve dinë saktësisht se çfarë të bëjnë në një situatë të ngacmimit në internet, ndërsa 33% të tjerë janë vetëm disi të vetëdijshëm për politikën e tyre të vendit të punës. Nga ana tjetër, statistikat mbi ndërgjegjësimin e ngacmimit kibernetik në Francë tregojnë se vetëm 1 në 5 persona është i informuar për çështjen dhe mënyrën e trajtimit të tij.

Statistikat e viktimave të ngacmimit në internet

Tani që dini shumë për shtypësit dhe ndërgjegjësimin, le të shohim synimet më të zakonshme të këtij ngacmimi.

17. Femrat multiraciale kanë rrezikun më të lartë të viktimizohen nga ngacmuesit. 210 nga 1000 viktima janë vajza të shkollës së mesme me ngjyra të ndryshme të lëkurës.

(Burimi: Qendra e Kërkimit Cyberbullying)

Për aq sa kemi evoluar, racizmi dhe paragjykimi seksuale akoma pllakosin shoqërinë. Ekziston një tendencë e qartë e ngacmimeve në internet sipas gjinisë dhe ngjyrës së lëkurës, madje edhe në vendet që kanë qenë multikulturore për dekada.

18. Statistikat e ngacmimit kibernetik midis studenteve femra në ShBA. zbulojnë se 36.7% kanë përjetuar shpërdorim në internet të paktën një herë në jetën e tyre. 10.2% pranojnë të ngacmojnë të tjerët.

(Burimi: Statista)

Çuditërisht, gratë shpesh janë një shënjestër e preferuar e ngacmimeve në internet. Një sondazh midis 5700+ të anketuarve zbulon se 1 në 3 vajza bien viktima të ngacmimit në internet. Nga ana tjetër, 1 në 10 pranon se ka qenë ngacmues për dikë tjetër në internet.

19. Ngacmuesit shpesh përqeshin aftësitë e kufizuara dhe problemet mendore si autizmi (75%), defektet fizike (70%) dhe problemet e të mësuarit (52%)

(Burimi: DitchTheLabel)

Aftësitë e kufizuara të ndryshme natyrore janë një shënjestër e shpeshtë për shpërdorimet në internet, veçanërisht midis të anketuarve më të rinj. Këto statistika ngrenë një shqetësim të arsyeshëm në lidhje me nivelin e ndërgjegjësimit dhe parandalimit të ngacmimit në sistemin arsimor.

20. 42% e të rinjve LGBT kanë përjetuar ngacmim në internet. 35% e tyre kanë marrë kërcënime në internet, ndërsa 58% kanë qenë viktimë e gjuhës së urrejtjes të paktën një herë.

(Burimi: Netsanity)

Qëndrimi ynë ndaj orientimit seksual alternativ ka bërë një rrugë të gjatë në dekadat e fundit. Gjithnjë e më shumë vende po miratojnë ligje në mbështetje të marrëdhënieve homoseksuale, martesave dhe të drejtave të tjera shoqërore. Megjithatë, jo të gjithë zgjedhin të jenë aq të kuptueshëm, dhe komuniteti LGBT është një viktimë e vazhdueshme e ngacmimeve në internet.

21. Statistikat e ngacmimit në internet nga BE: mosha më e zakonshme që ka të ngjarë të përjetojnë ngacmim në internet është 13-15 vjeç

(Burimi: Parlamenti Evropian)

Fëmijët fitojnë akses në teknologjitë moderne në një moshë progresive të re. Kjo vjen me përfitimet dhe e veta. Ata janë të ekspozuar ndaj ngacmimeve në internet edhe para ditëlindjes së tyre të njëmbëdhjetë dhe rreziqet për ta rriten ndërsa hyjnë në vitet e tyre të adoleshencës. Edhe pse gjasat për t’u ngacmuar s’ duket të jenë të lidhura me moshën, studimet nga shumë vende si Greqia, Franca dhe Hungaria shënojnë të gjitha  periudhën 13-15 vjec  si periudhën më të rrezikshme.

22. Fakte alarmante rreth ngacmimit në internet në vendet aziatike – një sondazh midis 3000 studentëve zbulon se 48.4% kanë pasur video të sikletshme të postuara në internet dhe 47.3% kanë qenë viktimë e gjuhës së urrejtjes.

