Test nga Biokimia Klinike (Kuiz nga Biokimia klinike)

START QUIZ

Related posts

Çfarë është faktori reumatoid?

Çfarë është faktori reumatoid?

Faktori reumatoid (RF) është një autoantitrupë, një proteinë imunoglobulin M (IgM) që prodhohet nga sistemi imunitar i trupit.

Autoantitrupat sulmojnë indet e veta të një personi, duke e identifikuar gabimisht indin si “të huaj”.

kurse roli biologjik i RF s’ është kuptuar mirë, prania e tij është e dobishme si një tregues i aktivitetit inflamator dhe autoimun. Ky test zbulon dhe mat RF në gjak dhe mund të përdoret, së bashku me testet e tjera, për të ndihmuar në diagnostikimin e artritit reumatoid (RA).RA është një sëmundje kronike, sistemike autoimune që shkakton inflamacion, dhembje, ngurtësi dhe ndryshime destruktive në duar, këmbë dhe nyje të tjera në të tërë trupin. Disa pacientë mund të tregojnë shenja të lodhjes, ethe të shkallës së ulët dhe humbje peshe.Mund të prekë cilindo në çdo moshë, por zakonisht zhvillohet në vitet e vona të lindjes së fëmijëve në gra dhe midis moshave 60 deri në 80 vjeç tek burrat. Mbi 70% e të prekurve me RA janë gra. Kursi i RA dhe prognoza e tij janë të ndryshueshme. Mund të zhvillohet dhe përparojë ngadalë ose me shpejtësi. Mund të shkojë në heshtje te disa njerëz dhe per pak mund të largohet. Nese mbetet i patrajtuar, RA mund të shkurtojë jetëgjatësinë e një personi dhe brenda disa viteve mund të lërë shumë prej atyre që preken shumë me aftësi të kufizuara të punojnë.Ekzistojnë një larmi trajtimesh në dispozicion për të minimizuar komplikimet e RA, por ato varen nga bërja e një diagnoze të saktë dhe nga fillimi i tretmanit para zhvillimit të dëmtimeve të rëndësishme të kyçeve.Faktori reumatoid është përdorur për të zbuluar RA. prejse ndjeshmëria dhe specifikimi i RF s’ janë ideale, testet e tjera laboratorike shpesh kryhen së bashku me testimin RF. Rreth 80% e atyre me RA do të kenë një test pozitiv RF, por mund të jetë negativ në njerëzit që kanë shenja klinike të RA.Një test për antitrupat peptid ciklik citrullinuar (CCP) mund të bëhet së bashku me një test RF pasi studimet kanë treguar që testi i antitrupave CCP ka një ndjeshmëri dhe specifikë që konsiderohet më mirë se RF dhe ka më shumë të ngjarë të jetë pozitive me RA të hershme. Teste të tjera që mund të kryhen janë:
• Numërimi i plotë i gjakut (CBC, për anemi dhe trombocitozë)
• Shkalla e sedimentimit të eritrociteve (ESR)
• Proteina reaktive C (CRP)
• Antitrupat anti-bërthamorë (ANA)
• Antitrupat citoplazmikë antineutropil (ANCA)
• Analiza e lëngut synovial (nyjet inflamatore)

RF e ngritur mund të gjendet në një përqindje të vogël (5-10%) të njerëzve të shëndetshëm. RF gjithashtu mund të rritet në të moshuarit, megjithëse mund të mos tregojnë shenja klinike. Për më tepër, nivelet e ngritura të RF mund të zbulohen te njerëzit që s’ kanë RA (pozitive false), por mund të kenë një çrregullim tjetër si Sindroma Sjögren, Lupus eritematoz sistemik, Infeksione bakteriale, virale dhe parazitare (hepatiti, TB, sifilisi, lebra), Disa kancere, Sëmundje te mushkërive, sëmundje te mëlçisë dhe sëmundjen e veshkave.

