© Ndalohet kopjimi, riprodhimi dhe publikimi i informacionit pa cituar burimin e tij.

Sa shpesh bëni banjë? Ne mendojmë se mjaft rrallë. Banjat ndjehen si një kënaqësi e madhe duke pasur parasysh kohën dhe ujin që kërkojnë.

Tani, megjithatë, mund të keni një justifikim më të mirë për t’u çlodhur në vaskë: Ka prova që të bëni banjë rregullisht mund të zvogëlojë rrezikun e sëmundjes së zemrës.

Një studim i botuar në revistën Heart zbuloi se të bëni banjë në baza ditore zvogëlon rrezikun e sëmundjes së zemrës me 28 për qind dhe rrezikun e një goditje në tru me 26 për qind. Banjat e shpeshta shoqëroheshin gjithashtu me presion të ulët të gjakut dhe një rrezik të zvogëluar për diabetin (sëmundjen e sheqerit) e tipit 2.

Një studim i vitit 2010 kishte vërtetuar disa nga përfitimet e larjes së shpeshtë. Konkretisht, vullnetarët në eksperiment raportuan cilësi më të mirë të gjumit dhe shëndet më të mirë të vetë vlerësuar. Studimi i Heart u zgjerua në këtë hulumtim me një hetim shumë më të madh që u përqendrua në efektet afatgjata të larjes së vaskës.

Zhytja në hulumtim

Gjatë 19 viteve nga 1990 në 2009, studiuesit në Japoni studiuan shëndetin dhe zakonet e banjës relaksuese së 30,076 pjesëmarrësve. Vullnetarët ishin midis 40 dhe 59 vjeç dhe ata s’ kishin histori të sëmundjes kardiovaskulare ose kancerit. Pasi raportuan zakonet e tyre te studiuesit, pjesëmarrësit u ndanë në tre grupe: ata që laheshin nga zero deri në dy herë në javë, ata që laheshin tre deri në katër herë në javë dhe ata që laheshin çdo ditë ose pothuajse çdo ditë.

skyword image 451940

Shkencëtarët ndoqën shpesh pjesëmarrësit dhe në fund të fundit regjistruan 2,097 incidenca të sëmundjeve të zemrës. Në analizimin e të dhënave, ata u siguruan që të merrnin parasysh faktorë të tjerë me ndikim, të tilla si pesha, dieta, statusi i pirjes së duhanit, regjimet e ushtrimeve, marrja e alkoolit, statusi i punës, arsimi, zakonet e gjumit dhe lumturia e përgjithshme.

Sapo rregulluan gjetjet e tyre për këta faktorë, studiuesit zbuluan se pacientët që bënin banjë më shpesh kishin më pak të ngjarë të zhvillonin sëmundje të zemrës. Ata gjithashtu kishin më pak të ngjarë të vuanin nga goditje në tru.

Njerëzit që laheshin më shumë gjithashtu kishin presion të ulët diastolik të gjakut (numri i poshtëm) dhe nivele më të ulëta të hemoglobinës së glukozuar.

Hemoglobina e glukozuar është një substancë në qelizat e kuqe të gjakut që mund të bashkohet me sheqerin në gjak, dhe nivelet më të larta të kësaj molekule janë një faktor kryesor i rrezikut për diabetin (sëmundjen e sheqerit) e tipit 2.

Temperatura e ujit të larjes gjithashtu bëri një ndryshim. Uji i nxehtë ishte i lidhur me një rrezik 35 për qind të zvogëluar të sëmundjes së zemrës, ndërsa uji i ngrohtë ishte i lidhur me një rrezik të zvogëluar prej 26 për qind.

You cannot copy content of this page

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.