(Burimi: Talking Point)

Forma të tjera të zakonshme të ngacmimit përfshijnë komente të turpshme në internet dhe tallje sociale. Shumë pak raportojnë këtë sjellje abuzive te prindërit ose mësuesit, nga frika se mos u merren pajisjet elektronike.

23. Vetëm 35% e studentëve në Mbretërinë e Bashkuar s’ kanë qenë kurrë viktima të ngacmimit në internet, ndërsa 7% pranojnë se vuajnë nga kjo lloj sjellje rregullisht.

(Burimi: DitchTheLabel)

Statistikat e viktimave të ngacmimit në internet tregojnë se situata në shkollat ​​e Mbretërisë së Bashkuar është përkeqësuar në pesë vitet e fundit. ndërsa fëmijët akoma hezitojnë të pranojnë se kanë qenë viktima ose autorë të ngacmimit në internet, përgjigjet e përgjithshme sugjerojnë një numër në rritje të adoleshentëve të prekur.

24. 63% e komenteve përqeshëse në internet në ShBA janë për tema politike. Lëndë të tjera të njohura janë të famshmit (52%) dhe feja (48%).

(Burimi: Statista)

Trollet në internet “ushqehen” me reagime emocionale kështu që s’ është për t’u habitur që shpesh mund t’i gjesh ata që përgjojnë rreth temave të zakonshme, por disi delikate. Ata do të heqin një mendim jopopullor ose të diskutueshëm dhe synojnë të shkaktojnë një valë reagimesh të përkeqësuara.

Statistikat e ngacmimit në internet për adoleshencë

Edhe pse të rriturit s’ janë imunë ndaj ngacmimeve në internet, adoleshentët janë viktimat më të zakonshme të këtyre sulmeve.

25. Ngacmimi në internet midis adoleshentëve amerikanë shpesh përfshin thirrje fyese të emrave (42%), përhapjen e thashethemeve të rreme (32%) dhe marrjen e imazheve të qarta të padëshiruara (25%).

(Burimi: Statista)

rrjetet shoqërore dhe platformat e bisedave janë një mjedis i përsosur për ngacmim në internet. Kryerësit e veprave penale mund të fshihen pas një muri anonimiteti ndërsa ndërveprojnë me të tjerët. Platformat si Chatroulette dhe së fundmi Snapchat janë shembuj të mirë të anës së fshehtë të anonimitetit.

26. Fëmijët janë gjithnjë e më të vetëdijshëm për rreziqet e ngacmimit në internet. 68% e të anketuarve ShBA. konfirmojnë se po ndajnë më pak informacion personal në internet se më parë.

(Burimi: ReportLinker)

Millennials dhe Gen-Z duket se e kuptojnë sa fëmijë janë ngacmuar në internet sot dhe janë më të kujdesshëm si rezultat. Kjo është veçanërisht e vërtetë kur bëhet fjalë për ndarjen e informacionit personal, dërgimin e fotove private apo edhe zbulimin e ideve të tyre të vërteta

27. Një nga fenomenet më të diskutuara moderne është sexting. 33% e të anketuarve të rinj i kanë dërguar imazhe ose tekst të qartë dikujt tjetër të paktën një herë.

(Burimi: ReportLinker)

Tre në katër adoleshentë të anketuar gjithashtu kanë shumë të ngjarë të fshijnë imazhin / tekstin menjëherë pas dërgimit, nga frika se do të shantazhohen nga të tjerët në internet.

28. Të miturit që kanë përjetuar ngacmim në internet kanë 9 herë më shumë gjasa të jenë viktima të mashtrimit në identitet gjithashtu.

(Burimi: Javelin)

Një hulumtim botëror i vitit 2017 i kryer nga Javelin Strategy & Research zbulon se mbi 1 milion fëmijë ranë viktima të mashtrimit të identitetit në 12 muajt e fundit. Studimi tregon një korrelacion të drejtpërdrejtë midis ngacmimit në internet dhe mashtrimeve kur bëhet fjalë për gjasat për t’u bërë viktimë.

Statistikat e Bullizmit në Mediat Sociale

Jo se çuditërisht, shumica e rasteve të ngacmimit në internet ndodhin me anë të rrjeteve sociale. Dhe numrat më poshtë e vërtetojnë atë.

29. Statistikat e viktimave sugjerojnë që gratë janë më të prekshme në Facebook (57%). Platforma të tjera sociale me rrezik të lartë janë Facebook Messenger (23%) dhe Instagram (10%).