Testi i faktorit reumatoid (RF) përdoret në lidhje me testet e tjera laboratorike dhe testet e imazheve (rrezet X, ultratinguj, MRI) për të diagnostikuar artritin reumatoid (RA) dhe për të ndihmuar në dallimin e RA nga format e tjera të artritit ose kushteve të tjera që shkaktojnë simptomat të ngjashme
kurse diagnoza e RA mbështetet shumë në tablonë klinike, disa nga shenjat dhe simptomat mund të mos jenë të pranishme ose të ndjekin një model tipik, veçanërisht në fillim të sëmundjes.

Për më tepër, shenjat dhe simptomat mund të mos jenë gjithmonë të identifikueshme qartë pasi që njerëzit me RA mund të kenë edhe çrregullime ose kushte të tjera të indit lidhës, siç janë fenomeni Raynaud, skleroderma, çrregullimet autoimune të tiroides, dhe eritematoza sistemike e lupusit, si dhe paraqesin simptoma të këtyre çrregullimeve. Testi RF është një mjet ndër të tjerët që mund të përdoret për të ndihmuar në bërjen e një diagnoze kur RA dyshohet. Testi për RF mund të porositet kur një person ka shenja dhe simptoma të RA. Simptomat mund të përfshijnë: dhembje, ngrohtësi, ënjtje dhe ngurtësi në mëngjes në nyje, Nyjet nën lëkurë .Po qe se sëmundja ka përparuar, prova me rrezet X identifikon gungat e fryra të nyjeve dhe humbjen e kërcit dhe kockave Testi RF nevojitet të interpretohet në lidhje me testet e më shumë laboratorike dhe shenjat, simptomat dhe historinë klinike të një personi. RF është e vendosur në 70% -90% të pacientëve me RA, megjithëse s’ është diagnostikues i RA.Në PACIENTAT me simptoma dhe shenja klinike të artritit reumatoid, prania e dhe vlerësimi i RF-së ka të ngjarë që ata të kene RA. Nivelet e RF në përgjithësi lidhen me sëmundjen më të rëndësishme dhe një prognozë më të mirë.Një provë negative per RF s’ ekziston RA. realisht, një test i antitrupave CCP mund të jetë pozitiv për të konfirmuar RA. Kriteret e Klasifikimit të Artritit Reumatoid nga Kolegji Amerikan i Rheumatologjisë (ACR) përfshin testimin e antitrupave ceptik të citrullinuar (CCP) të antitrupave, së bashku me RF, si pjesë e kritereve të tij për diagnostikimin e artritit reumatoid. Sipas ACR, antitrupat CCP mund të zbulohen në rreth 50-60% të njerëzve me RA të hershme, si në 3-6 muaj pas fillimit të simptomave. Zbulimi i hershëm dhe diagnostikimi i RA lejon praktikuesit e kujdesit shëndetësor që të fillojnë tretmanin agresiv të gjendjes, duke minimizuar komplikimet e lidhura dhe dëmtimin e indeveKjo varet nga laboratori që kryen testin. Jo çdo laborator e kryen këtë test dhe mostra juaj mund të dërgohet në një laborator referencë për testim. Mund të duhen 2 deri në 3 ditë që rezultatet të jenë në dispozicion.Testet Anti CCP ,ANA ,ESR,CRP ,CBC, Autoantitrupat ,ANCA/MPO/PR3,ENA paneli Sqarime per shkurtesat Cyclic Citrullinated Peptide Antibody- anti CCP, Antinuclear Antibody (ANA), Erythrocyte Sedimentation Rate (ESR), C-Reactive Protein (CRP), Autoantibodies, Complete Blood Count (CBC), Antineutrophil Cytoplasmic Antibodies (ANCA, MPO, PR3), Conditat/patologjite –Arthritis rheumatoid ,Semundjet autoimmune.

