Lenjani: Emergjenca e mbipopulluar

Deklarimi nga ministri në detyrë Armend Zemaj dhe nga përfaqësuesit e tjerë të institucioneve shëndetësore se situata me pandeminë është nën kontroll, ka nxitur reagimin e Basri Lenjanit, drejtor i Klinikës Emergjente në QKUK.

Ai tha se emergjenca është e mbipopulluar me persona që kërkojnë shërbime, derisa tha se sukseset e prezantuara i sheh me mëdyshje.

“Shqetësimi i shërbimeve emergjente është për sëmundjet të cilat po presin për procedurë dhe veprime mjekësore. Është mbipopullim, të mendojmë për të sëmurët që kanë nevojë për intervenime. Agjencitë që po i tregojnë sukseset, unë i shoh me mëdyshje. Ejani vizitoni Emergjencën ku është mbipopulluar me persona që kërkojnë shërbime”, tha ai.

 

Postime të ngjashme

Skandaloze: Në Klinikën Emergjente po paraqiten pacientë pa udhëzim dhe atë kohë pa kohë

Burimi: Gazeta Skandal

Klinika Emergjente po mbingarkohen çdo ditë nga pacientë të cilët nuk kanë udhëzim për Emergjencë.

Këta pacientë madje kërcënojnë infermierët dhe mjekët dhe sillen në mënyrë tepër të keqe.

Shumë ankesa kanë arritur në inboxin tonë për këto raste dhe këto janë mjaftë shqetësuese sepse mjekët dhe infermierët po keqtrajtohen nga pacientët thanë disa nga burimet e Gazetës Skandal./Gazeta Skandal

Postime të ngjashme

Pacientët po e keqpërdorin Urgjencën dhe Emergjencën

Pacientët po e keqpërdorin çdo ditë e më shumë Urgjencën dhe Emergjencën ku për raste banale dhe për gjendje kronike shkojnë në Emergjencë. Kështu shkruan faqja “Realiteti i Mjekësisë në trojet Shqiptare” në një status të saj në Facebook.

Për këtë pohim të saj, Gazeta Shëndeti ka biseduar me shumë burime të saj të cilët e konfirmojnë mjaft fuqishëm duke thënë se Urgjenca dhe Emergjenca është duke u keqpërdorur masovikisht nga pacientët të cilët për probleme që nuk i takojnë aspak urgjencës dhe emergjencës kërkojnë ndihmë mjekësore në Urgjencë dhe Emergjencë!!!

Psh. Pacientët në Urgjencë apo Emergjencë shkojnë me këto ankesa

-Po më kruhet hunda

-Po më kruhet shpina

-Jam bërë kaps!

-Nuk po më merr gjumi

-Më kanë dal do puqrra qe një javë

-Po më kruhet trupi

-Spo muj me i duru njerëzit

-Kolli qe dy javë spo më ndalet…duhanin spo muj me lan

-E kam terapinë e Kardiologut po spom ban sen

-Po kam djegësim gjatë urinimit

-Jam i lodhur

-Kam plogështi

-Spo muj

-Po kam barkqitje po spo muj me e pi terapinë

-Erdha me mat shtypjen

-Erdha me mat sheqerin

-Isha në dyqan e thash të vi t’a baj një kontrollë

-Qe dy javë më ka dal diçka në lëkurë

-Nuk po më hahet buka

-S’po kam apetit

-Po du me humb peshë

-Po du me shtu peshë

-Po më kruhen veshët

-Po më hyp shtypja

-Po më ulet shtypja

-Po më “grith” fyti

-Po më dhemb fyti

-Po djersitna shumë qe një muaj

-Mu kanë hargju tabletat e thash të vi t’a marr një injeksion

e shumë e shumë ankesa tjera banale që realisht i takojnë mjekësisë familjare dhe jo mjekësisë urgjente ose emergjente.

Disa burime tona thonë se arsyet pse pacientët po e keqpërdorin Urgjencën ose Emergjencën janë:

-Pacienti nuk e din se çka është Urgjenca apo Emergjenca,

-Shfrytëzojnë çmimin e ulët të kontrollës

-I tejshfrytëzojnë dokumentet që i lirojnë nga pagesa

-Të moshuarit i tejvlerësojnë mjekët duke menduar se mjekët mund t’i largojnë vitet e pacientit dhe i bëjnë më të ri pacientët

-pacientët nuk e marrin terapinë si duhet

-pritojnë me marr terapinë tabletare

-janë të dhënë shumë pas injeksioneve dhe infuzioneve

-janë bërë imponues ndaj terapisë

-i keqpërdorin ligjet në fuqi duke i keqpërdorur shërbimet shëndetësore

-Nuk shkojnë për kontrollë por për injeksione dhe infuzione

-mendojnë se infuzionet dhe injeksionet e “zgjasin” jetën

-Problemet e tyre familjare mundohen me i rregullu duke kërkuar zgjidhjen me kontrolla te mjeku

-e shumë arsye tjera banale!!!!!