(Burimi: Statista)

rrjetet shoqërore dhe platformat e bisedave mbajnë rrezikun më të lartë për gratë, sipas statistikave të ngacmimit kibernetik nga 2017. Një mendim interesant i këtij raporti është numri në rritje i femrave që përjetojnë shpërdorim në internet me anë të zgjidhjeve streaming si Youtube dhe Tëitch.

30. Mbi 80% e fëmijëve kanë një telefon celular dhe kanë llogari të shumta në rrjetin social. 57% e tyre pranojnë se kanë parë ose përjetuar ngacmime në internet.

(Burimi: NoBullying.com)

Edhe thjesht dëshmitari i abuzimit në internet si një “kalimtar i rastit” mund të ketë një efekt psikologjik nga ngacmimet në internet. Studimet krijojnë një lidhje të drejtpërdrejtë midis mungesës së reagimit ndaj incidenteve të tilla dhe gjasave që të bëheni vetë viktimë e ngacmimit kibernetik.

31. Statistikat e ngacmimit në sociale i vendosin adoleshentët LGBT në një rrezik më të lartë 5 herë për t’u abuzuar në Facebook.

(Burimi: BrandonGaille)

Njerëzit me orientim seksual jo-tradicional sulmohen më shpesh në internet sesa në një mjedis jashtë linje. Kjo kryesisht ngaqë autorët e krimit mendojnë se ka më shumë të ngjarë të shpëtojnë nga veprimet e tyre në botën virtuale. Facebook strehon mbi 83 milion profile të rreme, shumë prej të cilave mbrojnë anonimitetin e ngacmuesve dhe trolleve.

Ngacmimi kibernetik në lojëra

Duke marrë parasysh numrin e njerëzve që luajnë lojëra video, s’ është çudi që është një nga kanalet e preferuara për ngacmim në internet. Statistikat më poshtë zbulojnë disa detaje kurioze.

32. 38% e lojtarëve kanë pësuar ngacmim në internet të paktën një herë.

(Burimi: DitchTheLabel)

Hulumtimi i përbashkët nga organizata kundër ngacmimit Ditch The Label dhe platforma e rrjeteve sociale Habbo ka mbledhur statistika të ngacmimit në internet nga mbi 2500 të anketuar. Ata sugjerojnë se llojet më të zakonshme të ngacmimeve në internet midis lojtarëve janë kontrollimi (64%), e urrejtjes (57%) dhe personale (47%).

33. Adoleshentët ia atribuojnë rastet në rritje të ngacmimit në lojë anonimitetit (86%), mosnjohjes së pasojave nga jeta reale (76%) dhe frikës nga ndëshkimi (73%).

(Burimi: ISCAP)

“Pse sjellja e ngacmimit në internet është aq e përhapur në lojërat online me shumë lojtarë?” – Kjo pyetje u ngrit midis 936 të anketuarve si pjesë e një studimi të kryer nga dy të diplomuar të Kolegjit Sierra. 805 prej tyre vendosin “anonimitetin” si arsyen më të zakonshme, ndërsa 605 besojnë se niveli në rritje i ngacmimit në internet është për shkak të vëmendjes së autorëve.

34. A ka  shumë mundësi lojtarët të bëhen ngacmues kibernetikë? 11% janë përfshirë në ngacmime në internet, krahasuar me 8% jo-lojtarë.

(Burimi: Qendra e Kërkimit Cyberbullying)

Edhe pse është e vështirë të provosh një lidhje të drejtpërdrejtë midis lojrave dhe ngacmuesve, shpesh lojtarët mund të marrin rolin e një ngacmuesi. Mjaft interesante, kjo është gjithashtu e vërtetë kur bëhet fjalë për të qenë viktimë – 40.7% kanë qenë në pritje të abuzimit në internet, krahasuar me 27.2% jo-lojtarë.

35. Cilat lloje lojërash iu interesojnë më shumë ngacmuesve në internet? Statistikat e ngacmimit në internet vendosin MMORPG në krye të listës me 26.8%, ndjekur nga pranë nga rekreativë dhe lojëra sportive.

