Pejani, si ortopedi/traumatologu i parë në Gjermani, që brenda një viti arriti t’i vendos 100 endoproteza

Pejani, si ortopedi/traumatologu i parë në Gjermani, që brenda një viti arriti t’i vendos 100 endoproteza

-Arzen Balidemaj, u lind në vitin 1984, derisa shkollën fillore dhe të mesme e përfundoi në Pejë.

-Fakultetin e Mjekësisë së Përgjithshme e përfundoi me sukses të lartë në vitin 2010, në Univeristetin e Prishtinës (UP), për të vazhduar më pas specializimin në Gjermani, ku në vitin 2018, mori titullin specialist i ortopedisë – traumatologjisë.

-Ai aktualisht është i angazhuar në njërën nga klinikat më në zë në Gjermani, në Orthopadie Bad Hersfeld.

Perndryshë, Arzeni është i pari ortoped/traumatolog në historinë e Gjermanisë që ka arritur që brenda një viti, përmes intervenimeve që i ka realizuar, t’i vendos 100 endoproteza, duke lënë kështu një emër të rëndësishëm ne mjekësinë e gjigantit evropian.

-Stërkeqja e sistemit shëndetësor në Kosovë, shoqëruar me degradimin e sistemit te vlerave profesionale e akademike, e në anën arritja e majave në një moshë të re në mjekësinë gjermane, nuk e ka shuar dëshirën e tij që një ditë të kthehet në vatrën e tij e të kontribojë.

Related posts

Qeveria arrin marrëveshje me FSShK për kryerjen e pagesave shtesë për punëtorët shëndetësorë

Hoti shërohet nga COVID-19, i rikthehet zyrës

Qeveria e Kosovës është dakorduar me Federatën e Sindikatave të Shëndetësisë së Kosovës për kryerjen e pagesave për staf  dhe punëtorë shëndetësorë.

Kjo marrëveshje u arrit pas një takimi në mes të kryeministrit Avdullah Hoti me ministrin e Shëndetësisë, Armend Zemaj, dhe përfaqësuesit e Federatës së Sindikatave të Shëndetësisë së Kosovës, transmeton Telegrafi.

Duke e pasur parasysh gjendjen financiare në vendin tonë, Qeveria e Republikës së Kosovës ka vendosur që rrogat për staf dhe punëtorë shëndetësorë të jenë si në vijim:

Mjekët 250 euro në muaj

Inferimeirët 150 euro në muaj

Stafi mbështetës 100 euro në muaj

Në këtë takim gjithashtu u diskutua që pagat shtesë të merren edhe në vitin e ardhshëm, derisa të zgjasë pandemia.

Related posts

U rritet paga mjekëve dhe infermierëve në Shqipëri

Mjekët


Kryeministri i Shqipërisë, Edi Rama, ka njoftuar se mjekët dhe infermierët atje do të kenë 40 për qind rritje rroge
.

“Sot kemi edhe atë publikimin e masës që do marrim për pagat që do fillojë nga 1 janari, do përfshihen në ligjin e ri të buxhetit për 2021. Të gjitha bluzave të bardha do ua rrisim 40% pagat”, u shpreh Rama.

Ai shtoi se nuk është një rritje e vogël, teksa e cilësoi si premtim të mbajtur dhe të merituar për bluzat e bardha. / Gazeta Sinjali/

Related posts

Si kënaqen punëtorët shëndetësor me fatkeqësitë e njëri-tjetrit?

Shënim: ky shkrim nuk i përfshin të gjithë punëtorët shëndetësor, ka punëtorë të cilët e shikojnë vetëm punën e tyre dhe nuk iu intereson asgjë tjetër. Të gjitha pohimet që janë në këtë shkrim janë të vërteta të patjetërsueshme dhe këtë e dinë fare mirë punëtorët shëndetësor.

Është e pabesueshme por thellësisht e vërtetë që kënaqësia e shfaqur për fatkeqësinë e njëri-tjetrit është e pranishme skajshmërisht te punëtorët shëndetësor.

Është ligësi e pashembullt kënaqja me fatkeqësinë njëri tjetrit dhe kjo ndodh veçanërisht te personeli shëndetësor.

Kjo ligësi demoniake është pothuajse e ngulitur thellë në qeniet e tyre dhe e shpërfaqin saherë që egoja e tyre e zbrazur ka nevojë që të ketë “ca dromca energjie në vampirizmin e tyre psikologjik”.

Është tepër e turpshme që ata/ato që thirren në humanizëm në fakt përmes ligësisë së tyre kolegiale kalojnë në demonizëm, dreqizëm apo si të duani thoni.

