Pejani, si ortopedi/traumatologu i parë në Gjermani, që brenda një viti arriti t’i vendos 100 endoproteza

Pejani, si ortopedi/traumatologu i parë në Gjermani, që brenda një viti arriti t’i vendos 100 endoproteza

-Arzen Balidemaj, u lind në vitin 1984, derisa shkollën fillore dhe të mesme e përfundoi në Pejë.

-Fakultetin e Mjekësisë së Përgjithshme e përfundoi me sukses të lartë në vitin 2010, në Univeristetin e Prishtinës (UP), për të vazhduar më pas specializimin në Gjermani, ku në vitin 2018, mori titullin specialist i ortopedisë – traumatologjisë.

-Ai aktualisht është i angazhuar në njërën nga klinikat më në zë në Gjermani, në Orthopadie Bad Hersfeld.

Perndryshë, Arzeni është i pari ortoped/traumatolog në historinë e Gjermanisë që ka arritur që brenda një viti, përmes intervenimeve që i ka realizuar, t’i vendos 100 endoproteza, duke lënë kështu një emër të rëndësishëm ne mjekësinë e gjigantit evropian.

-Stërkeqja e sistemit shëndetësor në Kosovë, shoqëruar me degradimin e sistemit te vlerave profesionale e akademike, e në anën arritja e majave në një moshë të re në mjekësinë gjermane, nuk e ka shuar dëshirën e tij që një ditë të kthehet në vatrën e tij e të kontribojë.

Related posts

Imri Vishi – Biografia

Dr. Imri Vishi mr. sc.med.

Dr.Imri Vishi është Mjek, kirurg, magjistër i shkencave mjekësore.

Dr.Imri Vishi lindi në Lirishtë të Kaçanikut me 2 nëntor 1967. Shkollën fillore kreu në vendlindje nga 1974-1981, ndërsa shkollën e mesme të mjekësisë “Ali Sokoli” në Prishtinë nga 1981-1985. Fakultetin e Mjekësisë e mbaron në Prishtinë më 1993 me notë mesatare 9.2 dhe ishte ndër studentët e dalluar të gjeneratës. Specializimin nga kirurgjia e përgjithshme e kreu në QSU “Nënë Tereza” të Universitetit të Tiranës më 1997 ( 1993-1997).Kursin e Kirugjisë Pediatrike e përfundoi në Tiranë në vitin 1988.Perfeksionohet në kirurgji laparoskopike në vitin 2001 ku e merr diplomën për laparoskopi në QKUK nga stafi vendor dhe ndëkombëtar. Studimet pasuniversitare në lëminë e kirurgjisë i përfundon në Prishtinë ku mbron edhe temën e magjstraturës “Trajtimi kirurgjik i hernisë inguinale me metodën Lichtenstein” më 31 mars 2006. Aktualisht është në përfundim të studimeve të doktoraturës në Tiranë. Dr.Imri Vishi gjatë luftës në Kosovë ishte Kordinator i UÇK-së në Maqedoni dhe shërbeu në zonat e Veriut – Tropojë. Pas mbarimit të luftës në qershor 1999 këthehet në QKUK ku punon si kirurg deri më 2010 në Klinikën e Kirurgjisë abdominale.Prej vitit 2000 deri në vitin 2006 ishte bashkëpunëtor professional në Spitalin e Ferizajit. Nga viti 2007- 2010 ishte i angazhuar si asistent i lëndës së kirurgjisë pranë Fakultetit të Mjekësisë në Prishtinë.

Në Klinikën e Kirurgjisë në Prishtinë nga viti 2004 ishte shef i Klinikës ‘’B’’ ku u shqua për profesionalizëm dhe aftësi menagjuese duke kontribuar në aftësimin profesional të mjekëve në cilësin e mentorit klinik.

Nga 2011 deri në 2018 detyrën e kirurgut e vazhdoi si Kryeshef i Departamentit të Kirurgjisë në Spitalin Rajonal – Ferizaj.

Nga viti 2007 për 10 vite me radhë ishte Kryetar i Shoqatës së Kirurgëve të Përgjithshëm të Kosovës.

Prej vitit 2003 deri në vitin 2005 ka përfunduar kurse në QKUK dhe në Minhen të Gjermanisë

Ka një numër të konsiderueshëm tëpunimeve shkencore të botuara në revista vendore dhe ndërkombëtare. Ka përkthyer dy libra nga gjuha frënge dhe është recensent professional I disa librave të përkthyera në gjuhën shqipe.