(Burimi: Qendra e Kërkimit Cyberbullying)

Një sondazh i vitit 2016 nga Qendra e Kërkimit Cyberbullying, përshkroi zhanret e lojës që më shpesh bëhen një arenë për ngacmuesit kibernetikë. Padyshim që lojërat me një komunitet të madh aktiv tërheqin më shumë interes, por lojërat sportive konkurruese si FIFA konsiderohen gjithashtu me rrezik të lartë (11.9%)

Ngacmimi në internet nga këndvështrimi i një prindi

Kur flasim për ngacmim në internet, s’ mund t’i lëmë prindërit jashtë. Kjo është arsyeja pse ne kemi mbledhur disa statistika për të treguar se sa të vetëdijshëm janë prindërit për ngacmimin në internet.

36. Ndërgjegjësimi prindëror dhe veprimet pasuese ndryshojnë mjaft në të tërë botën. Mbi 37% e prindërve në Indi kanë raportuar që fëmija i tyre vuan nga ngacmimi në internet. Në Japoni dhe Rusi, ky numër është më pak se 4%.

(Burimi: Statista)

Një studim i kryer në mbi 28 vende ofron një pasqyrë të pazakontë. Ndërgjegjësimi i prindërve në vende si ShBA, India dhe Brazili është në rritje, ndërsa vendet evropiane mbeten akoma të painformuara sa duhet rreth këtij fenomeni.

37. Mbi 20,000 prindër morën pjesë në kërkime në mbarë botën për platformat në internet me rrezik të lartë. 65% veçojnë ngacmimin në internet në mediat sociale si frikën e tyre më të madhe. Kërcënime të tjera të zakonshme përfshijnë mesazhe me tekst (38%) dhe dhoma bisede (34%).

(Burimi: Statista)

Kur bëhet fjalë për rrjetin social më të popullarizuar midis adoleshentëve, ekziston një mospërputhje interesante midis asaj që mendojnë prindërit dhe fëmijët. ndërsa të rriturit akoma besojnë se veprimi më i madh ndodh në Facebook dhe Twitter, fëmijët në mënyrë progresive po adoptojnë rrjete më të reja si Instagram dhe Snapchat.

38. Prindërit aziatikë janë të vetëdijshëm për rreziqet e ngacmimeve në internet dhe shpesh përpiqen të diskutojnë sjelljen në internet me fëmijët e tyre. Statistikat e ngacmimit në internet zbulojnë se 46% e bëjnë atë “gjatë gjithë kohës” dhe 39% e ngrenë temën herë pas here. Vetëm 12% s’ ​​kanë folur kurrë për këtë çështje.

(Burimi: Telenor)

Teknologjia moderne s’ është e padiskutueshme për prindërit në të tërë kontinentin aziatik dhe ata kuptohet se janë të shqetësuar për rreziqet që fshihen në internet. Komunikimi i vazhdueshëm është kritik për ta, veçanërisht pasi fëmijët nga ky rajon adoptojnë teknologjinë në moshë shumë të re.

39. Një sondazh online i Statista u kërkoi prindërve opinion  në lidhje me efektet e dëmshme të mediave sociale me rininë e sotme. Varësia nga interneti është një shkak shqetësimi për 14% nga ta, ndërsa 7% shqetësohen kryesisht për ritmet në rritje të ngacmimit në internet.

(Burimi: Statista)

gjithashtu zbuloi se prindërit janë të mirëinformuar në lidhje me rreziqet e mundshme në internet dhe përgjigjet e tyre përshkruajnë pasojat e shumta. Ky fakt, i kombinuar me vetëdijen e lartë të përgjithshme, i ndihmon ata të komunikojnë më mirë dhe të predispozojnë fëmijët e tyre të ndajnë përvoja negative.

40. Nga ata që u ngacmuan vitin e fundit, 37% zhvilluan ankth shoqëror ndërsa 36% ranë në depresion.

(Burimi: DitchTheLabel)

Ngacmuesit shpesh s’ e kuptojnë atë, por veprimet e tyre kanë pasoja të rënda në jetën e viktimave të tyre. Adoleshentët në Mbretërinë e Bashkuar raportojnë ankthin, depresionin, vetë-dëmtimin, madje edhe zhvillimin e çrregullimeve të të ngrënit si pasoja të ngacmimeve në internet në shkolla.

41. shpërdorimi në internet dhe mendimet vetëvrasëse janë të ndërlidhura drejtpërdrejt. 24% kanë menduar për vetëvrasje pas ngacmimeve të vazhdueshme në internet.

(Burimi: CNN)

Puberteti është një periudhë delikate e fëmijërisë sonë dhe është mjaft e frikshme në vetvete. Bulbimi në internet rrit pa nevojë stresin dhe ankthin e adoleshencës sonë të hershme, veçanërisht me vajzat, pasi ato hyjnë në pubertet më herët se djemtë.