Saherë që keni ndonjë fatkeqësi ose diçka e keqe që ka ndodhur te ju ose familja juaj mbajeni sa më shumë për vete dhe mos e bisedoni me askënd sepse edhe ata që mund të kenë ndonjë dhembshuri në sipërfaqen e tyre shpirtërore në fakt në thellësinë e tyre kanë vetëm kënaqësi në fatkeqësinë tënde./Gazeta Skandal

Related posts

Si e spiunojnë punëtorët shëndetësor njëri-tjetrin?

Shënim: ky shkrim nuk i përfshin të gjithë punëtorët shëndetësor, ka punëtorë tepër të mirë të cilët e shikojnë vetëm punën e tyre dhe nuk iu intereson asgjë tjetër. Të gjitha pohimet që janë në këtë shkrim janë të vërteta të patjetërsueshme dhe këtë e dinë fare mirë punëtorët shëndetësor.

Spiunimi është skajshmërisht i shprehur te punëtorët shëndetësor. Pothuajse të gjithë spiunojnë njëri-tjetrin për çdo gjë.

Spiunimi i tyre buron nga shpirtvogëlsia, egocentrizmi ekstrem, keqdashja, “demonizmi i vazhdueshëm”, humbja e respektit për njëri-tjetrit, humbja e nderit dhe moralit, bajraktarizmi, dëshira e sëmurë ose maniakizmi për spiunim shkurt e shqip spiunimi iu rrjedh në arterie, vena e kapilarë.

Te punëtorët shëndetësor nuk duhet t’i besoni askujt ose pothuajse askujt sepse mjeku mjekun spiunon, mjekja mjeken spiunon, infermieri infermierin, fizioterapeuti spiunon fizioterapeutin etj./Gazeta Skandal

Related posts

A është duke menduar ndokush për stafin mjekësor të infektuar me Sars-Cov-2 ?!

Shkruan: Dr.Florim Zejnullahu

Numeri i mjekeve dhe infermierve te prekur po rritet dita dites…megjithese sherbimet mjekesore jane tejet te reduktuara ne QKUK, prapseprap nuk ka asnje klinike qe nuk ka staf te prekur me sars cov 2.

Kemi kolege dhe familjar te tyre qe poashtu humben betejen me coronavirus dhe per kete duhet te mendojme seriozisht!

Ka ardhur koha qe stafi mjekesor qe punon ne vijen e pare te frontit, sidomos, ne QKUK, te izolohet nga familjet dhe rrethi se paku nje kohe dhe te rifusim ne funkesion prap qendren e studentve per puntoret shendetsor te cilet duan qe perkohesisht te mbrojne familjet e tyre nga kontakti per shkak te profesionit dhe punes specifike.

Nuk eshte turp ne kete situat te kerkojme mbrojtje nga institucioni dhe shteti per ne dhe familjet tona.

Eshte e pa kuptimt qe perse deri me tash nuk eshte bere nje klasifikim i rrezikshmerise per pune specifike ne situate pandemike per stafin qe punon ne vijen e pare te frontit, ku gati me se gjysma jane te prekur me sars cov2.
Specialistet e vijes se pare te frontit ende punojne me pagen sociale rreth 650-60 euro.
Ata nuk po kane mundesi te punojne online sikurse gjykatat qe jua privuan te drejten per page te dinjitetshme.
Ata duhet te jene ne çdo çast ne kontakt fizik me te semuret dhe te kujdesen per jeten e tyre.
Ministria e Shendetesise duhet te veprojne urgjentisht ne kete situate dhe te gjendet sa me afer mjekeve te cilet nuk e kane luksin qe te punojne online dhe te mbrohen komod nga kjo pandemi.
Duke pare se çka ndodhi ne Itali dhe ne vendet tjera me stafin mjekesor ku ne shume raste kishte mbyllje te klinikave dhe spitaleve sepse shume nga ta humben betejen me coronavirus, beje thirrje qe definitivishte te veprohet qe QKUK per mberojtje te mjekeve dhe popullates.
Rivendosja e masave 3-4 javore dhe izolimi parcial i pandemise nuk do te ishte humbje ne ekonomi por do te kontrobonte ne mbrojtje te jeteve tona.
Jeta dhe shendeti nuk blihen me para. Ta kuptojme te gjithe si nje lufte qe duhet kryer dhe te vehemi te gjithe ne funksion te saj.
Eshte e pa kuptueshme qe shteti po qendron inert dhe nuk eshte duke vepruar konform situates se krijuar ne teren, dhe kjo po kontribon qe qytetaret e prekur me infeksion te sillen lirisht ne menyre anarkike neper qytete duke dalur per shoping e ndeja te ndryshme,e ne disa raste te kalojne kufirin te shkojne ne Shqiperi te kalojne pushimet e te mos ka asnje mekanizem ndalese dhe emrat e te prekurve te mbahen konfidencial edhe per kalim te kufirit.
Ne po veprojm gabim dhe rrezikshem dhe nuk jemi ne rrugen e duhur te menaxhimit te kesaj pandemie.

