Wed. Jun 29th, 2022
© Ndalohet kopjimi, riprodhimi dhe publikimi i informacionit pa cituar burimin e tij.
Hudhra

[ad_1]

Ka shumë studime dhe artikuj për përdorimin e hudhrës si
antibiotik natyror. Shumë njerëz në vende të ndryshme të botës e konsiderojnë
hudhrën si një dhuratë të natyrës dhe për këtë e përdorin në çdo lloj
infeksioni apo sëmundjeje. Hudhra mund të përdoret në formë shurupi për të
trajtuar infeksionet e mushkërive, por dhe për uljen e rrezikut të kancerit të
mushkërive.

Por, që hudhra të kryejë misionin e vet kurues dhe të jetë e
dobishme për shëndetin e njeriut, së pari nevojitet të dimë si ta përdorim me
efikasitet. Në rast të kundërt dobitë e hudhrës do të kufizohen dhe s’ mund të
arrijmë rezultatet e pritshme pozitive të saj.

Njerëzi kryejnë disa gabime gjatë përdorimit të hudhrës si
një mrekulli kuruese.

Gabimet kur hudhra përdoret për kurim mjekësor

Gabimi 1– Përdorimi i hudhrës së përpunuar

Hudhra e përpunuar mund të përdoret vetëm si një lloj erze
gjatë gatimit. Kur hudhra gatuhet ajo humbet një përbërës aktiv të saj, siç
është acilina. Ajo është mjaft e pasur në përmbajtje sufluri dhe vepron atëhere
kur përdorim hudhrën e gjallë dhe të papërpunuar, por që mund ta kemi prerë apo
shtypur. Por kujdes, se acilina shpërbëhet menjëherë sapo bie në kontakt me
ngrohtësinë. prandaj hudhra e përpunuar në formë pluhuri, apo e ruajtur e tharë
s’ mund të përdoret për kurim mjekësor, pasi i mungon acilina.

Ka një mënyrë me anë të të cilës edhe kur hudhra është e
përpunuar apo e gatuar ruan cilësitë e saj maksimale të kurimit. Copëtojeni
hudhrën dhe pritni 10 minuta para se ta përgatisni për të patur sa më shumë
elemente të dobishme të saj për shëndetin tuaj.

Kur hudhra e copëtuar “pushon” për 10 minuta para
përdorimit krijohet sinteza e acilinës dhe hudhra bëhet rezistente ndaj
nxehtësisë në gatim. Pas kësaj hudhra mund të gatuhet në zjarr të pakët për një
periudhë kohe prej 15 minutash.

Megjithatë përdorimi më i mirë hudhrës me qëllim kurimi
është kur ajo konsumohet e freskët.

Gabimi 2- konsumimi i hudhrës në formë tabletash

Për të shmangur erën dhe shijen e fortë të hudhrës disa
njerëz preferojnë ta konsumojnë atë në formë tabletash. Por rruga më e shkurtër
s’ është gjithmonë më e mira. Ashtu siç theksuam më sipër, për të aktivizuar
përmbajtjen kuruese të hudhrës është e nevojshme që ajo të konsumohet e freskët
dhe e copëtuar.As në formë pilulash, pluhuri apo e tharë hudhra s’ mund të
krahasohet me potencialin terapeutik që ka kur është në gjendje natyrale.

Gazi fosforik që lëshon hudhra zhduket kur ajo është e
tharë, e procesuar apo e gatuar, por në të njejtën kohë zhduket dhe dobia e
hudhrës për shëndetin e njeriut. Hudhra e tharë ruan antioksidantët dhe mund të
ndikojë në luftimin e qelizave të lira radikale , por këtë funksion do ta
kryente më mirë Po qe se do të ishte e freskët. Sipas studjuesve efekti i hudhrës
së freskët mund te krahasohet me atë të penicilinës.

Gabimi 3 –përdorimi i hudhrave jo të freskëta

nevojitet të siguroheni që hudhrat të jenë të freskëta Po qe se
dëshironi të japin rezultat në tretmanin tuaj. Hudhrat e freskëta janë
zakonisht ato të njoma me bishta ngjyrë të gjelbër. Sipas studjuesve hudhra më
cilësore që nevojitet konsumuar për qëllime kuruese është hudhra organike.

Gabimi 4– Konsumi i sasive të vogla të hudhrës

Po qe se jeni të vendosur për të luftuar infeksionet natyrale me
anë të hudhrës nevojitet të konsumoni sasi të mëdha të saj.Vetëm një thelpi hudhre
s’ mund të ketë asnjë lloj efekti.Si dozë terapeutike e këshillueshme nga
mjekët për përdorim të përditshëm të hudhrës është 2-3 thelpinj mesatarë.
Njerëzit kanë demonstruar shërimin nga disa infeksione të rënda pasi kanë
ngrënë 2-3 thelpinj dy herë në ditë.

