© Ndalohet kopjimi, riprodhimi dhe publikimi i informacionit pa cituar burimin e tij.

[ad_1]

Bronkiti është ënjtje dhe acarim i mureve të bronkeve, të cilat janë tubat që çojnë ajrin në mushkëritë tuaja. Simptoma kryesore e bronkitit është një kollë e vazhdueshme që mund të prodhojë ose jo mukus.

Ekzistojnë dy lloje të bronkitit. Bronkiti akut zhvillohet papandehur dhe zakonisht shkaktohet nga një infeksion viral i frymëmarrjes, siç është ftohja e zakonshme ose gripi. Bronkiti kronik është një sëmundje progresive e mushkërive. Zhvillohet me kalimin e kohës dhe zakonisht shkaktohet nga pirja e duhanit.

tretmani i bronkitit varet nga lloji. Bronkiti akut trajtohet me terapi lehtësuese të simptomave, të tilla si pushimi dhe pirja e lëngjeve. Bronkiti kronik trajtohet me ilaçe që zvogëlojnë inflamacionin dhe hapin bronket, ndërprerjen e pirjes së duhanit dhe rehabilitimin pulmonar.

Si mjekohet bronkiti?

Bronkiti akut dhe kronik trajtohen ndryshe. Meqenëse bronkiti akut është zakonisht nga një infeksion viral, qëllimi i trajtimit është lehtësimi i simptomave. Terapitë shpesh përfshijnë pushimin, pirjen e lëngjeve dhe përdorimin e një lagështuesi. Bronkiti kronik menaxhohet me disa terapi të ndryshme, duke përfshirë medikamente që ulin inflamacionin dhe hapin udhët e frymëmarrjes.

Shkaktarët e bronkitit

Bronkiti akut zakonisht shkaktohet nga një infeksion viral, si ftohja e zakonshme ose gripi. Më rrallë, një infeksion bakterial është fajtori. Bronkiti kronik shkaktohet nga inflamacioni i përsëritur i bronkeve, më së shpeshti si rezultat i pirjes së duhanit. Ekspozimi ndaj ndotjes së ajrit, pluhurit ose irrituesve të tjerë të mjedisit ose vendit të punës gjithashtu mund të shkaktojë bronkit kronik.

Burimi: Very Well Health

[ad_2]

You cannot copy content of this page

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.