Rezultatet e testit të fibrinogjenit raportohen si përqendrimi i proteinës në gjak. Testet e aktivitetit të fibrinogjenit shndërrohen në përqendrime për krahasim me rezultatet e antigjenit fibrinogjen. Rezultatet zakonisht interpretohen në kontekstin e rezultateve nga testet e tjera.Rezultatet e aktivitetit normal të fibrinogjenit zakonisht pasqyrojnë kontributin normal të fibrinogjenit në aftësinë tuaj të koagulimit të gjakut.Aktiviteti i ulur ndjeshëm i fibrinogjenit mund të jetë për shkak të një sasie të ulur të fibrinogjenit ose fibrinogjenit që s’ funksionon ashtu siç nevojitet. Aktiviteti i ulur i fibrinogjenit dhe niveli i antigjenit mund të ndikojnë në aftësinë tuaj për të formuar një mpiksje të qëndrueshme të gjakut.

Nivele të ulëta të fibrinogjenit që vazhdojnë me kalimin e kohës (kronike) mund të lidhen me paaftësinë e trupit për të prodhuar fibrinogjen për shkak të:Një gjendje e fituar siç është sëmundja e mëlçisë në fazën e fundit ose kequshqyerja e rëndë.

Një gjendje e rrallë e trashëguar si disfibrinogenemia, afibrinogenemia ose hipofibrinogenemia .Nivele të ulëta akut shpesh lidhen me kushtet në të cilat fibrinogjeni përdoret më shpejt se sa trupi mund ta prodhojë atë. Kjo mund të ndodhë me koagulimin e shpërndarë intravaskular (DIC) dhe fibrinolizën anormale, e cila ndodh kur trupi është tepër aktiv në prishjen dhe pastrimin e mpiksjes së gjakut.Nivelet e ulura të fibrinogjenit gjithashtu mund të ndodhin pas transfuzioneve të shpejta, të vëllimit të madh.Ndonjëherë një mjek i kujdesit shëndetësor do të përdorë një raport të testit të antigjenit dhe testit të aktivitetit.

Kjo do të ndihmojë për të dalluar fibrinogjenin jofunksional (raport të lartë) nga fibrinogjeni i ulët (raporti afër 1).Fibrinogen është një reaktant i fazës akute, që do të thotë që niveli i fibrinogjenit mund të rritet ndjeshëm në çdo gjendje që shkakton inflamacion ose dëmtim të indeve. Nivelet e larta të fibrinogjenit s’ janë specifike. Ata s’ i tregojnë mjekut të kujdesit shëndetësor shkakun ose vendndodhjen e inflamacionit ose dëmtimit. Zakonisht këto nivele të rritura janë të përkohshme, duke u kthyer në normale pasi të zgjidhet gjendja themelore.Niveli i rritur i fibrinogjenit mund të shihet me:infeksionetkancer ,Sëmundja koronare e zemrës, sulmi në zemër, goditje , rregullime inflamatore (si artriti reumatoid dhe glomerulonefriti, një formë e sëmundjes së veshkave) ,trauma, Sëmundja e arteries periferike, Pirja e duhanit.

kurse nivelet e fibrinogjenit janë ngritur, rreziku i një personi për të zhvilluar një mpiksje gjaku mund të rritet dhe, me kalimin e kohës, ato mund të kontribuojnë në një rrezik të rritur për sëmundje kardiovaskulare.

Related posts

Çfarë është homocisteina?

Çfarë është homocisteina?

 

Homocisteina është një aminoacid që është zakonisht i pranishëm në sasi shumë të vogla në të tëra qelizat e trupit përderisa trupi normalisht konverton shpejt homocisteinën në produkte të tjera.

Meqenëse vitaminat B6, B12 dhe folati janë të domosdoshme për të metabolizuar homocisteinën, niveli i rritur i aminoacideve mund të jetë një shenjë e mangësisë në ato vitamina. Ky test përcakton nivelin e homocisteinës në gjak dhe / ose urinë.

Homocisteina e ngritur gjithashtu mund të jetë e lidhur me një rrezik më të lartë për sëmundje koronare , goditje në tru, sëmundje vaskulare periferike (depozitat yndyrore në arteriet periferike) dhe ngurtësimin e arterieve (aterosklerozë).

