A do ta prishë agjërimin e Ramazanit, vaksinimi kundër Covid-19?


Ekziston një konsensus shkencor në të tërë botën se vaksinimi gjatë agjërimit s’ e komprometon agjërimin në muajin e Ramazanit.

ndërsa muaji i Ramazanit fillon më 13 prill, shumë myslimanë kanë filluar të pyesin Në qoftë se mund të bëjnë vaksinën -19 ndërsa mbajnë agjërimin. Një numër i madh i vendeve kanë nisur fushatat e vaksinimit globalisht për të luftuar pandeminë dhe ata do të vazhdojnë të inokulojnë qytetarët e tyre pavarësisht Ramazanit. Por pyetja mbetet midis atyre që e vëzhgojnë, Në qoftë se pushkatimi shkel një agjërim.

Ja çfarë thonë dijetarët islamik, “s’ ka asnjë vitaminë ushqyese ose substancë ushqimore në asnjë vaksinë, përfshirë vaksinën -19. Injektimi i një gjëje të tillë në trup s’ e prish agjërimin”, i tha Idris Bozkurt, një zyrtar i lartë i Drejtorisë së Çështjeve Fetare Turke (Diyanet), agjencisë turke të lajmeve Anadolu Agency.

Gjatë Ramazanit, myslimanët s’ mund të hanë, pinë ose të kryejnë marrëdhënie seksuale nga shpërthimi i agimit deri në muzg.

Prof. Dr. Ahmet Yaman, i cili jep mësim në Fakultetin e Teologjisë në Universitetin Necmettin Erbakan, shpjegoi perspektivën Islame mbi agjërimin dhe vaksinimin. Yaman citoi një nga thëniet e Profetit Muhamed, i cili thotë “Në qoftë se dëgjoni për një shpërthim murtaje në një vend, mos hyni në të; por Në qoftë se murtaja shpërthen në një vend kur ju jeni aty, mos u largoni nga ai vend”.

Yaman tha se Islami vë një theks të veçantë në marrjen e masave që parandalojnë sëmundjet ngjitëse. Yaman thirri një tjetër nga thëniet e Profetit Muhamed, “Trajtohuni derisa Allahu gjithashtu ka krijuar një kurë për çdo sëmundje”.

Yaman tha se vaksinat e krijuara për duhet të shihen në kontekstin e Haditheve (thëniet e Profetit). Ata që vendosin të mos e bëjnë vaksinën, tha ai, po shkelin edhe të drejtat e të gjithë shoqërisë dhe njerëzimit.

dhe injeksionet e tjera s’ e prishin agjërimin”, tha Yaman. “Agjërimi mund të prishet vetëm duke ngrënë dhe pirë dhe marrëdhënie seksuale. Covid-19 s’ e prish agjërimin derisa s’ nënkupton marrjen e ushqimit ose vitaminës nga jashtë”.

Postime të ngjashme