Kur ka nderprerje ne mekanizmave zingjiror qe duhet te ekzistojne realisht ne kete situate pandemike, çka mund te bejne mjeket thuajse te vetmuar ne kete front te pabarabart dhe me rritje enorme te rasteve sidomos kur shohin perdite koleget qe humbin betejen ose preken edhe vet nga papergjegjesia e dikujt tjeter qe krejt kete situate e ka lene ne meshire te askujt.

Related posts

Veshje, zhveshje, e përfunduat trajnimin, ndërsa 756 numri i personelit shëndetësor të infektuar !Shkruan: Inf.Enlirat Duraku

Edhe pse ekipa e Kontrollit të Infekcioneve në QKUK, punën e tyre po e kryen me përgjegjësinë dhe profesionalizmin më të madhë, mirëpo veshje dhe zhveshje, e përfunduat trajnimin, jeni të gatshëm me u kujdes për pacientin me COVID-19, seriozisht !?

Ku mbeti diskutimi për shkakun e COVID-19, renditja e faktorëve të rrezikut të infekcionit me COVID-19, përshkrimi i manifestimeve klinike të COVID-19, identifikimi i masave parandaluese për zvogëlimin e transmetimit të COVID-19, rishikimi i praktikave më të mira të kontrollit të infekcionit ?

Përveq trajnimit në veshj-zhveshje, a u ka shkuar ndërmend dikuj që si në të gjitha situatat, personeli i kujdesit shëndetësor i sëmurë duhet të qëndrojë në shtëpi dhe të kërkojë këshilla të kujdesit shëndetësor përmes ofruesit të tyre të kujdesit parësor shëndetësor ose institucioni vetë t’i ofroj, stafi i kujdesit të drejtpërdrejtë të pacientëve të vlerësohet për sëmundje ose temperaturë nga menaxherët infermierë ose mbikëqyrësit para kohës së fillimit të ndërrimit për të siguruar sigurinë e pacientit por edhe të kolegëve që punon me ta në atë ndërrim !?

Pse nuk ka masë ekzaminuese thelbësore që do përfshinte një pyetësor “Rrezik” dhe “Simptomë” për të mbajtur një procesverbal të vërtetimit të personelit pa simptoma aktuale ose të fundit të simptomave që lidhen me një infeksion aktiv !?

Mos të harrojmë që vetëm brenda QKUK-së janë afër 200 infermier të prekur me COVID-19, ndërsa rrezikojmë kolaps me këtë ecuri të infekcionit brenda komunitetit.

Andaj, trajnimi dhe edukimi i infermierëve në menaxhimin dhe kujdesin tek pacientët me COVID-19 duhet të zgjerohet përtej veshjes dhe zhveshjes së paisjeve mbrojtëse në mënyrë që t’a ndalim trendin e infekcioneve brenda komunitetit ose do të vijë koha kur bordi dhe komitetet e qeverise duhet t’a bëjnë punën e infermierit.

Related posts

Lajm i mirë për mjekët specialistë të papunë

Mjekët Mjeku
Mjekët Mjeku


Kryetarja e Komisionit për Shëndetësisë dhe Mirëqenie Sociale, Albena Reshitja në mbledhjen e sotme të komisionit ku ka raportuar Ministri i Shëndetësisë, Armend Zemaj, ka bërë të ditur një lajm të mirë për punësimin e mjekëve specialistëve të papunë.

Reshitaj ka thënë se ministri Zemaj ka premtuar se këtë vit do të hapen specializimet në sektorin e Shëndetësisë, shkruan Gazeta Insajderi përcjell Gazeta Shëndeti.

“Shpresëdhënës ishte premtimi nga ministri që këtë vit do të hapen Specializimet në sektorin e Shëndetësisë si dhe hapja e konkurseve për punësimin e mjekëve e specialistëve të papunë”, ka shkruar Reshitja.

Po ashtu në këtë mbledhje të komisionit është diskutuar edhe për situatën me koronavirus në vend.

