Thu. Jul 7th, 2022
© Ndalohet kopjimi, riprodhimi dhe publikimi i informacionit pa cituar burimin e tij.

[ad_1]

Aritmi kardiake është kur rrahjet e zemrës suaj janë shumë të shpejta (takikardi), shumë të ngadalta (bradikardi), ose rrahin në një ritëm të parregullt për shkak të një prishje të sistemit elektrik normal të zemrës suaj.

Ashpërsia e aritmive mund të ndryshojë jashtëzakonisht shpesh. Shumë aritmi janë beninje dhe jo konsekuente, siç janë komplekset e parakohshme atriale (PAC) që mund të shkaktojnë një rrahje shtesë dhe palpitime të shkurtra. Të tjerët janë jashtëzakonisht të rrezikshëm dhe të rrezikshëm për jetën, të tilla si takikardia ventrikulare (një aritmi kardiake e papandehur, e shpejtë, potencialisht shumë e rrezikshme) që mund të shkaktojë arrest kardiak të papandehur.

Një diagnozë e një aritmie zakonisht kërkon kapjen e saj në një elektrokardiogramë (EKG) (ku elektrodat regjistrojnë aktivitetin e zemrës) ose ekokardiogramë (një ultratinguj i zemrës), dhe një ekzaminim fizik, dhe histori të plotë mjekësore.

tretmani

Trajtimet ndryshojnë dhe do të varen nga lloji i aritmisë. Ato mund të përfshijnë ilaçe antiaritmike, stimulues kardiakë, defibrilatorë të implantuar dhe procedura të heqjes. Vetëm po të dikush shkon në arrest kardiak, reanimacioni kardiopulmonar (CPR) dhe përdorimi i një defibrilator të jashtëm të automatizuar (AED), Vetëm po të është i disponueshëm, përmirëson shanset e mbijetesës dhe rezultateve të rimëkëmbjes.

Cka e shkakton aritminë?

Ka shumë shkaqe të cilat e shkaktojnë aritminë, duke përfshirë ndryshimet në indet e zemrës (zvogëlimi i rrjedhës së gjakut, dhëmbëza), stresi ose çekuilibri i gjakut (elektrolitet, hormonet), ilaçet ose shtesat, ose çrregullimet në sinjalizimin elektrik. Mund të shkaktohet nga çrregullime gjenetike, të tilla sindromi QT i gjatë ose sindroma Brugada. Ndonjëherë shkaku është i panjohur.

[ad_2]

Leave a Reply

You cannot copy content of this page