Jeton dhe punon në Ferizaj.

Related posts

Ja kush ishte Kirurgu i parë shqiptar në Prizren

Burimi: Profili në FB i Dr.Salih Krasniqit

PLEJADA E KIRURGËVE TË PËRGJITHSHËM –ABDOMINAL TË KLINIKËS SË KIRURGJISË QË NGA THEMELIMI I FAKULTETIT TË MJEKËSISË 1969 DERI MË SOT

Lista e kirurgeve te kirurgjise se pergjithshme sipas moshes qe nga themelimi i Fakultetit te Mjekesise 1969 e deri me sot.

Vazhojmë me kirurgun e tretë shqiptar në Kosovë me Prof.dr.Muhamet Guguli
Biografia e Prof.dr. Muhamet Gugulit

Muhamed Guguli lindi me 03.03.1932 ne Prizren. Shkollen fillore e kreu ne vendelindje kurse shkollen e mesme te mjekesise ne Zagreb ne vitin 1952.

Diplomon ne fakultetin e mjekesise ne Shkup ne vitin 1961. Punesohet ne Spitalin e Prizrenit dhe fillon specializimin nga kirurgjia e pergjithshme ne Akademine Mjekesore Ushtarake ne Beograd. Specializimin dhe magjistraturen e perfundon ne vitin 1966 dhe vazhdon punen ne Spitalin e Prizrenit si kirurg i pare shqiptar.

Ne vitin 1975 kalon ne Kliniken e kirurgjise ne Prishtine ne fillim si asistent e pas mbrojtjes se doktoratures ne vitin 1981 ne Sarajeve, zgjidhet docent i lendes e me vone si profesor.

Gjate vitit 1981/82 qendron ne Kliniken Universitare te Ljublanes ne kuader te subspecializimit nga kirurgjia torakale. Eshte bashkethemelues i Klinikes se kirurgjise torakale Gjate vitit 1986/87 punon ne Kliniken Charlottenburg ne Berlin ne kuader te avansimit te metejshem profesional.

Pas largimit nga puna nga organet e dhunshme vazhdon punen ne ambulancen private dhe si mesimdhenes ne Fakultetin e Mjekesise.

Pas luftes vazhdon punen ne QKUK deri ne pensionim. Eshte autor i shume punimeve shkencore te botuara ne vendin tone dhe ne kongrese nderkombetare. Nderroi jete ne Prishtine me 21.09.2015

Related posts

Sa është i rrezikuar Kirurgu nga sëmundjet vdekjeprurëse gjatë punës së tij?

Kirurgu gjatë punës së tij përballet me shumë rreziqe të ndryshme.
Nëse një Kirurg realizon 4 operacione në ditë 3% e ka rrezikun për çdo operacion të merr Hepatitin B ose C që është vdekjeprurës 
Kur kjo përqindje shumëzohet 4×3=12 atëherë del  se përqindja e mundësisë për infektim është 12% nga Hepatiti B ose C, kjo vlerë është shumë e lartë dhe tregon një rrezikshmëri shumë të madhe që e ka Kirurgu gjatë operacioneve.
Poashtu gjatë punës së tij Kirurgu rrezikohet edhe nga sëmundja tjetër infektive HIV-Aids dhe përqindja e infektimit llogaritet 0.3% dhe kur kjo vlerë shumëzohet 4×0.3=1.2 del një vlerë e konsiderueshme 1.2% dhe kjo tregon në mënyrë mjaft të qartë se Kirurgu gjatë punës së tij ekspozohet ndaj një rreziku mjaft të lartë.

Related posts

Kirurgët nuk e ndalin Grevën

Gazeta Shëndeti përmes burimeve të saj ka mësuar se Greva e Kirurgëve vazhdon

Gazeta ka siguruar kumtesën e Kolegjiumeve Profesionale të Kirurgëve me të cilën arsyetohet vazhdimi i grevës së Kirurgëve.
Në Kumtesën e tyre thuhet se meqë parlamenti i Kosovës në votimin për projektligjin për paga nuk ka marrë parasysh kërkesën tonë, për rritje të koeficientit në nivel të gjykatësve dhe prokurorëve e që e konsiderojmë është kërkesë e jona modeste dhe e bazuar në kriteret në bazë të të cilave indeksohen koeficientët ne e vazhdojmë grevën me kërkesën e njejtë dhe nuk do ta ndërpresim atë deri në realizimin e saj, përfundon Kumtesa e Kolegjiumeve Profesionale të Kirurgëve.
Kirurgët me kumtesën e tyre e konfirmojnë edhe më fuqishëm kërkesën e tyre dhe si duket nuk do të zmbrapsen nga kërkesat e tyre deri në plotësimin e tyre shkruan Gazeta Shëndeti.
Kirurgët grevën e nisën më 17 dhjetor dhe pavarësisht thirrjeve për ndërprerje të grevës, ata ende po vazhdojnë duke kërkuar plotësimim e kërkesës së tyre./Gazeta Shëndeti
Related posts

