Category: Kimia

Jometalet karakterizohen nga:

Jometalet karakterizohen nga: A) energji e ulët jonizimi dhe elektronegativitet i ulët. B) energji jonizimi e lartë dhe elektronegativitet i ulët. C) afinitet elektronik i lartë dhe elektronegativitet i lartë.…

Si ndahen tretësirat ?

Si ndahen tretësirat ? Duke u bazuar në madhësinë e grimcave që formojnë tretësirën, tretësirat ndahen në: Tretësira të vërteta, të cilat përbëhen prej grimcave që kanë diametër afro 1nm…

Çka është Solvatimi ?

Çka është Solvatimi ? Tretësira ka gjendje agregate të njejtë me gjendjen agregate të tretësit. Procesi i lidhjes së molekulave të tretësit joujor (amoniakut të lëngët, metanolit , etanolit, flourhidrikut…

Çka janë tretësirat ?

Çka janë tretësirat ? Tretësirat janë sisteme homogjene të përbëra nga dy ose më shumë komponentë. Nëse nga dy substanca është formuar një përzierje homogjene, një përzierje të tillë e…

Çka është Kimia ?

Çka është Kimia ? Kuptimi i fjalës Kimi KIMI f. 1. Shkenca që studion përbërjen e ndërtimin e lëndëve, vetitë e tyre dhe shndërrimin e tyre në një lëndë tjetër.…

Aminoacidet dhe origjina e jetës në Tokë

dhe origjina e jetës në Tokë Pyetja se pse organizmat në Tokë përbëhen nga L-aminoacide në vend të D-aminoacideve është ende një enigmë e pazgjidhur. Disa shkencëtarë kanë sugjeruar prej…

Çka është Natriumi ?

Çka është Natriumi ? Natriumi është element i cili bën pjesë në grupin e I-rë A të Sistemit periodik , hynë në kuadër të Metaleve Alkaline . Është një ndër…

Çka është Aktiniumi ?

Çka është Aktiniumi ? Aktiniumi (latinesuar nga greqishtja ακτίνα, aktína „Rreze“) është elementi redioaktiv kimik 89 në sistemin periodik i elementeve. Simboli i tij është Ac. Masa e aktiniumit është…

Çka janë radikalet e lira?

Radikalet e lira dhe ndikimi i tyre në trupin e njeriut “Si term shkencor, radikalet e lira në bazë janë atome të paqëndrueshme,” thotë mjeku me qendër në Arizona, Natasha…

Çka është Kalciumi ?

Çka është Kalciumi ? Kalciumi është element kimik me simbolin Ca dhe numrin rendor 20. Bën pjesë në grupin e metaleve alkalino-tokësore. Është metal vezullues i bardhë me shkëlqim të argjendtë.…

Çka është Hidroliza ?

Çka është Hidroliza ? HIDROLIZË f. kim. Zbërthimi i bashkimeve joorganike me anë të ujit ose i bashkimeve organike me anë të acideve a të alkaleve të holluara me ujë.…

You cannot copy content of this page

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.