42. s’ është e gjitha e zymtë kur bëhet fjalë për abuzimin në internet. 24% e dëshmitarëve të ngacmimit në internet në Azi u bënë më vigjilente dhe 7% ndiheshin të frymëzuar për të bërë një ndryshim.

(Burimi: Telenor)

Faktet pozitive të ngacmimit në internet mbërrijnë nga rajoni aziatik. Së bashku me të gjitha pasojat negative, fëmijët duket se janë gjithnjë e më aktivë në parandalimin e ngacmimeve në internet kur e shohin atë. Ky fakt nënkupton një pamje progresive të një çështjeje që vazhdimisht mundon një mjedis ku ata banojnë.

43. Një sondazh në të tërë vendin midis 5400 adoleshentëve të ShBA bie alarmin – 64% e viktimave të ngacmimit në internet thonë se kjo “ndikoi vërtet në aftësinë e tyre për të mësuar dhe për t’u ndier të sigurt në shkollë”.

(Burimi: Atlantic University)

Shkollat ​​supozohet të jenë vendet e shenjta, ku mësuesit mbjellin farën e dijes në mendjen që mbin të rinjtë tanë. Pra, është alarmante të kuptosh se sa fëmijë janë ngacmuar në internet, gjë që ndikon negativisht në të gjithë përvojën në vitet më të rëndësishme të zhvillimit të tyre.

44. Ndikimet më të rëndësishme psikologjike për gratë viktima që ngacmohen në internet përfshijnë ndjenjat e pafuqisë (66%), humbjen e gjumit (63%) dhe vetëvlerësimin më të ulët (61%).

(Burimi: Statista)

Rreth 1000 gra, të moshës 18-55 vjec, folën rreth asaj se si shpërdorimi në internet ndikoi në jetën e tyre të përditshme. Shumë prej tyre vendosën efekte të shumta të dëmshme, të cilat ndryshonin nga ndryshimet e humorit dhe përqendrimi i ulët te depresioni dhe sulmet e panikut.

Reagimet ndaj ngacmimit në internet

Atëherë, si reagojnë viktimat ndaj këtij ngacmimi virtual?

Ne kemi mbledhur disa të dhëna që i përgjigjen pyetjes.

45. A po bëjmë ndonjë gjë për të trajtuar këtë çështje? Për fat të mirë, një përqindje e mirë e viktimave të ngacmimit në internet janë të gatshëm ta pranojnë atë tek prindërit e tyre (38%) ose miqtë (27%).

(Burimi: ReportLinker)

Vetëm 15% e adoleshentëve të anketuar besojnë se fshirja e çështjes nën “qilim” është mënyra më e mirë për ta zgjidhur atë. Në ditët e sotme është një aftësi thelbësore e jetës që të jesh në gjendje të tregosh dhe të reagosh ndaj shumë kërcënimeve që shoqërojnë evolucionin teknologjik.

46. ​​Mbi 70% e adoleshentëve thonë se bllokimi i llogarisë së autorit të krimit ishte metoda më efektive për sigurinë në internet.

(Burimi: Këshilli Kombëtar i Parandalimit të Krimit)

Kërkimi u krye midis adoleshentëve amerikanë dhe përshkruan marrjen e tyre në mënyrat më të mira për parandalimin e ngacmimit në internet. Para se të kthehen te prindërit e tyre megjithatë, shumë preferojnë të përdoruesit që i ngacmojnë t’i bllokojnë ose t’i diskutojnë me shokët e tyre për këto probleme.

47. Si reagojnë viktimat femra ndaj ngacmimit në internet? Mbi gjysma e tyre pranojnë se ata thjesht bllokojnë llogarinë në fjalë (57%), por shumë kërkojnë të ndjekin më tej autorin e krimit me ndihmën e pronarit ose administratorit të platformës (22%).

(Burimi: Statista)

Statistikat e ngacmimeve në internet nga viti i kaluar tregojnë se fuqizimi i femrave po ndihmon vërtet gratë të fitojnë më shumë dhe vetëvlerësim. Ato s’ janë më vetëm dëshmitarë të heshtur të sjelljeve abuzive dhe të papërshtatshme, përkundrazi ato qëndrojnë me guxim dhe i mbrojnë të drejtat e tyre.

Postime të ngjashme