Nivele të larta të homocisteinës rrisin rrezikun e formimit të mpiksjes së gjakut në ene dhe mund të çojnë në sulm në zemër dhe goditje në tru.

Janë propozuar disa mekanizma për mënyrën se si homocisteina çon në rrezikun e sëmundjeve kardiovaskulare (CVD), por lidhjet direkte s’janë konfirmuar.

Ekzistojnë gjithashtu disa studime që tregojnë se s’ka përfitim ose ulje të rrezikut nga CVD me acid folik dhe shtesa të vitaminës B.

Deri më tash, Shoqata Amerikane e Zemrës s’e konsideron atë një faktor kryesor rreziku për sëmundjet e zemrës.

Një gjendje e rrallë e trashëguar e quajtur homocistinemia gjithashtu mund të rrisë ndjeshëm homocisteinën në gjak dhe urinë. Në Sh.B.A, të gjithë foshnjat testohen në mënyrë rutinore për metioninë të tepërt, një shenjë e homocistinurisë, si pjesë e shqyrtimit të tyre të porsalindur. Po qe se testi i ekzaminimit të një fëmije është pozitiv, atëherë shpesh kryhen teste të homocisteinës në urinë dhe gjak. Për më shumë informacion, shihni pyetjet e zakonshme më poshtë.

Si përdoret testi i homocisteinës?

mbipesha i kujdesit shëndetësor mund të urdhërojë një test homocisteinine për të përcaktuar Po qe se një person ka një mungesë të vitaminës B12 ose folate. Përqendrimi i homocisteinës mund të rritet para se B12 dhe testet e folateve janë anormale. Disa praktikantë të kujdesit shëndetësor mund të këshillojnë testimin e homocisteinës tek individë të kequshqyer, të moshuar, të cilët shpesh thithin më pak vitaminë B12 nga dieta e tyre, dhe individë me ushqim të dobët, siç janë droga ose varur nga alkooli. Homocisteinina mund të porositet si pjesë e një hulumtimi i për njerëzit në rrezik të lartë për sulm në zemër ose goditje në tru. Mund të jetë e dobishme tek dikush që ka një histori familjare të sëmundjes së arterieve koronare, por asnjë faktor tjetër i njohur i rrezikut, siç është pirja e duhanit, presioni i lartë i gjakut ose mbipesha. Sidoqoftë, roli i saktë që luan homocisteinina në përparimin e sëmundjes kardiovaskulare s’ është vendosur, kështu që dobia e testit të shqyrtimit vazhdon të vihet në dyshim. Ekzaminimi rutinë, siç është ai i bërë për kolesterolin total, s’ është rekomanduar

Kur urdhërohet testimi i homocisteines?

Ky test mund të porositet kur një mjek dyshon se një person mund të ketë një mungesë të vitaminës B12 B6 dhe B9/ ose folate. Shenjat dhe simptomat fillimisht janë delikate dhe jospecifike. Njerëzit me mungesë të hershme mund të diagnostikohen para se të paraqesin ndonjë simptomë të qartë.

Njerëzit e tjerë të prekur mund të paraqesin një sërë simptomash të buta deri të rënda që mund të përfshijnë: diarre, marramendje, Lodhje, dobësi, Humbja e oreksit, zbehje, Shkalla e shpejtë e zemrës, Gulçim, Gjuha e lënduar dhe goja, Tingëllimë, mpirje, dhe / ose djegie në këmbë, duar, krahë dhe këmbë (me mungesë B12). Testimi i homocisteinës mund të porositet si pjesë e vlerësimit të rrezikut të një personi nga sëmundjet kardiovaskulare, në varësi të moshës së individit dhe faktorëve të tjerë të rrezikut. Mund të urdhërohet gjithashtu pas një sulmi në zemër ose goditje në tru për të ndihmuar udhëzimin e tretmanit

Çfarë do të thotë rezultati i TESTIT ?

