Çfarë do të thotë Normozoospermia?

Burimi: Embriologjia

Normozoospermia është prania e spermatozoideve normal në lëngun e spermës pas analizës së mostrës(spermës).Për një spermë që të etiketohet si normozoospermike, duhet të ketë një përqendrim adekuat të spermës që është normale në pamje dhe funksionim. Gjatë vlerësimit të një çifti për infertilitet, nëse testimi i spermës së partnerit mashkull zbulon normozoospermi, problemi i infertilitetit të çiftit ka të ngjarë të lidhet me një faktor femëror.
Për të fekonduar një vezë, spermatozoidi duhet të gjejë rrugën nga vagina përmes mitrës dhe në tubat fallopianë. Për fekondim, një numër adekuat i spermës duhet të depozitohen në vaginë dhe këto qeliza duhet të kenë energji dhe lëvizje të mjaftueshme për të përfunduar këtë udhëtim të gjatë. Edhe defekti më i vogël në qelizat e spermës mund t’i bëjë ata të humbasin aftësinë e tyre për të penetruar dhe konceptuar qelizën vezë.

Një analizë e spermës (spermiogrami) është hapi i parë dhe më i rëndësishëm në vlerësimin e infertilitetit mashkullor. Anomalitë në sasinë ose cilësinë e spermës kërkojnë vlerësim të mëtejshëm të partnerit mashkull.

Më poshtë janë parametrat kryesorë të spermës që janë të domosdoshëm për një vlerësim të plotë të pjellorisë mashkullore dhe vlerat e tyre referuese sipas udhëzimeve të Organizatës Botërore të Shëndetësisë (WHO).

Vlerat referente për numërimin e spermatozoideve, lëvizshmërinë dhe morfologjinë:

Vëllimi: 1,5 ml
Numërimi për ml: 15 milion
Numri i përgjithshëm(për ejakulat): 39 milion
Lëvizshmëria: 40%
Lëvizshmëria progresive: 32%
Forma normale: 4%
Vitaliteti: 58%

Related posts:

Cilët janë përbërësit e trupit?
Kaviteti i preparuar për mbushje me kompozit nuk kërkon:
Çka është Stresi?
Kuptimi i fjalës Haptas ‹ FJALË
Kuptimi i fjalës Shqipe ‹ FJALË
Kuptimi i fjalës Shqipo ‹ FJALË
Kuptimi i fjalës Shqipja ‹ FJALË
Kuptimi i fjalës Shqiptim ‹ FJALË
Kuptimi i fjalës Shqiptoj ‹ FJALË
Kuptimi i fjalës Shqiptar ‹ FJALË
Kuptimi i fjalës Shqipërim ‹ FJALË
Kuptimi i fjalës Shqipëroj ‹ FJALË
Kuptimi i fjalës Shqipëria ‹ FJALË
Kuiz për Qelizën - Kuize dhe Teste
Çfarë është Ovulacioni?
Çka është Uji?- Vetitë, Veçoritë, Rëndësia
Çka është Aorta? - Pjësët e aortës dhe funksioni
Çka janë arteriet? - Llojet dhe ndërtimi i tyre
Çka është anemia? Shkaqet, simptomat dhe trajtimi i anemisë
Çka janë antioksidantët dhe cili është funksioni i tyre?
Çka janë Barnat dhe pse përdoren?
Çka është Membrana qelizore?
Çka është Dehidrimi apo Dehidratimi?
Çka është Kimioterapia dhe pse aplikohet?
Çka është Mikrobiologjia dhe cilat janë degët e saj?
Ku ndodhet Godulla e Karavastasë?
Çka është Gripi?
Nuk
Menstruacionet
Kush ishte Abdyl Ypi?
Ka
Viruset
Virus
Nga
Se
Një
Me
Dhe
I
E
Për
Kurse
Ndërsa
Si ndahen organizmat sipas mënyrës të të ushqyerit?
Cilat janë proceset jetësore të qelizës dhe çka shfrytëzon qeliza për tu kryer këto procese?
Ku ndodhet Postrriba?
Ja si lindi Karantina!
Reciprociteti
ABULI
ABSORBIM
ACELULAR
ABUDANT
ACENOCOUMAROL
ACE inhibitorët (angiotensin converting enzyme)
ABSTINENCË
ACEBUTOLOL
ACEFALI
ABSORBENT
VIRALE Pneumonia
VIR
VENTRIKULAR
VISCERIT
VENESEKSION
VESHKA POLICISTIKE
VIS
VENOZ
VENOSCKLEROZË
VIRILIZËM
ABORT
ABLEFARI
ABORAL
ABORT HABITUAL
ACENTRIK
ABLUCION
ABLEPSI
ACETABUL
ABLAKTACION
ABUZIM
ABRAZION
ABORTIV
ABORT JOKOMPLET
ABRAKI
ABRAZION I KAVITETIT UTERIN
ABRAZION DENTAL
ABRAZION I MUKOZËS UTERINE
ABORT INFEKTIV
ABORT SPONTAN
ABORT ARTIFICIAL
ABDUKTORË (muskujt)
ABDOMENALGJI
ABDUKSION
ABSCES PERITONSILAR
ABERACION KROMOZOMIK
ABSCES PIOGJENIK I MËLÇISË
ABDOMINAL
ABDOMEN AKUT
ABDOMEN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Next Post

Gripi i derrit u merr jetën pesë personave në Kosovë, paraqiten edhe raste të reja

Tue Feb 19 , 2019
Duket se gripi i derrit ka ardhur sërish në vendin tonë. Pesë persona dyshohet se kanë humbur jetën gjatë këtij viti në Kosovë nga gripi i derrit, apo virusi H1N1. Ndërkohë në Kliniken Infektive të QKUK-së, 11 persona janë të shtrirë si pasojë e prekjes nga ky virus, disa nga […]

Mos i humbisni