Thu. May 19th, 2022
© Ndalohet kopjimi, riprodhimi dhe publikimi i informacionit pa cituar burimin e tij.
Depresioni

Dehidratimi, pozicionimi i keq i trupit dhe lodhja e syve janë disa prej shkaktarëve të dhembjeve të kokës.

Në shumë raste, dhimbjet e kokës rrëfejnë mesazhe të fshehura të organizmit.

Ato mund të paralajmërojnë edhe praninë e një sëmundjeje serioze, thonë specialistët.

Mjekët shpjegojnë se dhembja e kokës mund të jetë simptomë e një çrregullimi organik por edhe shenjë e një problemi më të komplikuar.

Dy llojet e dhembjeve të kokës

specialistët shpjegojnë se njerëzit mund të vuajnë nga një ose dy lloje të dhimvjeve të kokës.

Bëhet fjalë për dhimbjet si pasojë e tensionit të gjakut në të dyja rastet, i ulët apo i lartë, ose ato si pasojë e enjtjes së enëve të gjakut përreth kokës.

Ndonjëherë, këto dhembje tregojnë se një aspekt i përditshmërisë suaj po shkakton stres ose lëndim të organizmit.

Ushqyerja e pamjaftueshme, dehidratimi, pozicionimi i keq i trupit dhe lodhja e syve janë disa prej shkaktarëve të dhembjeve të kokës.

Specialistët thonë se nëse njeriu përballet me dhembje të shpeshta të kokës nevojitet të frenohet nga dëshira për të marrë ilaç dhe të hetojë arsyet e dhembjeve.

Studentët për shembull përballen shpesh me dhembje të vazhdueshme të kokës saqë s’janë të rregullt me ushqimin.

Migrena është një dhembje e ndryshme

dhimbjet e migrenës apo hemicranisë ndryshojnë nga dhimbjet e zakonshme të kokës.

Njerëzit që vuajnë nga migrena apo hemicrania shprehen se ndihen sikur kanë një çekan në kokë që godet në mënyrë të përsëritur.

dhimbjet e migrenës apo hemicranisë zakonisht janë në një anë të kokës dhe shoqërohen me të përziera.

Si t’a dalloni nëse vuani nga migrena apo hemicrania

Shenjat paralajmëruese të migrenës a janë të shumta dhe zakonisht përfshijnë:

Turbullim të shikimit,

Vështirësi në artikulim,

Aromë të paqenë portokallesh,

Konfuzion,

Të përziera,

Mungesë oreksi,

Ndjeshmëri e lartë ndaj dritës së fortë dhe zhurmave.

Nxitësit e dhembjeve të migrenës apo hemicranisë nga ana tjetër ndryshojnë në varësi të individit, por më të përhapurat janë:

Ushqime të caktuara,

Aroma të forta,

Depresioni, ankthi dhe probleme me humorin,

Shmangia e marrjes së ilaçeve në kohë,

Niveli i ulët i sheqerit në gjak,

Ndryshimet e papritura të motit,

Dritat e forta,

Ndryshimet hormonale.

Po qe se përjetoni 3 ose 4 dhembje koke në javë dhe merrni doza të larta ilaçesh kundër dhembjes, nevojitet të shkoni tek mjeku sa më parë.

 

Leave a Reply