Në rastet e kequshqyerjes së dyshuar ose të mungesës së vitaminës B12 ose folate, nivelet e homocisteinës mund të ngrihen. Po qe se një individ s’ merr mjaftueshëm vitamina B dhe / ose folate me anë të dietës ose shtojcave, atëherë trupi mund të mos jetë në gjendje të shndërrojë homocisteinën në forma që mund të përdoren nga trupi. Në këtë rast, niveli i homocisteinës në gjak mund të rritet. AHA s’ rekomandon përdorim të gjerë të acidit folik dhe vitaminave B për të reduktuar rrezikun e sulmit në zemër dhe goditje në tru, ai promovon një dietë të ekuilibruar, të shëndetshme dhe këshillon praktikuesit e kujdesit shëndetësor që të marrin parasysh faktorët e përgjithshëm të rrezikut dhe dietën .

A ka ndonjë gjë tjetër që nevojitet të dim?

Kur rezultatet e testit sugjerojnë homocistinurinë, mostrat e biopsisë së mëlçisë ose të lëkurës ndonjëherë testohen për të përcaktuar Po qe se enzima cistathionine beta sinteza (CBS) është e pranishme. Mungesa e kësaj enzime është shkaku më i zakonshëm i homocistinurisë. Testet gjenetike mund të urdhërohen të testojnë për një ose më shumë nga mutacionet e gjeneve më të zakonshme. Po qe se dikush ka një histori të fortë familjare të aterosklerozës së hershme ose një anëtar i familjes është diagnostikuar me homocistinuria, atëherë ai person nevojitet të testohet për mutacionin e gjenit që u gjet në anëtarin e familjes.Nivelet e homocisteinës mund të rriten me moshën, kur një person pi duhan, dhe me përdorimin e ilaçeve të tilla si karbamazepinë, metotreksate, dhe fenitoin. Nivelet e homocisteinës janë më të ulëta tek gratë sesa te burrat. Përqendrimet e grave rriten pas menopauzës, ndoshta për shkak të uljes së prodhimit të estrogjenit ,keqmenagjimit te sëmundjeve kardiovaskulare.

I porsalinduri nevojitet bërë një provë homocistineine. Pse?

Një gjendje e rrallë e trashëguar e quajtur homocistinuria mund të rrisë shumë homocisteinën në gjak dhe urinë. Testet si për urinën ashtu edhe për homocisteinën e gjakut mund të përdoren për të ndihmuar në diagnostikimin e homocistinurisë Po qe se një mjek i kujdesit shëndetësor dyshon se një foshnjë ose një fëmijë mund të ketë këtë çrregullim të trashëguar. Po qe se testi i ekzaminimit të një fëmije është pozitiv, atëherë shpesh kryhen teste të homocisteinës në urinë dhe gjak. Përqendrimet e rritura shumë të homocisteinës në urinë dhe gjak do të thotë që ka të ngjarë që një foshnjë të ketë homocistinurinë dhe tregon nevojën për testime të mëtutjeshme për të konfirmuar shkakun e rritjes.Në homocistinurinë, një nga disa gjene të ndryshme – më së shpeshti gjeni CBS (cistathionine beta synthase) alt ndryshohet, duke prishur funksionin e CBS. CBS është një enzimë që vepron në një rrugë biokimike dhe është përgjegjëse për shndërrimin e homocisteinës në një molekulë të quajtur cisteine. Si rezultat i mosfunksionimit të CBS, në trup krijohen metionina (një aminoacid), homocisteinina dhe substanca të tjera toksike toksike. Disa nga homocisteinat e tepërta ekskretohen në urinë (homocistinuria).Ndërtimi i homocisteinës dhe substancave të tjera nënprodukte në trup çon në çrregullim multi-sistemik. Foshnjat me këtë gjendje do të shfaqen normale gjatë lindjes, por, Po qe se s’ mjekohen, ata brenda disa viteve do të fillojnë të zhvillojnë shenja të tilla si një lentë e zhvendosur në sy, një ndërtim i hollë i gjatë, gishtërinj të gjatë të hollë, anomalitë skeletore, osteoporoza, etj. dhe një rrezik të rritur shumë nga tromboembolizmi dhe nga ateroskleroza që mund të çojnë në sëmundje kardiovaskulare të parakohshme.Ndërtimi gjithashtu mund të shkaktojë aftësi të kufizuara intelektuale, sëmundje mendore, IQ pak të ulët, çrregullime në sjellje dhe konfiskime. Disa prej tyre mund të lehtësohen Po qe se gjendja zbulohet herët, kjo është arsyeja pse të gjitha shtetet paraqesin të posalindurit për homocistinuria.

