Sat. Jun 25th, 2022
© Ndalohet kopjimi, riprodhimi dhe publikimi i informacionit pa cituar burimin e tij.

[ad_1]

Alergjitë ndaj ushqimit ndodhin kur trupi juaj gabimisht identifikon dhe trajton një ushqim si një kërcënim, duke filluar me një përgjigje të sistemit imunitar. Edhe ngrënia e një sasie të vogël të ushqimit mund të shkaktojë një reaksion alergjik, i cili mund të përfshijë çdo gjë, nga “kosheret” (shenjat në trup), shqetësimet e stomakut. deri në vështirësi në frymëmarrje, dhe madje edhe vdekjen.

Disa alergji mund të jenë të përjetshme, ndërsa të tjerat mund të zbehen me kalimin e kohës. Më shumë se 90% e alergjive më të zakonshme ushqimore shkaktohen nga një prej tetë alergjenëve: qumështore, vezë, grurë, sojë, kikirikë, arra pemësh, peshk ose butak.

Në përgjithësi, alergjitë ushqimore janë relativisht të zakonshme, duke ndikuar në 32 milion amerikanë, përfshirë 5.6 milion fëmijë nën moshën 18 vjeç. ndërsa alergjitë ushqimore kanë tendencë të zhvillohen në familje, mjekët s’ janë në gjendje të parashikojnë se kush do të zhvillojë alergji ushqimore dhe kush jo.

Shkaktarët

Alergjia ndaj ushqimit është një reagim anormal ndaj një ushqimi të shkaktuar nga sistemi juaj imunitar. Kërkimet nga Shkolla e Mjekësisë në Harvard sugjerojnë që diku nga 6.5% në 8% të fëmijëve amerikanë kanë një alergji ushqimore.

ndërsa studime të tjera e kanë lidhur shkallën te të rriturit me 10% ose më të lartë. Ajo që ngatërron ata që vuajnë nga alergjitë ushqimore është pse i kanë ato dhe pse disa ushqime kanë më shumë të ngjarë të shkaktojnë simptoma sesa të tjerët.

Për të shtuar konfuzion të mëtejshëm, ka raste kur një alergji ushqimore mund të konsiderohet si një “alergji e vërtetë”, ndërsa të tjerët mund të konsiderohen si ndër-reaktive (që do të thotë që trupi reagon ndaj asaj që mendon se është alergjia e vërtetë).

Shkaqet e alergjisë ndaj ushqimit mund të jenë biologjike, mjedisore ose edhe të varura nga element specifikë brenda ushqimit që hamë.

tretmani

Po qe se jeni diagnostikuar me një alergji ushqimore, mënyra më e thjeshtë dhe më efektive për të parandaluar një reagim është të shmangni ushqimet që shkaktojnë probleme. Kjo mund të jetë më e vështirë se sa tingëllon, duke pasur parasysh se s’ ka një provë të përsosur për të diagnostikuar alergjitë ushqimore. Edhe Po qe se identifikohet një alergjen ushqimor, ai shpesh mund të fshihet në ushqimet që blini, duke e bërë akoma më të vështirë të qëndroni vigjilent.

Në disa raste, ilaçet mund të jenë të nevojshme për të trajtuar simptomat akute të alergjisë. Alergjitë e lehta dhe të moderuara të ushqimit shpesh u përgjigjen antihistaminave pa recetë. Reaksionet e rënda mund të kërkojnë një injeksion të epinefrinës për të parandaluar një reaksion alergjik potencialisht kërcënues për jetën, në të tërë trupin, i njohur si anafilaksi, së bashku me kujdesin mbështetës.

Njerëzit në rrezik të anafilaksisë mund të përfitojnë nga imunoterapia, një procedurë e përdorur për të desensibilizuar sistemin imunitar në një inhalues ​​ose helm. Imunoterapia ushqimore (SLIT, OIT, EPIT,) po përdoret nga disa alergjistë, por aktualisht s’ është e aprovuar nga Administrata e Ushqimit dhe Barnave (FDA).

Një numër ilaçesh eksperimentale janë gjithashtu duke u studiuar për të parandaluar ose trajtuar alergjitë në mënyra të reja dhe të reja.

Burimi: Very Well Health

[ad_2]

Leave a Reply

You cannot copy content of this page