© Ndalohet kopjimi, riprodhimi dhe publikimi i informacionit pa cituar burimin e tij.
dhimbjegjuri

A mundet dhimbja e gjurit të shkaktojë dhimbje të shpinës tuaj?

Osteoartriti i gjurit mbetet një problem i rëndësishëm tek të rriturit kosovarë dhe shqipëtarë në përgjithësi, 60 vjeç e lart. Një studim i kohëve të fundit, i realizuar me rezident ne shtetet e bashkuara te amerikes, sugjeron se shkalla e artritit të gjurit është deri në 37% me femrat që tregojnë norma më të larta kundrejt meshkujve (42% kundrejt 31%) dhe norma më të larta në mesin e atyre me probleme të rëndësishme me peshën.

Dhimbja e gjurit mund të shkaktojë siklet në pjesën e poshtme të shpinës. Njerëzit që përjetojnë dhimbje gjuri mund të humbasin lëvizshmërinë dhe fleksibilitetin. Shtrëngimi i muskujve si rezultat i dhimbjes së gjurit mund të rrisë ngurtësimin dhe shqetësimin në pjesën e poshtme të shpinës dhe shpinën në përgjithësi.
Gjunjët dhe shpina punojnë së bashku për të mbështetur lëvizjet si ecja ose luajtja (sporti). Kur njëra nga këto zona bëhet e dhimbshme, ajo mund të bëjë tendosje në tjetrën. Lëndimet, qëndrimi i dobët ose artriti mund të ndikojnë në pjesën e poshtme të shpinës dhe gjunjëve.

Dhimbja e shpinës është një gjendje mjaft e shpesht që mund ta bëjë të vështirë ushtrimin ose kryerjen e aktiviteteve të përditshme jetësore.
Dhimbja në pjesën e poshtme të shpinës mund ta bëjë të vështirë të ecni siç duhet, apo edhe të lëvizni. Individët me dhimbje në pjesën e poshtme të shpinës mund të ndryshojnë mënyrën se si lëvizin për të kompensuar këtë shqetësim.

Megjithatë, këto ndryshime mund të shkaktojnë tendosje shtesë në gjunjë. Në disa raste, kjo mund të shkaktojë ose përkeqësojë dhimbjen e gjurit.

Po kështu, dhimbja e gjurit mund të shkaktojë siklet në pjesën e poshtme të shpinës. Njerëzit që përjetojnë dhimbje gjuri mund të humbasin lëvizshmërinë dhe fleksibilitetin.

Shtrëngimi i muskujve si rezultat i dhimbjes së gjurit mund të rrisë ngurtësimin dhe shqetësimin në pjesën e poshtme të shpinës. Për shembull, shtrëngimi i muskujve në regjionin e barkut (kërthizes) te një personi, i cili mund të shkaktojë dhimbje në gjunjë, rrit rrezikun e lëndimit dhe dhimbjes në pjesën e poshtme të shpinës.
Çalimet ose ndryshime të tjera në ecje mund të ndodhin gjithashtu me dhimbje në gju. Ndryshimet në modelet e ecjes mund të bëjnë gjithashtu presion shtesë në pjesën e poshtme të shpinës, gjë që mund të shkaktojë dhimbje.

Si rezultat, shumë nga këta pacientë, si pasoje e trajtimit te gabuar apo dhe keqmenagjimit tek specialistet e fushave jo përkatëse, si perfundim detyrohen të zgjedhin një zëvendësim total të gjurit. Megjithatë, pacientët shpesh vuajnë nga dhimbjet dhe kanë vështirësi në ecje për shumë vite përpara se të vendosin të vazhdojnë me një operacion të tillë. Të jetosh me dhimbje për një periudhë të zgjatur zakonisht shkakton ndryshime në mënyrën se si një pacient ecën në një përpjekje për të lehtësuar dhimbjen e lidhur me artritin e gjurit. Ndonjëherë kjo bëhet edhe në mënyrë të pavetëdijshme, por mund të çojë në probleme shtesë, si dhimbja e mesit (ishiasi). Një shembull se si dhimbja e gjurit mund të shkaktojë dhimbje në pjesën e poshtme të shpinës do të ishte një pozicion i përkulur në gju që çon në një pacient të përkulur përpara kur ecën. Kjo ndryshon perqendrimin e peshes jo te balancuar në legen dhe kontribuon në dhimbjen e mesit.