 

Related posts

Pasqyra e gjakut: Cilat janë vlerat normale?

Pasqyra e gjakut Analizat e gjakut

 

Pasqyra e gjakut: Cilat janë vlerat normale?

Pasqyra e gjakut: Cilat janë vlerat normale?


Pavarësisht nëse keni frikë nga gjilpërat ose dhënia e gjakut, vizita në laborator është e domosdoshme për diagnostikimin e cilësdo sëmundje. Analizat e gjakut tregojnë nëse organizmi është i shëndoshë, nëse ekziston ndonjë proces inflamator, apo ekziston ndonjë sëmundje…

Që të mos pyetni se çfarë kuptimi kanë shkurtesat e pakuptueshme pranë numrave në letrën të cilën ua jep laboranti, ju këshillojmë ta lexoni në mënyrë të kujdesshme këtë tekst dhe të mësoni për vlerat referente të pasqyrës së përgjithshme të gjakut dhe për formulën leukocitare (që tregon numrin e leukociteve- qeliza të rëndësishme të mbrojtjes së organizmit).

Çka është Pasqyra e plotë e gjakut?

Pasqyra e plotë e gjakut është analizë themelore laboratorike e gjakut, e cila bëhet për vlerësimin e përgjithshëm të gjendjes shëndetësore dhe për zbulimin e çrregullimeve të ndryshme, siç është anemia, infeksioni, sëmundjet virusale, gjendjen e ushqyerjes së organizmit dhe ekspozimin ndaj materieve toksike. Me këtë analizë të gjakut krijohet një pasqyrë e numrit dhe kualitetit të eritrociteve, trombociteve dhe leukociteve.

 

Çka janë Eritrocitet dhe cili është funksioni apo roli i tyre?

Eritrocitet apo Rruazat e kuqe të gjakut janë qelizat të cilat përmbajnë hemoglobinën dhe bartin oksigjenin dhe dyoksidin e karbonit në organizëm.

 

Cilat janë vlerat referente të Eritrociteve?

Vlerat referente të eritrociteve janë:
M 4,5-6,3 x 10 në 12/l
F 4,2-5,4 x 10 në 12/l

Kur paraqitet rritja e numrit të eritrociteve?

Rritja e numrit të eritrociteve paraqitet te: dehidrimi, policitemia (sëmundje e rrallë

 

Kur paraqitet ulja apo zvogëlimi i numrit të eritrociteve?

Zvogëlimi i numrit të eritrociteve paraqitet te: anemia

 

Çka janë Leukocitet dhe cili është funksioni i tyre?

Leukocitet apo qelizat e bardha të gjakut prodhohen në palcën kockore dhe kanë rol në mbrojtjen e organizmit nga infeksionet, me ç’rast secili lloj i leukociteve (janë pesë tipa) ka funksion të veçantë, që shihet në formulën leukocitare, e cila realizohet ndaras nga pasqyra e gjakut, kurse realizimi i saj rekomandohet si shtesë e domosdoshme e cila plotëson të dhënat për gjendjen e organizmit.

 

Cilat janë vlerat referente të Leukociteve?

Vlerat referente të Leukociteve janë: 4-10 x 10 në 9/l

 

Kur paraqitet rritja e numrit të leukociteve?

Rritja e numrit të leukociteve paraqitet kur kemi infeksion bakteror

 

Kur paraqitet ulja apo zvogëlimi i numrit të leukociteve?

Zvogëlim i numrit të leukociteve paraqitet te sëmundje virusale, te hemoterapia, te marrja e disa barnave.