Postime të ngjashme

Gabimi i mjekut të përgjithshëm dhe familjar rreth kolikës abdominale dhe kolikës renale

 

Dhimbja e barkut, Dhembja e barkut, Kolika Abdominale, Colica Abdominalis, Dhembja e barkut Gastroenterologu, Kirurgu Abdominal, Mjeku Emergjent

Shkruan: Leutrim Maxhuni

Kohët e fundit është bërë praktikë e gabuar nga ana e Mjekut të Përgjithshëm dhe
Familjar(pjesa më e madhe e tyre) për kolikën abdominale (dhimbjes së
barkut) dhe kolikën renale (dhimbjes së veshkave ose organeve të traktit urinar) rreth trajtimit të saj
dhe udhëzimit te Gastroenterologu, Kirurgu abdominal apo Urologu.  Në shumicën e rasteve mjekët e përgjithshëm dhe mjekët familjar(shumica e tyre) bëjnë gabim
fatal profesional kur çdo pacient/e me dhimbje të barkut e udhëzojnë te
Kirurgu Abdominal duke menduar që çdo dhembje e barkut ka natyrë
kirurgjike dhe sipas tyre çdo pacient të cilit i dhemb barku duhet të operohet (çfarë gabimi trashanik profesional).

Nëse pacienti me dhimbje barku nuk mund t’a menagjoni atëherë duhet të udhëzohet te Gastroenterologu sepse diagnostikën e dhimbjes së barkut e bën Gastroenterologu dhe jo Kirurgu Abdominal. Kirurgu Abdominal merret me operacione dhe jo me diagnostikë.

Nëse pacientin me dhimbje të barkut (Colica abdominalis) e udhëzoni menjëherë te Kirurgu Abdominal atëherë ju me atë udhëzim për pacientin keni vendosur që menjëherë të shkojë në sallë të operacionit sepse vet fjala Kirurg ka të bëjë me një specialist i cili kryen operacione. 

Pra sipas mjekëve të përgjithshëm dhe Specialistëve të Mjekësisë Familjare çdo pacient i cili ka dhimbje të barkut ose Colica Abdominalis duhet të operohet që në të vërtetë është një gabim tepër i madh dhe mund të ndiqeni penalisht për këtë konstatim sepse t’a dërgosh pacientin me dhimbje barku direkt te Kirugu Abdominal për operacion pa pasur ose pa konstatuar sëmundje akute kirurgjike abdominale vërtetë është vepër penale.

Rreth diagnostikës së dhembjes së barkut merret mjeku i përgjithshëm, mjeku familjar, mjeku emergjent dhe Gastroenterologu. Nëse mjekët e cekur konstatojnë(me ekzaminimet e realizuara fizike, laboratorike dhe imazherike) që pacienti duhet të operohet atëherë dërgohet te Kirugu Abdominal.

Nëse ka ndonjë
dyshim rreth dhimbjes së barkut në vend që pacientin ta ekzaminojnë
fillimisht dhe të bëjnë ekzaminime laboratorike dhe imazherike ose t’a trajtojnë me medikamente, ata menjëherë shkruajnë
udhëzimin. Gabimi tjetër është se në vend që pacientin me dhimbje barku
t’a udhëzojnë te Gastroenterologu ata e udhëzojnë menjëherë te Kirurgu
duke menduar që çdo kolikë abdominale(dhimbje e barkut) ka origjinë kirurgjike dhe duhet të operohet(çfarë gabimi katastrofal).

Kolikën abdominale të dyshimtë udhëzojeni te Gastroenterologu pastaj
nëse Gastroenterologu diagnostikon ndonjë sëmundje me natyrë Kirurgjike
abdominale e udhëzon te Kirurgu Abdominal për intervenim kirurgjik.Gabimi tjetër edhe më i madh i mjekut të përgjithshëm dhe familjar është udhëzimi i
kolikave renale ose dhimbjes së barkut në regjionin lumbal(lateral) të
majtë ose të djathtë te Kirurgu në vend se të udhëzohet te Urologu.Poashtu gabimet janë edhe se pacientët udhëzohen menjëherë pa u
kontrolluar fare, pa e pyetur fare për ankesat dhe paraqitjen e
sëmundjes dhe pa e trajtuar fare pacientin për sëmundjen përkatëse qoftë
në formë të injeksioneve (spazmolitikë, analgjetikë), infuzioneve apo per os.Sikur çdo dhembje e barkut të kishte natyrë kirurgjike atëhërë nuk do
të mjaftonin as 500 Spitale Rajonale e Klinika Universitare për
pacientët që do të operoheshin. 

Pra pacienti me dhimbje të barkut udhëzohet te Gastroenterologu për diagnostikim të mëtejmë dhe jo te Kirurgu Abdominal.

Postime të ngjashme