Thu. Jun 30th, 2022
© Ndalohet kopjimi, riprodhimi dhe publikimi i informacionit pa cituar burimin e tij.

Problemet më të mëdha shëndetësore vijnë nga sëmundjet e enëve të gjakut të zemrës dhe trurit.

Vetëm gjatë 2016 të dhënat tregojnë se infarktet dhe hemoragjitë cerebrale u morën jetën 15.2 milionë njerëzve në botë. Në 2017, në vendin tonë 11.926 vetë humbën jetën për shkak të sëmundjeve të zemrës, me 2.5% rritje nga një vit më parë.

 

Kolesteroli i Keq

Vlera e saktë e nivelit të kolesterolit të keq në organizëm nevojitet të jetë më e vogël se 100 miligramë. Këto vlera konsiderohen të dëmshme Po qe se arrijnë në 129 miligramë, por Po qe se niveli i kolesterolit varion nga 130 deri në 159 miligramë, atëherë ai është i lartë. Kolesteroli është tepër i lartë Po qe se vlerat e tij në gjak tregojnë nga 160 deri në 180 miligramë.

Po qe se këto vlera janë mbi 190 atëherë, kolesteroli në gjak është ekstremisht i lartë. Kolesteroli i keq në analiza tregohet me emërtimin LDL, kurse kolesteroli i mirë me HDL.

Indeksi i Masës Trupore
specialistët shpjegojnë se indeksi i shëndetshëm i masës trupore nevojitet të luhatet mes 18.5 dhe 24.9. Po qe se indeksi i masës trupore luhatet mes 25.29.9 atëherë ju jeni mbipeshë. Po qe se ky indeks është mbi 30, atëherë ju jeni mbipeshë. Indeksi i masës trupore në analiza tregohet me emërtimin BMI.

Perimetri i Belit
Perimetri i belit nevojitet të jetë më i vogël se 95 cm tek burrat dhe djemtë dhe më i vogël se 80 cm për gratë dhe vajzat. Po qe se perimetri i belit tek meshkujt është mbi 100, atëherë ata rrezikohen nga sëmundjet. Për femrat ky kufi është mbi 85 cm.

Trigliceridet
Çdo njeri nevojitet të synojë që të mbajë nivelin e triglicerideve (yndyrnat) nën 150 mg/dl. Vlerat konsiderohen shqetësuese Po qe se janë nga 150 deri në 199 mg/del. Por Po qe se ato arrijnë nga 200 deri në 500 mg/dl, atëherë ato klasifikohen si të rrezikshme.

Tensioni i Gjakut
Njësia matëse e tensionit të gjakut është mmHg. Tensioni matet me dy shifra. Shifra e parë tregon tensionin diastolik ose pikën më të ulët të presionit, kur zemra qetësohet mes çdo rrahjeje. Në këtë hapësirë, zemra mbushet me gjak dhe ushqehet me oksigjen.

Shifra e dytë tregon tensionin sistolik të gjakut ose pikën më të lartë të presionit ndaj zemrës. Po qe se matësi tregon vlerat midis 120-90 për shifrën e parë dhe 60-90 për shifrën e dytë atëherë tensioni i gjakut është i shëndetshëm dhe në nivel ideal.

Nivelet e Glukozës Esëll
Vlerat e shëndetshme të glukozës (sheqernave) esëll janë nën 100 mg/dl. Po qe se këto vlera luhaten nga 100-125 mg/dl atëherë personi është fazën para diabetit (sëmundja e sheqerit) (sëmundja e sheqerit). Po qe se këto vlera janë mbi 126 mg/dl, atëherë njeriu vuan nga diabeti (sëmundja e sheqerit) (sëmundja e sheqerit)./AgroWeb

O.J/DITA

[ad_2]

Leave a Reply

You cannot copy content of this page