Category: Enciklopedi

Enciklopedi

What is Medicine ?

Medicine is the branch of science and practice that deals with the diagnosis, treatment, and prevention of diseases or injuries. It encompasses a wide range of fields, including anatomy, physiology,…

Çka është Newborn Screening ?

Newborn Screening është një test për bebet e posalindura i cili detekton çrregullimet gjenetike të trashëguara nga prindërit, të cilat mund të shkaktojnë një pengesë në rritjen dhe zhvillimin normal…

Çka studion Bromatologjia ?

Çka studion Bromatologjia ? Bromatologjia studion përbërjen, përpunimin dhe konservimin e ushqimit; prodhimet ushqimore nga prodhimi i tyre e deri te futja në organizëm; mënyrën e shfrytëzimit të ushqimit në…

Sa shtete janë në botë ?

Në bazë të vlerësimit të Kombeve të Bashkuara, ka 195 shtete në botë. Megjithatë, ka edhe një numër të madh të territorieve me status të ndryshëm, siç janë territore të…

Çka është Kalciumi ?

Çka është Kalciumi ? Kalciumi është element kimik me simbolin Ca dhe numrin rendor 20. Bën pjesë në grupin e metaleve alkalino-tokësore. Është metal vezullues i bardhë me shkëlqim të argjendtë.…

Çka është Shantazhi ?

Çka është Shantazhi ? SHANTAZH m. Shantazhi është shtrëngim që i bëhet dikujt për të plotësuar një kërkesë të papranueshme prej tij, duke e kërcënuar se do të zbulohet një…

Çka janë shpikjet ?

Në përgjithësi, shpikja është një produkt ose proces që zgjedh një problem teknik. Kjo dallon nga zbulimi, që është diçka që vetëm ka ekzistuar por edhe nuk është gjetur. Për…

Kush e zbuloi zjarrin ?

Kush e zbuloi zjarrin ? Zbulimi I zjarrit:Besohet se zjarri eshte zbuluar rastesisht nga njeriu,nga ndonje rrufe qe ka rene e ka marre zjarr ndonje peme.Ne fillim njerezit kishin frike…

Çka është Kushtetuta ?

KUSHTETUTË f. Kushtetuta është ligji themelor i një shteti, që përcakton rendin politik dhe ekonomik e shoqëror të tij, sistemin e zgjedhjeve, organet e larta dhe lokale të pushtetit shtetëror…

Çka është paga Bruto?

Çka është paga Bruto? Paga bruto nënkupton shumën totale të parave, para zbritjes së taksave. Tek paga bruto hyjnë të gjitha shpenzimet apo kontributet që kompania paguan për punëmarrësin e…

Çka është Stresi?

Çka është Stresi? Stresi është një gjendje e pakëndshme e zgjimit emocional dhe fiziologjik që njerëzit provojnë në situata që ata i perceptojnë si të rrezikshme apo kërcënuese për mirëqenien e tyre. Fjala “stres” do të thotë gjëra të ndryshme për njerëz të ndryshëm. Disa njerëz e përcaktojnë stresin si dukuri apo…

Nuk

NUK pjes. 1. Përdoret për të mohuar plotësisht kuptimin e shprehur nga një folje. Nuk vij. Nuk shkoi. Nuk dorëzohet. Nuk i hedh armët. Nuk ka rëndësi. 2. bised. Përdoret…

Ka

KA: 1. Veta e tretë e foljes ndihmëse KAM kal. a. Zotëroj diçka; jam pronar i diçkaje; është imi, më përket mua; është në familjen time, bashkëjeton me mua ose është në…

Nga

NGA I. ndajfolje.Përdoret për të pyetur: 1. Për vendin prej ku vjen dikush a diçka, ku është ose nëpër të cilin kalon dikush a diçka; prej ku. Nga erdhën? Nga…

Se

SE I. pyet. 1. Përdoret gjithnjë i shoqëruar me parafjalë për të pyetur për sende, për mjetin me të cilin bëhet diçka, për shkakun e diçkaje dhe për lëndën nga…

Një

NJË I. num. them. 1. Numri i parë në vargun e numrave të plotë numri 1; numri i plotë më i vogël, që shënon njësinë më të vogël; njësia më…

QË I. përem. Përdoret në vend të një emri a të një përemri tjetër njësoj në të gjitha gjinitë në njëjës e në shumës për të lidhur një fjali të…

Me

  ME I. parafj. Përdoret me një emër ose me një përemër në rasën kallëzore për të treguar: 1. Praninë e dy a më shumë vetave a sendeve së bashku…

Dhe

DHE m. sh 1. Korja e rruzullit tokësor në tërësinë e saj a në një pjesë të caktuar; shtresa e sipërme e kësaj koreje; lëndë e fortë a e shkrifët…

You cannot copy content of this page

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.