“Burnout syndroma ” dhe Mobbing-u

 

“Burnout syndroma ” dhe Mobbing-u 
“Burnout ” sindromës më së shumti i nënshtrohen punëtorët shëndetesor e që nënkupton një rraskapitje mentale, emocionale dhe fizike  si pasojë e stresit të prolonguar dhe të tepërt, ku si pasojë punëtorët shëndetësorë mund të kalojnë edhe në depresion të rëndë.

 

Mobbing-u nënkupton sjelljen aktive ose pasive të punëdhënësit strukturave tjera menaxhuese ndaj një grupi punëtorësh, sjellje kjo e përsëritur, që ka për qëllim dhe që rezulton me dëmtim të personalitetit, reputacionit, integritetit privat dhe profesional, shëndetit dhe pozitës së të punësuarit.Një sjellje e tillë në vendet e botës, por edhe në shtetet fqinje sanksionohet me ligj dhe dispozita ligjore. Do të duhej që edhe në Kosovë kjo çështje të rregullohet me ligj.
 
Shkruan: Dr.Enver Fekaj

Related posts

Ish Ushtari i UÇK-së , Kirurgu Arbër Morina, i cili po lufton për të drejtat e Kirurgëve

Arbër Morina

 

Ish Ushtari i UÇK-së , Kirurgu Arbër Morina, i cili po lufton për të drejtat e Kirurgëve

Ish Ushtari i UÇK-së , i luftës së Koshares, Kirurgu Arbër Morina, i cili po lufton për të drejtat e Kirurgëve dhe të gjithë Mjekëve të Kosovës flet për Gazetën Shëndeti.

Ai për Gazetën tonë  thotë se kjo grevë ka lind si pasojë e padrejtësive të mëdha dhe të vazhdueshme që po bëhen ndaj Kirurgëve dhe Mjekëve në përgjithësi.

Një Kirurg është njeriu më i arsimuar në vend, dhe njeriu i cili ka përgjegjesinë më të madhe. Nuk di nëse është diçka më e rëndësishme sesa të kesh në dorë jetën e njeriut thotë ai.

Për t’u bërë Kirurg duhet një rrugë mjaft e gjatë dhe tepër e mundimshme.Duhen së paku 24 vite shkollim, prej këtyre 12 vite shkollim superior.

Kirurgjia është dega më e vështirë për t’u studiuar. Kirurgu lufton direkt me sëmundjen, praktikisht lufton me vdekjen.

Kirurgu nuk ka orar, edhe pas gjitha këtyre stërmundimeve në fund vlerësohesh më pak se një pastrues dhe një shofer i një ministri. Kjo është alarmante për vendin tonë, ndërsa në vendet tjera puna e Kirurgut vlerësohet si e para në një shtet.

Si mundet në këtë vend një profesion me 3 ose 4 vite fakultet maksimumi të marr 2500 e 3000 euro , e kirurgu 540 euro.E në vendet tjera janë shumë më poshtë se Kirurgu.

Ai ndër të tjera tha  se ne nuk e ndalim grevën deri në realizimin e kërkesës tonë, të drejtë me asnjë çmim. Koeficienti 5 është shumë ofendues për ne,  si mund të jetë e logjikshme që të jetë koeficienti  10 për profesionet tjera me 3 ose 4 vite fakultet, ndërsa Kirurgu me 12 vite shkollim superior të këtë koeficientin 5.

Dhe për fund Kirurgu Arbër Morina tha shpresoj që kjo qeveri, ky parlament do t’i thërret mendjes, dhe do të përkrah të drejtën tonë./Gazeta Shëndeti

Related posts

Mbi 20 orë në sallën e operacionit

 

Kjo foto e cila po bën bujë në rrjetet sociale, është e një kirurgu kinez të cilin e kishte zënë gjumi në sallën e operacionit.

