Thu. May 26th, 2022
© Ndalohet kopjimi, riprodhimi dhe publikimi i informacionit pa cituar burimin e tij.
Aminoacidet , Kimi

dhe origjina e jetës në Tokë

Pyetja se pse organizmat në Tokë përbëhen nga L-aminoacide në vend të D-aminoacideve është ende një enigmë e pazgjidhur. Disa shkencëtarë kanë sugjeruar prej kohësh se një pjesë e konsiderueshme e përbërjeve organike që ishin pararendësit e aminoacideve – dhe ndoshta disa aminoacide vetë – në Tokën e hershme mund të kenë ardhur nga ndikimet e kometave dhe meteoritëve. Një përplasje e tillë e meteoritëve të pasur me organikë ndodhi më 28 shtator 1969, mbi Murchison, Victoria, Australi. Ky meteorit dyshohet të jetë me origjinë kometare për shkak të përmbajtjes së lartë të ujit prej 12 për qind. Dhjetra aminoacide të ndryshme janë identifikuar brenda meteorit Murchison, disa prej të cilave gjenden në Tokë. Megjithatë, disa përbërës të identifikuar në meteorit nuk kanë burim të dukshëm tokësor. Më intriguese janë raportet se aminoacidet në meteoritin Murchison shfaqin një tepricë të L-aminoacideve. Një burim jashtëtokësor për një tepricë të aminoacideve L në sistemin diellor mund të paraprijë origjinën e jetës në Tokë dhe kështu të shpjegojë praninë e një teprice të ngjashme të L-aminoacideve në Tokën parajetësore.

E8029E33 7055 4EE4 8C5F BEB699682814

You cannot copy content of this page