Gabimi 5- ribërja e florës së stomakut

Për vetë faktin se hudhra vepron si antibiotik, Po qe se
përdorni sasi të mëdha hudhre mund të dëmtojnë florën intestinale dhe të ulin
numrin e bakterieve të mira. Ashtu si dhe gjatë përdorimit të antibiotikëve në
përgjithëse, trupi i njeriut ka nevojë për sasi të mëdha probiotikësh për të
ruajtur ekuilibrin e florës intestinale (ose të zorrëve).

Mënyra më e mirë për ribërjen e florës është ajo e
konsumimit të ushqimeve të fermentuara të cilat janë të pasura në probiotikë.
Ndër këto ushqime përmendim kosin natyral, si dhe turshitë e ndryshme por
kryesisht të lakrës. Po qe se e keni të vështirë të gjeni ushqime të fermentuara
mund të konsumoni probiotikë.

Gabimi 6- mbani një dietë të shëndetëshme

s’ nevojitet të besoni se hudhra vepron e vetme në përmirësimin
e shëndetit të njeriut. Për këtë qëllim nevojitet të bëni një jetë të shëndetëshme
si dhe një dietë ushqimore sa më të kontrolluar për vlerat e saj. Një dietë e
pasur në sheqerëra dhe ushqime të përpunuara s’ është e këshillueshme për
mirëqenien e sistemit imunitar. Përpjekjet tuaja nevojitet të mbështeten nga
ushqime të cilat mbrojnë shëndetin si: perime, fruta, ushqime probiotike, vajra
të shëndetshëm, ushqime me pak proteina, dhe sa më shumë ujë.

Këshilla për konsumimin e hudhrave të freskëta

Hudhra si antibiotik konsumohet e freskët, pavarësisht se jo
të gjithë njerëzit e pëlqejnë aromën dhe shijen e saj. Madje ka shumë njerëz që
e konsumojnë me zorr dhe pa asnjë dëshirë hudhrën, por e bëjnë këtë pasi i
njohin vlerat e saj.Disa specialistë rekomandojnë prerjen e thelpinjve të
hudhrës në copa të holla dhe lënien e tyre për 15 minuta. Pastaj atyre u
shtohet kos, mjaltë, lëng molle duke krijuar një krem që e lehtëson konsumimin
e hudhrës.

Një mënyrë e thjeshtë por shumë efikase për zhdukjen e erës
së hudhrës është ngrënia pas saj e majdanozit të freskët, i cili e largon
menjëherë erën e rëndë të hudhrës në frymëmarrje.

A nevojitet ngrënë hudhra me stomakun bosh?

Disa specialistë thonë që gjëja e parë që nevojitet të bëni në
mëngjes, Po qe se ju është rekomanduar përdorimi i hudhrës për efekte kurimi është
konsumimi i saj esëll. Por mirë do të ishte që para konsumimit të saj të pihet
një gotë ujë, për të eliminuar djegiet e mundëshme të stomakut , që ajo
shkakton. Pastaj mund të vazhdohet me ngrënien e mëngjesit.

Ky lloj përdorimi i hudhrës ka dhënë rezultate pozitive.

Por disa njerëz nevojitet të kenë kujdes, pasi hudhra e freskët
në stomakun bosh mund të shkaktorë irritime të sistemit të tretjes. Në një
studim të botuar në vitin 2005 nga një mjek familjeje amerikan sugjerohet se
konsumi i sasive të mëdha të hudhrave të freskëta sidomos në stomakun bosh,
mund të provokojë turbullime gastro-intestinale apo modifikime të florës së
zorrëve. Për një kurim me anë të hudhrës nevojitet nisur konsumimi i saj në sasi të
vogla dhe në bazë të reagimit të organizmit të kalohet në sasi më të mëdha
gradualisht. Kjo është mjaft e rëndësishme për disa njerëz që janë alergjikë
ndaj hudhrës. Te këta njerëz mund të shfaqen simptoma si fryrje barku, diare,
të vjella dhe reaksione në lëkurë si prerje të lëkurës dhe ekzemë.

Personat alergjikë ndaj hudhrës së freskët mund ta përdorin
atë në sasi shumë të vogla. Megjithatë pjesa më e madhe e njerëzve kanë
probleme të tretjes së hudhrës, që s’ shkakton efekte anësore.

Përdorimi kurues i hudhrës njihet që para 3 mijë vjetësh,
kur Hipokrati e rekomandonte për tretmanin e kancerit të qafës së mitrës.
kurse studjuesi Albert Schweitzer e përdori hudhrën për tretmanin e epidemisë
së dizanterisë në Afrikë. Ky antibiotik i vjetër në moshë ka marrë mbështetjen
e komunitetin shkencor por dhe të mjekëve popullorë në mbarë botën.

[ad_2]

Leave a Reply

You cannot copy content of this page