“Ishin të mirëseardhura vendimet për qytetarët dhe komisionin që kanë tē bëjnë me respektimin e masave të bazuara në Manualin për mbrojtje nga përhapja e Covid 19, masave të reja për pikat kufitare nga 20 qershori, si dhe rritja e numrit të testimeve për qytetarët e Kosovës”, ka thënë Reshitaj. /Insajderi.org

Related posts

Inf. Enlirat Duraku: Mjeku nuk është vrasës !

Akuzat e Hetem Ramadani në emisionin Rubikon se ” Mjekët janë vrasësit më të mëdhenjë në botë për shkak të gabimeve, mosdijes dhe interesave sepse janë agjent të farmacisë”, tejkalojnë çdo kufij të lirisë së shprehjes.

Me këtë deklaratë, Ramadani ka nxitë urrejtje, vepër kjo e cila është e sankcionuar me ligj, e cila gjithashtu potencialisht ka mundur të lëkundë besimin e qytetarëve në profesionistët shëndetësor, respektivisht mjekun, e që sidomos tani në periudhën me COVID-19 në të cilën po kalojmë, qytetari ka nevojë për sa më shumë siguri në sistemin shëndetësor dhe profesionistët e shëndetit.

Apeloj tek qytetarët që mos t’ua vënë veshin deklaratave dashakeqe, të pabaza, konfuze, të trilluara dhe të paargumentuara.

Gjithësesi organet e drjetësisë do duhej të ndërmarrin masa ndaj dukurive të tilla të cilat dëmtojnë imazhin e profesionistëve shëndetësor, ulin besimin e qytetarëve në sistemin shëndetësor dhe nxisin urrejtje.

Secili qytetar është i lirë të shprehë mendimin e tij, mirëpo shpifja dhe akuzat e drejtëpërdrejta, të pabaza ndaj një komuniteti të caktuar nuk duhet toleruar që të bëhen pjesë e lirisë së shprehjes.

Related posts

Nëse nuk hapet konkursi për specializim, Kosova rrezikon të mbetet pa mjekë


Mjeku Art Deva, që nga marsi kur u shfaq virusi Covid-19, po punon si vullnetar në Institutin e Shëndetësisë Publike.

Ai ka përfunduar studimet në Mjekësinë e Përgjithshme, përderisa ka kohë që po e pret konkursin për specializim. Si Arti, janë edhe mbi 500 mjekë, të cilët po presin këtë konkurs, i cili nuk është hapur tash e 4 vjet nga Ministria e Shëndetësisë.

E sipas një analize të kryer nga një grup mjekësh kosovarë, nëse konkursi nuk hapet as këtë vit, mbi 70% e mjekëve do të largohen nga vendi.

“Prej këtyre pyetjeve kemi marrë diku 400 përgjigje, prej mjekëve të ri, edhe prej të dhënave që kemi rreth 72% e mjekëve të ri, janë të pajtmit se nëse këtë vit nuk hapen specializimet në vitin 2020, atëherë mundësia e parë që iu hapet për të dalë jashtë vendit do ta bëjnë”, shprehet Art Deva për RTK.

Si vullnetare në Klinikën Infektive ka shërbyer edhe Fjorda Berisha.

Mungesa e konkursit për specializim, sipas saj, ka bërë që pasojat në shëndetësi të vërehen edhe gjatë pandemisë COVID-19.

“Për shkollimin profesional bëhen 4 vite pa konkurs, pra nga viti 2016. Ka një numër të lartë të mjekëve të papunë, dhe gjendja pandemike ka vu në pah shumë mangësi, dhe nevojën për personel shëndetësor”, thotë ajo.

Analiza nxjerr në pah nevojën urgjente për punësimin e specializantëve, në të kundërtën problemet do të rriten.

Kështu thotë mjeku Dijon Musliu.

“Shumica e spitaleve rajonale, funksionojnë me kapacitet të limituar dhe nuk i kanë shumë prej reparteve klinikave, nuk i kanë të zhvilluara dhe pa mjekë. Kosova rrezikon të vie në situatë që të marrë mjekë nga vendet e Afrikës apo Lindjes së mesme”, thotë ai.

Në Ministrinë e Shëndetësisë thonë se mos-hapja e konkurseve për specializim është pasojë e kufizimeve buxhetore, por edhe ndryshimeve të shpeshta në kabinetet ministrore.

