A mund ta marrin gratë shtatzëna vaksinën kundër COVID-19?


Përderisa shumë vende të botës po administrojnë vaksinat kundër koronavirusit të ri, jo të gjitha grupet shoqërore mund ta marrin atë.

Për gratë shtatzëna dhe ato gjidhënëse, marrja e vaksinës do të varet Me kusht që shtetet ku ato jetojnë do ta lejojnë apo ndalojnë një gjë të tillë.

Në Mbretërinë e Bashkuar, rregullatorët shëndetësorë kanë vendosur, që për shkak të mungesës së të dhënave mbi efektet e vaksinës ndaj grave shtatzëna, ato s’ do ta marrin atë. atëherë, në Shtetet e Bashkuara, Administrata për Ushqim dhe , ka thënë se janë gratë shtatzëna dhe nënat gjidhënëse që do të vendosin Me kusht që duan ta marrin apo jo vaksinën.

Në Shtetet e Bashkuara dhe Mbretëri të Bashkuar, shtetet e Bashkimit Evropian dhe në vende të tjera të botës, ka nisur administrimi i vaksinës kundër coronavirusit, të krijuar nga dhe , kompani të cilat, gjatë fazave testuese, s’ kanë përfshirë gratë shtatzëna dhe gjidhënëse në studimet e tyre.

atëherë, Agjencia Evropiane e Barnave, tha se administrimi i vaksinës së / ndaj grave shtatzëna, duhet të shqyrtohet për secilin rast veç e veç. Megjithatë, kjo agjenci tha se mund ta ndryshojë rekomandimin për vaksinat ndaj grave shtatzëna, Me kusht që ka të dhëna të reja.

Doktoresha Ruth Faden nga Universiteti Jons Hopkins thotë se “s’ ka të dhëna”, Me kusht që vaksina është e rrezikshme për gratë shtatzëna, shkruan BBC.

Por, Qendrat për kontrollin dhe parandalimin e sëmundjeve (CDC) me bazë në SHBA, thonë se ka pak gjasa që vaksinat kundër koronavirusit të kenë ndikim negativ te gratë shtatzëna.

“Përderisa studimet akoma s’ janë bërë, bazuar se si funksionojnë vaksinat (me teknologjinë) mRNA, specialistët besojnë se ka pak gjasa që ajo të ketë rrezik ndaj grave shtatzëna”, thotë CDC, transmeton REL.

Teknologjia mRA është përdorur në prodhimin e vaksinës së Pfizer/BioNTech dhe asaj të kompanisë . Kjo përpunon kodit gjenetik të virusi.

mRNA s’ përmbajnë virusin që e shkakton sëmundjen , andaj nga marrja e vaksinës askush s’ do të infektohet me koronavirus. Megjithatë, rreziqet potenciale ndaj grave shtatzëna dhe fetusit të tyre janë të panjohura ngaqë këto vaksina s’ janë studiuar në gratë shtatzëna”, thotë CDC.

CDC po ashtu thotë se s’ ka të dhëna lidhur me ndikimin që mund të kenë vaksinat ndaj , për nënat që ushqejnë fëmijët e tyre me gji.

të vaksinës

kundër koronavirusit, që tashmë janë aprovuar për përdorim, siç është vaksina e Pfizerit dhe kompanisë , kanë efekte anësore.

Po ashtu, në Britani dhe Indi është miratuar vaksina e krijuar nga Astrazeneca dhe Universiteti i Oxfordit.

Shembull, disa persona, në Britani dhe SHBA, kanë pasur reaksione alergjike, pasi kanë marrë dozën e parë të vaksinës së Pfizer dhe BioNTech. Përderisa, Britania ka rekomanduar që personat që kanë histori të alergjive ndaj barnave dhe ushqimeve të mos e marrin vaksinën, Administrata për Ushqim dhe (FDA) në SHBA ka rekomanduar se shumica e amerikanëve që vuajnë nga alergjitë janë të sigurt që ta marrin vaksinën.

Por, FDA – që tashmë ka nisur të hetojë e raportuara të alergjive – ka rekomanduar se vetëm personat që në të kaluarën kanë pasur reaksione të rënda alergjike ndaj vaksinave apo përbërësve që janë përdorur në vaksinën e Pfizerit, duhet të mos e marrin atë.

FDA ka thënë se beson që kimikati i quajtur polietilen glikon (PEG) – që është përdorur nga Pfizeri, por edhe nga kompania Moderna – mund të jetë “fajtori” për reaksionet alergjike.

Përveç reaksioneve alergjike që janë raportuar, nga vaksina e Pfizerit njerëzit kanë pasur edhe efekte të tjera anësore, të cilat zakonisht kanë zgjatur për disa ditë, të tilla si në vendin e marrjes së vaksinës, , kokëdhimbje, muskujsh, ethe, dhimbje të kyçeve dhe temperaturë.

Vaksina e Pfizerit administrohet me anë të dy dozave, në një diferencë kohore prej 21 dhe 28 ditësh, nga doza e parë në të dytë. FDA thotë se nga studimet e kryera, njerëzit kanë më shumë të ngjarë të përjetojnë efekte anësore pas marrjes së dozës së dytë.

Pavarësisht se zbulimi i vaksinave kundër koronavirusit të ri ka rritur shpresat që mund të përshpejtojë dhënien fund të pandemisë, Botërore e Shëndetësisë ka paralajmëruar se vetëm vaksina s’ do të ndihmojë në mposhtjen e pandemisë.

“Vaksina do të plotësojë mjetet e tjera që kemi dhe s’ do t’i zëvendësojë ato”, ka thënë drejtori i -së, më herët, duke porositur njerëzit që të vazhdojnë të mbajnë maska, të ruajnë distancën dhe higjienën personale.

Postime të ngjashme