Sat. Jun 25th, 2022
© Ndalohet kopjimi, riprodhimi dhe publikimi i informacionit pa cituar burimin e tij.

[ad_1]

Ka shumë kushte që mund të shkaktojnë humbje të dëgjimit. Ekzistojnë 3 kategori të humbjes së dëgjimit që mund të kontribuojnë në problemet tuaja me dëgjimin:

Humbja e dëgjimit përçueshëm ndodh kur valët e zërit s’ mund të arrijnë në veshin e brendshëm për shkak të një bllokimi të një lloji, të tilla si lëngu ose grumbullimi i dyllit të veshit. Ky lloj i humbjes së dëgjimit zakonisht mund të trajtohet.

Humbja e dëgjimit sensorineural ndodh kur ka dëmtim të strukturës së veshit të brendshëm ose nervave që transmetojnë informacionin nga veshët në tru. Fatkeqësisht, humbja e dëgjimit sensorineural është e përhershme. ndërsa shumë lloje të humbjes së dëgjimit sensorineural janë të përhershme, ka kushte kur humbjet e dëgjimit sensorinerual përmirësohen më vete.

Humbja e dëgjimit e përzier ndodh kur keni faktorë të përzier të humbjes së dëgjimit përçues dhe sensor nervor.

Humbja e dëgjimit në lidhje me moshën dhe humbja e dëgjimit të shkaktuar nga zhurma janë të zakonshme në Shtetet e Bashkuara. Këtu ka më shumë informacion në lidhje me këto kushte, si dhe shkaqet e tjera të humbjes së dëgjimit.

Humbja e dëgjimit përçueshëm

Lëngu në vesh mund të ndodhë me ose pa një infeksion aktiv të veshit. Është i shpeshtë te fëmijët dhe mund të jetë i vështirë për t’u diagnostikuar pasi s’ mund të shkaktojë asnjë simptomë. Dikush me lëng në vesh mund të ndiejë sikur veshët janë të mbyllur. Dëgjimi me lëng në veshët tuaj është si të përpiqeni të dëgjoni me kokën tuaj nën ujë. Ky lloj i humbjes së dëgjimit është i kthyeshëm dhe zakonisht trajtohet me futjen e tubave sintetikë të veshit, të cilat hapin tubin dëgjimor dhe lejojnë që lëngu të thahet.

Infeksionet e veshit, veçanërisht kur shoqërohen me lëng në vesh, mund të shkaktojnë humbje të dëgjimit. Kjo zakonisht është e përkohshme. Sidoqoftë, infeksionet e shpeshta mund të çojnë në zhvillimin e indeve të mbresë, e cila ndonjëherë shkakton humbje të dëgjimit që mund të kthehet ose jo.

Barotrauma shkaktohet kur ka ndryshime të shpejta në presionin e ambientit (presioni në mjedis), si kur ngriheni në aeroplan ose bëni zhytje. Po qe se ngjiteni ose zbritni shumë shpejt, ajri në veshin tuaj të mesëm s’ do të jetë në gjendje të përshtatet me presionin e ambientit dhe daulle e veshit mund të këputet.

Bllokimi i dyllit të veshit mund të zvogëlojë nivelin e dëgjimit tuaj duke bllokuar kanalin e veshit. Heqja e dyllit të veshit do të rivendosë dëgjimin tuaj në normale. Dylli i veshit duhet të hiqet nga një mjek dhe kurrë me një shtupë pambuku, ju s’ doni ta shtyni dylli më tej në vesh dhe në të vërtetë ta përkeqësoni bllokimin.

Humbja e dëgjimit sensorineural

Humbja e dëgjimit e shkaktuar nga zhurma ka të bëjë me dëmtimin e veshit të brendshëm si rezultat i dëmtimit nga zhurmat e mëdha. Ky mund të jetë një proces gradual i shkaktuar nga ekspozimi i zgjatur ndaj zhurmës së fortë (zakonisht 80 decibel ose më e lartë), ose mund të ndodhë papritmas kur zhurma shumë të forta, të tilla si një e shtënë me armë,  dëmtojnë daullen e veshit. Po qe se humbja e dëgjimit sillet gradualisht, zakonisht s’ është e kthyeshme.

Sëmundjet infektive mund të shkaktojnë humbje të dëgjimit, duke përfshirë fruthin, shytat, meningjitin dhe ethet e kuqe të ndezur. Gratë shtatzëna që kanë infeksione të tilla si rubeola ose herpesi mund t’i kalojnë ato te fëmija i tyre i palindur dhe të lindin foshnje me të dëgjuar ose të shurdhër.

Lëndimet, veçanërisht dëmtimet traumatike të kokës, mund të shkaktojnë humbje të dëgjimit. Kjo mund të jetë ose jo e shërueshme, në varësi të rrethanave.

Medikamentet, përfshirë disa antibiotikë, mund të shkaktojnë humbje të dëgjimit. Këto barna quhen “ototoksike”. Po qe se keni filluar një ilaç të ri dhe papritmas përjetoni ndryshime në dëgjim, duhet të njoftoni menjëherë mjekun tuaj. Humbja e dëgjimit, e shkaktuar nga ilaçet ototoksike, mund të jetë e përkohshme ose e përhershme. Gjithashtu, Po qe se keni tuba veshi ose këputje të daulles së veshit dhe vendosni pika veshi (të tilla si pika të përdorura për të tretur dyllin e veshit) ose substanca të përdorura për të parandaluar veshin e notarit (të tilla si uthull, alkool ose vaj foshnje), ju mund të dëmtoni veshin tuaj të brendshëm .

Humbja e dëgjimit kongjenitale

Humbja e dëgjimit kongjenitale ndodh kur keni lindur tërësisht ose pjesërisht të shurdhër. Ka faktorë të ndryshëm që mund të shkaktojnë këtë, për shembull, është e mundur të lindësh pa të gjitha ose disa nga tre kockat në veshin tënd që janë thelbësore për të dëgjuar. Humbja e dëgjimit kongjenitale shoqërohet gjithashtu me sindroma të caktuara, duke përfshirë sindromën Daun, sindromën usher, sindromën pabesë kollins dhe mikrotinë. Mund të jetë thjesht gjenetike dhe mund të shkaktohet edhe Po qe se një foshnjë lind para kohe (para se strukturat në vesh të jenë zhvilluar plotësisht).

[ad_2]

Leave a Reply

You cannot copy content of this page