A është e mundur të teprohet me vitaminën D në organizëm?

loading...


Vitaminën D shpesh e quajnë edhe “vitaminë dielli”, meqë krijohet në trup gjatë ekspozimit në rrezet e diellit

Nga tetori deri në mars, meqenëse ditët janë më të shkurtra dhe më të zymta, është e domosdoshme që ta marrin këtë vitaminë në formë suplementesh të caktuara, por edhe përmes ushqimit siç është peshku i yndyrshëm, mishi i kuq, qumështi dhe vezët.

Mungesa e vitaminës D mund të çojë deri në deformime të eshtrave te fëmijët dhe dhimbje të eshtrave te të rriturit, transmeton Telegrafi.

– Kjo vitaminë i duhet organizmit që të luftojë kundër problemeve të shumta shëndetësore, në këtë kohë hulumtimet e paradokohshme kanë treguar që mungesa e vitaminës D mund të jetë faktor i cili i kontribuon infeksioneve të udhëve të frymëmarrjes, siç është Covid-19, thotë nutricionistja Elizabeth Stewart.

Stewart ka vërejtur që është shumë e vështirë të merret vitamina vetëm përmes ushqimit, meqë peshku i yndyrshëm, kërpudhat dhe ushqimi tjetër i cili përmban vitaminën D përmban nivel shumë të vogël përbërësish ushqimorë.

– Për këtë shkak është aq e rëndësishme, posaçërisht në këtë stinë të vitit, të merremi me plotësimin e vitaminës D, madje edhe këto lajme duhet t’i nxisin njerëzit që të hulumtojnë edhe më shumë – këshillon ajo.

Sa na është e nevojshme vitamina D?

Rekomandohet shtesa prej 10 mikrogramëve e vitaminës D në ditë nga tetori deri në mars, gjatë muajve të zymtë.

– Vitamina D është vitaminë e tretshme në yndyra, që do të thotë që për absorbimin më të mirë duhet konsumuar sa më shumë ushqim të pasur me yndyra – thotë Stewart.

Bebeve deri në 1 vit u nevojiten 8,5 deri në 10 mikrogramë vitaminë D në ditë.

Fëmijëve pas moshës njëvjeçare dhe të rriturve u nevojiten 10 mikrogramë vitaminë D në ditë.

Mikrogrami është 1.000 herë më i vogël se miligrami (mg).

A është e mundshme të teprohet me vitaminën D?

Ka mundësi të merret tepër vitaminë D dhe kjo mund të jetë e rrezikshme. Organizata Botërore e Shëndetësisë shpjegon që me konsumimin e tepërt të supelmenteve të vitaminës D mund të arrihet deri te sasia tepër e madhe e kalciumit në trup.

Kjo mund të dobësojë eshtrat dhe të dëmtojë veshkat dhe zemrën.

Të gjithë të rriturit dhe fëmijët e moshës midis 11 dhe 18 vjeç kurrë s’ bën të konsumojnë më shumë se 100 mikrogramë vitaminë D në ditë.

Fëmijët e moshës midis një dhe dhjetë vjeç s’ do të duhej të konsumonin më tepër se 50 mikrogramë në ditë, në këtë kohë foshnjat nën 12 muaj s’ do të duhej të merrni më tepër se 25 mikrogramë në ditë. /Telegrafi/

The post A është e mundur të teprohet me vitaminën D në organizëm? appeared first on Telegrafi.

Related posts