Mon. Feb 6th, 2023
© Ndalohet kopjimi, riprodhimi dhe publikimi i informacionit pa cituar burimin e tij.
zemra

ARITMIA E ZEMRËS

Një aritmi e zemrës është një rrahje e parregullt e zemrës. Problemet e ritmit të zemrës (aritmitë e zemrës) ndodhin kur sinjalet elektrike që koordinojnë rrahjet e zemrës nuk funksionojnë siç duhet. Sinjalizimi i gabuar bën që zemra të rrahë shumë shpejt (takikardi), shumë ngadalë (bradikardi) ose në mënyrë të parregullt. Aritmitë e zemrës mund të ndihen thjesht si një zemër që rrah dhe mund të jenë të padëmshme. Megjithatë, disa aritmi të zemrës mund të shkaktojnë shenja dhe simptoma shqetësuese – ndonjëherë edhe kërcënuese për jetën.

Megjithatë, ndonjëherë është normale që një person të ketë një ritëm të shpejtë ose të ngadaltë të zemrës. Për shembull, rrahjet e zemrës mund të rriten me stërvitje ose të ngadalësohen gjatë gjumit. Trajtimi i aritmisë së zemrës mund të përfshijë medikamente, procedura të kateterit, pajisje të implantuara ose kirurgji për të kontrolluar ose eliminuar rrahjet e shpejta, të ngadalta ose të çrregullta të zemrës. Një mënyrë jetese e shëndetshme për zemrën mund të ndihmojë në parandalimin e dëmtimit të zemrës që mund të shkaktojë disa aritmi të zemrës.

Llojet:
Në përgjithësi, aritmitë e zemrës grupohen sipas shpejtësisë së ritmit të zemrës. Për shembull:
• Takikardia: është një zemër e shpejtë. Ritmi i zemrës në pushim është më i madh se 100 rrahje në minutë.
• Bradikardia: është një rrahje e ngadaltë e zemrës. Ritmi i zemrës në pushim është më pak se 60 rrahje në minutë.

Simptomat:
Aritmitë e zemrës mund të mos shkaktojnë asnjë shenjë apo simptomë. Një mjek mund të vërejë rrahje të parregullta të zemrës kur ju ekzaminon për një arsye tjetër shëndetësore.

Në përgjithësi, shenjat dhe simptomat e aritmive mund të përfshijnë:
• Një valëvitje në gjoks
• Rrahje të shpejta të zemrës (takikardi)
• Rrahje të ngadalta të zemrës (bradikardi)
• Dhimbje gjoksi
• Frymëmarrje e shkurtër

Simptoma të tjera mund të përfshijnë:
• Ankthi
• Lodhja
• Lehtë ose marramendje
• Djersitje
• Të fikët, ose gati të fikët

Kur të shihni një mjek?
Nëse mendoni se zemra juaj po rreh shumë shpejt ose shumë ngadalë, ose po kalon një rrahje, caktoni një takim për të parë një mjek. Kërkoni ndihmë të menjëhershme mjekësore nëse keni gulçim, dobësi, marramendje, të fikët ose gati të fikët, dhe dhimbje ose parehati në gjoks.

United Hospital Prishtina
Kontakt: 038 60 70 70 / 046 60 70 70
Info@united-hospital.com
Magjistralja Prishtinë-Ferizaj M2 10500 Km7 Prishtinë, Kosova

#unitedhospital #prishtina #knowledgeandsolution #arrhythmia #cardiology

You cannot copy content of this page