Çka është Hemoglobina dhe cili është funksioni i saj?

Hemoglobina është përbërës i eritrociteve dhe paraqet kompleks proteinik, i cili e bart oksigjenin nga mushkëritë ne inde dhe dyoksidin e karbonit në drejtim të kundërt (nga indet në mushkëri).

 

Cilat janë vlerat referente të Hemoglobinës?

Vlerat referente të Hemoglobinës janë:
M 140-180 g/l
F 120-160 g /l

 

Kur paraqitet ulja apo zvogëlimi i Hemoglobinës?

Zvogëlimi i Hemoglobinës paraqitet kur kemi: anemi (paraqitet zakonisht bashkë me mungesën e eritrociteve, hemoglobinës dhe hekurit).

 

 

Çka është Hematokriti apo Çka paraqet Hematokriti ?

Hematokriti paraqet vëllimin e eritrociteve në njësi të gjakut.

 

Cilat janë vlerat referente të Hematokritit?

Vlerat referente të Hematokritit janë:
M 0,40-0,50 L/l
F 0,35-0,48 L/l

 

Kur paraqitet rritja e Hematokritit?

Rritja e vlerave të hematokritit paraqitet te: policitemia rubra vera (sëmundje e rrallë shkaktari i të cilës s’është i njohur, kurse paraqitet te personat e moshuar).

Kur paraqitet ulja apo zvogëlimi i Hematokritit?

Zvogëlimi i vlerave të hematokritit paraqitet te: dehidrimi, anemia.

 

Çka janë Trombocitet dhe cili është funksioni apo roli i tyre?

Trombocitet janë pllakëzat e gjakut, të cilat kanë rol në hemostazë (pengimin gjakderdhjes) dhe në koagulimin e gjakut

Cilat janë vlerat referente të Trombociteve?

Vlerat referente të Trombociteve janë: 150-400 x 10 në 9/l

Kur paraqitet rritja e numrit të Trombociteve?

Rritja e numrit të trombociteve paraqitet te: tromboza (koagulimi spontan i gjakut)

Kur paraqitet ulja apo zvogëlimi i Trombociteve?

Zvogëlimi i numrit të trombociteve paraqitet te: sëmundjet autoimune, gjakderdhjet e imta spontane, te marrja e citostatikëve, pas transfuzionit të gjakut.

 

Çka është Sedimentimi i Eritrociteve?

Çka paraqet Sedimentimi i Eritrociteve?

Sedimentimi i eritrociteve s’bën pjesë në mënyrë të drejtpërdrejtë në pasqyrën komplete të gjakut, por rekomandohet dhe kryesisht përcaktohet gjatë analizave hematologjike, për shkak se tregon për mundësinë e ekzistimit të ndonjë sëmundjeje dhe përcaktohet pothuajse te të gjitha sëmundjet.

Kjo vlerë (sedimentimi) paraqet shpejtësinë me të cilën eritrocitet (qelizat e kuqe të gjakut, rruazat e kuqe të gjakut) shtresohen në fundin e epruvetës së vendosur në mënyrë vertikale.
Shpejtësi normale e SE përjashton mundësinë e ekzistimit të sëmundjes, kurse sedimetimi i shpejtuar është indikator për kërkime të mëtutjeshme.

 

Cilat janë vlerat referente të Sedimentimit të Eritrociteve?

Vlerat referente të Sedimentimit të Eritrociteve janë:
M (20-50 vjeç) 3-13 mm/h
M (mbi 50 vjeç) 2-23 mm/h
F ( 20-50 vjeç) 4-24 mm/h
F (mbi 50 vjeç) 5-28 mm/h

Kur paraqitet rritja e vlerave të Sedimentit të Eritrociteve?

Rritja e vlerave të Sedimentit të Eritrociteve paraqitet në rastet e ekzistimit të infeksionit.

 

Çka është formula leukocitare?

