Sat. Jun 25th, 2022
© Ndalohet kopjimi, riprodhimi dhe publikimi i informacionit pa cituar burimin e tij.

[ad_1]

Kur bëhet fjalë për produkte që i përdorim në përditshmëri, duhet të tregohemi mjaftë të kujdesshëm.

Vlen të përmendet pluhuri për bebe dhe pluhuri për fytyrë, pluhuri talc i cili është një përbërës popullor dhe mjaftë efektiv për të mbajtur lëkurën të thatë dhe të mbrojtur.

Në këtë artikull do të kuptojmë Po qe se ky lloj pluhuri shkakton kancer, dhe si të zvogëloni përdorimin e këtij gjatë jetës së përditshme.

Cila është lidhja mes pluhurit talkum dhe kancerit?

Talku është një mineral i cili përmban një kombinim të magnezit, të oksigjenit dhe të hidrogjenit.

Kur talku bluhet ai bëhet pluhur i cili zakonisht përdoret për produkte të kozmetikës.

Për shkak të rrezikut të mundshëm të pluhurit talk që përmban azbest, Administrata e Ushqimit dhe Barnave (FDA) ka marrë një rol të madh në përcaktimin e udhëzimeve të sigurta për produktet që përmbajnë talk.

Pra, a shkakton pluhur talk nga kanceri?

Kërkimet mbi pluhurin e talkut dhe rrezikun e kancerit janë mjaft të gjera dhe mbulojnë lloje të ndryshme të kancereve, të tilla si kanceri i vezoreve, kanceri i qafës së mitrës, etj.

Kanceri i vezoreve

Në vitin 2008 është analizuar literatura e dispozicionit për përdorimin e pluhurit talk dhe kancerin e vezoreve . Pjesa më e madhe e hulumtimit të shqyrtuar s’ arriti të gjente një lidhje midis pluhurit talk dhe shfaqjes se një rreziku në rritje të kancerit të vezoreve.

Kanceri endometrial

Në vitin 2010 fillimisht u sugjerua që përdorimi i pluhurit të talkut perineal të shoqërohej me një rrezik në rritje të kancerit endometrial , veçanërisht në gratë pas menopauzës. “Perineal” i referohet zonës midis organeve gjenitale dhe anusit.

Sidoqoftë, një tjetër studimi i botuar disa vjet më vonë zbuloi se as ekspozimi i poshtëm dhe as i sipërm i trupit ndaj pluhurit talk s’ rritin rrezikun e kancerit endometrial.

Një më e fundit e këtyre katër studimeve të mëdha kohore, të cilat përfshinë pothuajse 210,000 gra, analizuan çdo lidhje të mundshme midis pluhurit të talkut dhe kancerit të mitrës. Studiuesit s’ gjetën ndonjë lidhje të rëndësishme midis përdorimit të pluhurit të talkut në zonën gjenitale dhe zhvillimit të kancerit të mitrës.

Edhe me përdorim afatgjatë, rritja e lehtë e rrezikut s’ u pa se ishte e rëndësishme.

Kanceri i qafës së mitrës

Kërkimi mbi kancerin e qafës së mitrës dhe përdorimin e pluhurit të talkut është i kufizuar. Deri më sot, asnjë hulumtim s’ ka lidhur drejtpërdrejt përdorimin e pluhurit talk me të kancerit të qafës së mitrës. Nevojiten më shumë kërkime në këtë fushë.

Kanceri i gjirit

Shumë pak hulumtime janë në dispozicion mbi marrëdhëniet midis kancerit të gjirit dhe pluhurit talk.

Një studim mbi kozmetikën dhe rrezikun e kancerit diskutuan lidhjen e mundshme midis disa kozmetikave, të tilla si kremrat hidratues të trupit me paraben, dhe rrezikun e kancerit të gjirit.

Sidoqoftë, në këtë studim ose ndonjë literaturë tjetër të disponueshme s’ përmendet ndonjë lidhje midis ekspozimit në pluhur talk dhe rrezikut të kancerit të gjirit.

Kancer në mushkëri

Kërkimet mbi kancerin e mushkërive dhe pluhurin e talkut kryesisht përqendrohen në rritjen e rrezikut të kancerit nga thithja e talkut.

Studiuesit besojnë se kjo mund të jetë për shkak të rritjes së ekspozimit të substancave të tjera të rrezikshme gjatë nxjerrjes së talkut, por jo bluarjes së tij.

Sipas studiuesve, kjo mund të jetë për shkak të natyrës inflamatore të talkut kur thithet – e cila ndodh pavarësisht nga përmbajtja e azbestit, shkruan healthline

[ad_2]

Leave a Reply

You cannot copy content of this page