“Ministria e Shëndetësisë ka hartuar Strategjinë e resurseve humane në shëndetësi, që si dokument ishte në shqyrtim para-final para se të fillojë pandemia Covid-19. Qeveria e re ka paralajmëruar se përmes MSh-së do ta ketë prioritet adaptimin e këtij plani me nevojat dhe rrethanat e krijuara dhe të ndajë specializime për mjekët në pritje duke ju dhënë prioritet lëmive ku ka më shumë nevoja për fuqizim të kapaciteteve”, kanë bërë të ditur nga MSH.

Në këtë situatë, shumë prej këtyre mjekëve, paralelisht po mësojnë intensivisht gjuhën gjermane. Në rast se Kosova nuk bën gjë, të ardhmen e tyre ata planifikojnë ta ndërtojnë në Gjermani.

Lexo edhe: Sa para fitojnë Mjekët në Gjermani?

Related posts

Kur ortopedi dhe pacienti i tij janë njëkohësisht babai dhe i biri.

Moment i rrallë kur ortopedi dhe pacienti i tij janë njëkohësisht babai dhe i biri.

Ndjenjë e veçantë të trajtosh të birin nga dy fraktura të rënda, në të dy parakrahët dhe kthimin e tij të shpejtë ne jetën normale.

Disa këshilla për prindërit në lidhje me lëndimet e fëmijëve të tyre:
📌Mos i paragjykoni dhe mos ua mveshni ndjenjën e fajit fëmijëve për shkak se janë lënduar.
📌Lëndimi shpesh është i pashmangshëm përkundër kujdesit të shtuar.
📌Mos i privoni fëmijët nga aktivitetet rekreative dhe sportive me arsyetimin e rrezikut për lëndim!
📌Keshilloni për kujdes të shtuar dhe merrni masat adekuate mbrojtëse dhe parandaluese!
📌Lëndimi është pjesë e pashmangshme e njerëzve aktiv dhe të shëndosh.

✔Jeta ështe lëvizje, lëvizja është jetë.✔

Dr. Nderim Salihaj
Ortoped

Related posts

Mosha mesatare e mjekëve në Kosovë është 53, rrezikohet mbyllja e spitaleve pas gjashtë vitesh

Kryetari i Odës së Mjekëve të Kosovës, Pleurat Sejdiu ka treguar se si janë 700 mjekë të papunë në Kosovë, e në anën tjetër shtëpitë e shëndetit gjithandej Kosovës shkruajnë letra që nuk kanë njerëz dhe po mbyllin repartet.

“Çdo ditë po ikin mjekë nga Kosovë, i bie në çdo ditë po ikë nga një mjekë e gjysmë. Nga këta 700 mjekë prej tyre 100 specialistë, e këta mjekë të rinj në Odën e Mjekëve po na e përmirësojnë statistikat e moshës ku kemi arritur në moshën 53 e ca, nëse këta 600 të rinj shkojnë, ne shkojmë diku të mosha 58 apo 59 e pas gjashtë vitesh do na duhet të na i mbyllim spitalet, e atëherë shoqëria dhe politikanët do ndalen të mendojnë çfarë ka ndodhur”, thotë Pleura Sejdiu, kryetar i Odës së Mjekëve në Kosovë.

Ai ka folur edhe për idenë e kryeministrit në detyrë Albin Kurti, që mjekët të zgjedhin për të punuar në privat ose në publik.

Sipas tij, kjo është në rregull nëse paga e mjekut do të ishte e mirë. Ai thekson se mjekët në Kosovë kanë pagën 600 euro dhe u duhet të punojnë në shumë orare për të marr një pagë më të dinjitetshme.

“Po, por kjo duhet të vlej për të gjithë. As kontabilisti i Qeverisë mos me mujt me shku me punu në privat, as deputeti dhe ministri mos me mujt me shku me dhanë mësim në disa vende, kjo le të bëhet për të gjithë. U pat dhanë ideja që të deklarojnë mjekët pasurinë, po, por të gjithë edhe këtë, secili që merr pagë nga shteti”, ka thënë Sejdiu në emisionin Oxygen.

Ai pranon se ka raste kur mjekët i referojnë pacientët për në privat.

“Për çka jenë këta drejtorë që paguhen me mijëra euro dhe ka me përcjell pse një pacientë po qëndron nga dy javë ditë aty, ku shkoi? Ka raste kur nuk ka operime që nuk kryhen në QKU dhe duhet me më pyet pse Pleurat po e kryen këtë operacion në Spitalin Amerikan e jo në QKU; valla me thanë unë nuk kam protezë, është në rregull, por ke protezën dhe po e dërgon në privat atëherë duhet dënuar. Pra është sistemi i menaxherëve, jo me u marr ku po shkon njëri me pi kafe por të merret me rastet e pacientëve”, thotë Sejdiu.