Mon. Feb 6th, 2023
© Ndalohet kopjimi, riprodhimi dhe publikimi i informacionit pa cituar burimin e tij.
Pyetje dhe Përgjigje

Çfarë dihet për Trekëndëshin e Bermudës?

Trekëndëshi i Bermudës është një rajon i Oqeanit Atlantik të Veriut (përafërsisht) i kufizuar nga bregu juglindor i SHBA-së, Bermuda dhe ishujt e Antileve të Mëdha (Kuba, Hispaniola, Xhamajka dhe Puerto Riko).

Kufijtë e saktë të Trekëndëshit të Bermudës nuk janë dakorduar në mënyrë universale.

Përafrimet e sipërfaqes totale variojnë midis 500,000 dhe 1,510,000 milje katrorë (1,300,000 dhe 3,900,000 kilometra katrorë). Sipas të gjitha përafrimeve, rajoni ka një formë të paqartë trekëndore.

Trekëndëshi i Bermudës nuk shfaqet në asnjë hartë botërore dhe Bordi i SHBA-së për Emrat Gjeografikë nuk e njeh Trekëndëshin e Bermudës si një rajon zyrtar të Oqeanit Atlantik.

Megjithëse raportet për ndodhi të pashpjegueshme në rajon datojnë në mesin e shekullit të 19-të, fraza “Trekëndëshi i Bermudës” nuk u përdor deri në vitin 1964. Fraza u shfaq për herë të parë në shtyp në një artikull të revistës pulp nga Vincent Gaddis, i cili përdori frazën për të përshkruar një rajon trekëndor “që ka shkatërruar qindra anije dhe avionë pa lënë gjurmë”.

Pavarësisht reputacionit të tij, Trekëndëshi i Bermudës nuk ka një incidencë të lartë të zhdukjeve. Zhdukjet nuk ndodhin me frekuencë më të madhe në Trekëndëshin e Bermudës sesa në çdo rajon tjetër të krahasueshëm të Oqeanit Atlantik.

Të paktën dy incidente në rajon përfshinin mjete ushtarake amerikane. Në mars të vitit 1918, transportuesi USS Cyclops, rrugës për në Baltimore, Maryland, nga Brazili, u zhduk brenda Trekëndëshit të Bermudës. Nuk u dha asnjë shpjegim për zhdukjen e tij dhe nuk u gjetën rrënoja. Rreth 27 vjet më vonë, një skuadrilje bombarduesish (të njohur kolektivisht si Fluturimi 19) nën drejtimin amerikan Lieut. Charles Carroll Taylor u zhduk në hapësirën ajrore mbi Trekëndëshin e Bermudës. Ashtu si në incidentin e Ciklopit, nuk u dha asnjë shpjegim dhe nuk u gjetën rrënoja.

Charles Berlitz popullarizoi legjendën e Trekëndëshit të Bermudës në librin e tij më të shitur The Bermuda Triangle (1974). Në libër, Berlitz pohoi se ishulli i humbur i Atlantidës ishte i përfshirë në zhdukjet.

Në vitin 2013, Fondi Botëror i Kafshëve të Egra (WWF) kreu një studim shterues të korsive të transportit detar dhe përcaktoi se Trekëndëshi i Bermudës nuk është një nga 10 trupat ujorë më të rrezikshëm në botë për transportin detar.

Trekëndëshi i Bermudës mban trafik të rëndë ditor, si nga deti ashtu edhe nga ajri.

Trekëndëshi i Bermudës është një nga korsitë e anijeve më të udhëtuara në botë.

Linja agonike ndonjëherë kalon përmes Trekëndëshit të Bermudës, duke përfshirë një periudhë në fillim të shekullit të 20-të. Linja agonike është një vend në sipërfaqen e Tokës ku veriu i vërtetë dhe veriu magnetik rreshtohen, dhe nuk ka nevojë të llogaritet për deklinimin magnetik në një busull.

Trekëndëshi i Bermudës është subjekt i stuhive dhe uraganeve të shpeshta tropikale.

Rryma e Gulf Stream – një rrymë e fortë oqeanike e njohur për shkak të ndryshimeve të mprehta në motin lokal – kalon përmes Trekëndëshit të Bermudës.

Pika më e thellë në Oqeanin Atlantik, Thellësia Milwaukee, ndodhet në Trekëndëshin e Bermudës. Hendeku i Puerto Rikos arrin një thellësi prej 27,493 këmbësh (8,380 metra) në thellësinë Milwaukee.

You cannot copy content of this page