Artriti Dhe Artralgia – Sëmundjet Që Dëmtojnë Kyçet dhe Nyjat


dhembjet në organizëm mund të ndahen në shumë kategori të ndryshme që shpesh shkaktojnë konfuzion jo vetëm tek pacientët por edhe tek njerëzit e tjerë.

Le të marrim  rastin e dhembjes së kyçeve dhe nyjeve të cilat shpesh ngatërrohen me njëra tjetrën.

Këto dy sëmundje njihen si artriti dhe artralgia.

Përkufizimi i Saktë i Dy Sëmundjeve

Sipas organizatave të ndryshme shëndetsore, artriti dhe artralgia kanë ngjashmëri por edhe ndryshojnë nga njëra tjetra.

Artralgia përkufizohet si e kyçeve dhe nyjeve por pa u shoqëruar me enjtjen e tyre.

përkufizohet si i kyçeve, pra dhe enjtje e tyre.

Artralgia prek kyçet dhe nyjat në zona të ndryshme të trupit, përfshirë: duart, gjunjët dhe kyçet.

nga ana tjetër, shkakton enjtje dhe ngurtësim të kyçeve, ligamenteve, muskujve, tendinave dhe kockave por edhe dhimbje.

Ajo që mjekët shpjegojnë është se njerëzit që vuajnë nga artriti, në të njëjtën kohë mund të diagnostikohen edhe me sëmundjen tjetër.

e Dy Sëmundjeve

e këtyre dy sëmundjeve mund të mbivendosen, sidomos kur bëhet fjalë për:

 • ngurtësimin,
 • dhimbjen e kyceve,
 • skuqjen,
 • vështirësi në lëvizjen e kyçeve.

Pavarësisht mbivendosjes së simptomave, artriti dallon nga sëmundja tjetër derisa ka simptoma shtesë, ku përfshihet:

 • deformimi i kyçevem
 • humbje e masës kockore
 • paaftësi në lëvizshmëri,
 • dhimbje shumë të forta nga fërkimi i kyçeve me njëra tjetrën.

Shkaqet Dhe Faktorët e Rrezikut

dhembjet e kyçeve si pasojë e artritit mund të jenë rezultat i :

 • komplikacioneve të shkaktuar pas një lëndimi fizik,
 • mbipeshës dhe obezitetit,
 • osteoartriti,
 • artritit reumatoid, falë të cilit imuniteti dobëson kyçet dhe vetë-nxit inflamacionin dhe enjtjen.

Faktorët e rrezikut të artralgias përfshijnë:

 • ndrydhje të kyçeve,
 • zhvendosja e kyçeve,
 • hipotiroidizmi
 • kancer i kockave.

Kur duhet Kërkoni Ndihmë Mjekësore?

Ndonëse s’ është e lehtë për dikë që të kuptojë vetë nga cila sëmundje vuan, specialistët thonë se artralgia mund të ketë lidhje me sëmundje të tjera.

Disa herë mund të jetë simptomë e ndonjë sëmundjeje tjetër.

Po qe se dhembjet e kyçeve janë shumë të forta e pengojnë lëvizjen tuaj, atëherë duhet të shkoni menjëherë tek mjeku./AgroWeb.org

Postime të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *