Mon. Aug 8th, 2022
© Ndalohet kopjimi, riprodhimi dhe publikimi i informacionit pa cituar burimin e tij.
Ankthi

[ad_1]

Zakonisht dëgjojmë njerëz të thonë se kanë ankth pa e ditur saktë se çfarë është ai. Ka të ngjarë që si të barazohet me ndjenjën e stresit ose të perceptohet si e njëjta gjë, mirëpo stresi dhe ankthi kanë dallime qenësore.

Ankthi si koncept është i vështirë për t’u kuptuar. Ai shpesh mund të përcaktohet si një ndjenjë e vagët dhe e pakëndshme frike, mërzie dhe shqetësimi në të ardhmen, po ashtu ankthi jo rrallë është reagim i përgjithshëm emocional ndaj stresit.

Mënyra e matjes së ankthit është me anë të vetëraportimeve, vëzhgimit të sjelljes dhe aktivitetit fiziologjik. Vetëraportimet përfshijnë aspekte të tilla si keqësimi i të folurit, keqësimi i aktivitetit mendor dhe lëvizjeve, frikëra të paqarta dhe tensione. /familjajone

Sipas psikologëve, ndjenja e ankthit shfaqet në dy forma: ankthi si tipar dhe ankthi si diçka situative. I pari është shumë afatgjatë te njeriu dhe vështirë që mund të hiqet. Individi me ankthin si tipar përjeton ankth pothuajse gjatë gjithë jetës, ndonëse s’ e di arsyen e kësaj ndjenje. ndërsa ankthi situativ është ankth i cili lidhet me një ndodhi ose situatë të veçantë. P.sh. të hedhurit me parashutë për herë të parë krijon jo pak një ndjenjë të tillë.

[ad_2]

You cannot copy content of this page