Formula leukocitare, gjegjësisht pasqyra diferenciale e gjakut, nënkupton numrin e grupeve të veçanta të leukociteve. Për një analizë të mirë laboratorike, është e domosdoshme të përcaktohet formula leukocitare së bashku me pasqyrën e gjakut. Ekzistojnë tri grupe kryesore të leukociteve: granulocitet (neutrofilet, bazofilet dhe eozinofilet), monocitet dhe limfocitet.

 

Çka janë Neutrofilet?

Neutrofilet së bashku me monocitet shfaqin bazën e sistemit mbrojtës të organizmit.

Cilat janë vlerat referente të Neutrofileve?

Vlerat referente të Neutrofileve janë: 40 – 75%

Kur paraqitet rritja e numrit të neutrofileve apo neutrofilia?

Rritja e numrit të neutrofileve apo neutrofilia paraqitet te: infeksionet bakterore,traumat, djegiet, inflamacionet, infarkti. Janë sidomos të rritura te leukemia dhe sëmundjet e përhapura malinje

Kur paraqitet ulja apo zvogëlimi i numrit të neutrofileve apo neutropenia?

Zvogëlimi i numrit të neutrofileve apo neutropenia paraqitet te: infeksionet virusale, bruceloza, tuberkulozi, artriti reumatoid, çrregullimet e palcës kockore, mungesa e vitaminës B12.

Çka janë limfocitet?

Limfocitet prodhojnë antitrupa dhe bëjnë pjesë në mbrojtjen kundër viruseve.

Cilat janë vlerat referente të Limfociteve?

Vlerat referente të Limfociteve janë: 20-45%

 

Kur paraqitet rritja e numrit të Limfociteve apo Limfocitoza?

Rritja e numrit të limfociteve apo limfocitoza paraqitet te: infeksionet virusale (virusi Epstein Barr, Citomegalovirusi, rubeola), toksoplazmoza, bruceloza.

Kur paraqitet ulja apo zvogëlimi i numrit të limfociteve?

Zvogëlimi i numrit të limfociteve  apo limfopenia paraqitet: te mjekimi me kortikosteroide, infiltrimi i palcës kockore, AIDS-i, gjatë radioterapisë dhe hemoterapisë.

 

Çka janë Eozinofilet?

Eozinofilet marrin pjesë në mbrojtjen nga agjentët alergjikë dhe infeksionet parazitare.

Cilat janë vlerat referente të Eozinofileve?

Vlerat referente të Eozinofileve janë: 2-4%

Kur paraqitet rritja e numrit të Eozinofileve?

Rritja e numrit të eozinofileve apo eozinofilia paraqitet te: astma, alergjitë, urtikaria, ekzemat, rrezatimi, gjatë rikuperimit nga infeksionet.

Eozinofilia-mialgia është sindromë e cila karakterizohet me dhembje në muskuj dhe nyje, rritje të temperaturës, ekzantemë në lëkurë, ënjtje të
duarve dhe eozinofili.

 

Çka janë Monocitet?

Monocitet janë qelizat më të mëdha të gjakut dhe funksioni kryesor i tyre është fagocitoza (veprojnë si gëlltitës të qelizave të vdekura).

Cilat janë vlerat referente të Monociteve?

Vlerat referente të Monociteve janë: 2-10%

 

Kur paraqitet rritja e numrit të Monociteve?

Rritja e numrit të monociteve apo monocitoza paraqitet te: infeksionet akute dhe kronike, sëmundjet malinje.

 

Çka janë Bazofilet?

Bazofilet përbëjnë populacionin më pak të shprehur të leukociteve, të cilat marrin pjesë në përgjigjen alergjike të organizmit.

Cilat janë vlerat referente të Bazofileve?

Vlerat referente të Bazofileve janë: 0-1%

Kur paraqitet rritja e numrit të Bazofileve?

Rritja e numrit të bazofileve apo bazofilia paraqitet te: infeksionet virusale, urtikaria, miks-edemat, pas hemolizës dhe largimit të shpretkës.

 

Vlerat referente vlejnë për personat e rritur.

Related posts