Emri i tij është Shan Bjing, ai brenda kësaj dite i kishte bërë gjashtë ndërhyrje kirurgjike pa ndërprerë duke i kaluar mbi 20 orë në sallën e operacionit, në spitalin në të cilin edhe punon në regjionin e Kuitshusë në juglindje të Kinës.

Pasi i kishte kryer me sukses pesë ndërhyrje kirurgjike, duke u përgatitur për të shkuar në shtëpi, u dëgjua alarmi i ndihmës së shpejtë e cila kishte sjellur me vete një njeri i cili e kishte humbur krahun e tij në makinën e prerjes së mishit.

Me të shpejt Shan Bjing e veshi mantelin e gjelbërt për tu kthyer sërish në sallën e operimit, ndërhyrje e cila zgjati jo më pak se 8 orë, në përpjekje për t’ia kthyer pacientit krahun e tij.

Pasi e kreu operimin, u ul pranë pacientit të tij duke ia mbajtur krahun e tij lart që t’i mundësohet qarkullimi i gjakut në të dhe për ta evituar ndonjë lëndim të mundshëm!
Rraskapitja e tepërt e kishte bërë që ta kaploj gjumi në këtë sallë, e kolegët e tij e kishin shfrytëzuar këtë rast për ta fotografuar atë.

Përkthim: Rijad H Imeri

Ps:
” Të jesh një super-hero nuk do të thotë të dijsh të fluturosh, por ta japësh maksimumin për ta shpëtuar një jetë njeriu.”

Related posts

Kirurgët po kërkojnë vetëm çka u takon, asgjë më shumë

Kirurgu

Kirurgët po kërkojnë vetëm çka u takon, asgjë më shumë

Nese dikush u sheh për te madhe kirurgëve pse po kërkojnë rritje të pagave, po ua sjellim në kujtesë se me çfarë pune të rënd dhe të rrezikshme ballafaqohen ata për çdo ditë!

Related posts

Video:Kirurgu sakrifikon dhembjen e tij për dhembjen tuaj

Puna e Kirurgut është punë e cila duhet të vlerësohet maksimalisht. 

Nuk ka pagë që është e barasvlefshme me punën e Kirurgut. 
Kirurgu shpëton jetë, ndërkohë që jeta nuk ka çmim. 
Paga e Kirurgut duhet të jetë e dinjitetshme në mënyrë që Kirurgu t’a kryej punën e tij pa brengën e një njeriu të thyer financiarisht, sepse Kirurgu është njeri. Ai ka familje dhe obligime financiare. 
Njeriu që shpëton jetë- Kirurgu duhet të ketë mbështetje të gjithanshme nga shteti dhe shoqëria. 
Një trajtim i dinjitetshëm i Kirurgut nënkupton trajtim të dinjitetshëm për pacientin dhe shëndetin e shoqërisë.
Ai sakrifikon dhembjen e tij për dhembjen tuaj. Ai sakrifikon shëndetin e tij për shëndetin tuaj. Ai sakrifikon pikëllimin e tij për pikëllimin tuaj.

 

Për më shumë shikoni videon e mëposhtme
 

Related posts

Video: Ja çfarë pune madhështore bëjnë Kirurgët!

Kirurgët

 Çfarë i motivon këta dy Kirurgë që në  pamjet e videos shihen që janë larë e stërlarë nga gjaku i pacientit. Asgjë tjetër pos pasionit për të shpëtuar një jetë. 
Ky është profesioni fisnik dhe i rëndësishëm i të qenurit Mjek ose Kirurg.
Kjo është mënyra se si mund të ju shpëtojnë edhe juve ose familjarin tuaj.
Shumë herë gjaku juaj ose lëngjet tuaja derdhen mbi trupat e tyre.
Pacienti i therrur me thikë erdhi në Emergjencë dhe gjakoste shumë.

 

Të gjithë, përfshirë Mjekët dhe Infermierët u lanë në gjak duke mos u brengosur aspak për ndonjë infeksion të mundshëm por duke pasur qëllimim kryesor, shpëtimin e jetës së pacientit.


Pra nga kjo video mund të kuptojmë shumë qartësisht se me të vërtetë Kirurgu meriton të vlerësohet me një pagë të dinjitetshme e cila do t’a vlerësonte maksimalisht çdo mund dhe rrezikim të jetës së tij duke shpëtuar jetën tuaj dhe të familjarëve tuaj.
 
Për më shumë shikoni videon e mëposhtme