Trajtimi terapeutik nga reumatologet dhe keshillat e me ushtrimet e nevojshme fizikale mund të ndihmojë ne menagjimin dhe trajtimin e dhimbjes së shpinës dhe gjurit

Kur një pacient kërkon ndihmë nga një mjek që ankohet për dhimbje të mesit, ata zakonisht i referohen një terapisti fizik për trajtim, apo dhe shpesh e udhëzojnë tek ndonjë specialist i fushave jo shumë specifike, siq mind të jenë kirurgu ortoped, kirurgu spinal, nejrokirurgu apo dhe neurologu. Në trajtimin e këtyre pacientëve, cdo herë fillimisht ëdhtë e nevojshme një qasje terapeutike konvencionale jo invazive e realizuar nga klinicistet, qasje te cilen zakonisht me se miri e bene nje reumatolog ne bashkveprim dhe me të gjitha konditat indivituale specifike dhe klinike te pacjentit. Trajtimi profesional specialistik reumatologjik do të ofrojnë një vlerësim të plotë dhe të individualizuar duke perfshire diagnostikimin dhe vlerësim të shkaqeve të dhimbjes së mesit, e që mund të përfshijë një vlerësim të plotë klinike, mekanik dhe vlerësim të ecjes. Vetë pastaj pacjentit mund ti rekomandojet, nëse ësjtë e nevojshme dhe përfshirja e specialistëve të tjerë të fishave të ndryshme, e që më së shpeshti ne trajtim mund të kërkohet dhe bashkëpunimi i fiziatrit she terapisë fizikae. Pacientët që rekomandojet të shkojnë në terapi fizike me artrit/osteoartrit të gjurit ka të ngjarë të kenë zhvilluar një qëndrim të përhershëm të përkulur të gjurit (pacientët me osteoartrit pothuajse gjithmonë e mbajnë gjurin të përkulur në 10 gradë ose më shumë për të lehtësuar presionin ose për të parandaluar forcën e mprehtë në gju).

Edhe pse dhimbja e shpinës dhe artriti i gjurit janë probleme të rëndësishme, ekziston një zgjidhje. Reumatologët ne vendin tonë kanë shkollimin dhe përvojen e mjaftueshme klinike për trajtimin dhe menagjimin e këtyre problemeve, gjithnjë duke synuar ruajtjen dhe përmirësimin e klinikes dhe cilësinë e jetesës së pacjentit, qoftë përmes trajtimit terapeutik, këshillave nëpërmjet terapisë fizike agresive që synon rivendosjen e modeleve normale të ecjes, lëvizshmërisë kurrizore dhe kondicionit. Një gjë e tillë do ndikojë dhe në parandalimin apo dhe mirëmenagjimin e problemeve tjera eventuale shëndetësore, siq jane problemet me zëmren, diabetin, obezitetin…etj. Poashtu ulë dhe kostot e larta ekonomike individuale për pacjentin dhe shoqerëne(shtetin) në përgjithësi.

Nëse besoni se dhimbja e gjurit po shkakton dhimbjen e shpinës, mund të përfitoni duke u konsultuar me reumatologun tuaj më tē aferm. Nëpërmjet viteve të përvojës, ne kemi parë se qasja terapeutike reumatizmale gjithëpërfshirëse, që synon përmirësimin e cilësisë së jetës së pacjentit, duke ju rikthyer aktiviteteve të përditshme jetësore, larguar dhimbjen dhe përmirësuar cilësin e jetesës në pacientët me dhimbje të gjurit dhe shpines.
Një qasje e tillë mund të rezultojë në një trajtim dhe rikuperim dukshëm më cilësorë më të shpejtë dhe më të lehtë të funksionit normal.

Nga
Dr. Fidan S Berisha
Reumatolog / Rhueumatologist

________________________________________

🔊Mos jeto më dhimbje dhe siklet…
🔊Ne ofrojmë mundësi trajtimi…

🎯Për të gjitha konsultat dhe vizitat, mund të na kontaktoni në:
Facebook & Instagram
☎️044/134-138
📧 drfberisha@gmail.com
Termini i obliguar!

#drfidanberisha, #reuma, #reumatologu, #rheumatologist, #reumatologjia, #dhimbja, #nyjet, #eshtrat, #dhimbjaeduarve, #dhimbjaeqafes, #dhimbjaemesit, #osteoartriti, #artriti, #gjyshi, #gjyshja, #artriti, #artritisi, #shpina, #Qafa, #lowerbackpain, #neckpain, #gjuri, #kneepain

You cannot copy content of this page

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.