Çfarë është faktori reumatoid?


Faktori reumatoid (RF) është një autoantibody, një proteinë imunoglobulin M (IgM) që prodhohet nga sistemi imunitar i trupit. Autoantitrupat sulmojnë indet e veta të një personi, duke e identifikuar gabimisht indin si “të huaj”.

kurse roli biologjik i RF s’ është kuptuar mirë, prania e tij është e dobishme si një tregues i aktivitetit inflamator dhe autoimun. Ky test zbulon dhe mat RF në gjak dhe mund të përdoret, së bashku me testet e tjera, për të ndihmuar në diagnostikimin e artritit reumatoid (RA).RA është një sëmundje kronike, sistemike autoimune që shkakton inflamacion, dhembje, ngurtësi dhe ndryshime destruktive në duar, këmbë dhe nyje të tjera në të tërë trupin. Disa pacientë mund të tregojnë shenja të lodhjes, ethe të shkallës së ulët dhe humbje peshe.Mund të prekë cilindo në çdo moshë, por zakonisht zhvillohet në vitet e vona të lindjes së fëmijëve në gra dhe midis moshave 60 deri në 80 vjeç tek burrat. Mbi 70% e të prekurve me RA janë gra. Kursi i RA dhe prognoza e tij janë të ndryshueshme. Mund të zhvillohet dhe përparojë ngadalë ose me shpejtësi. Mund të shkojë në heshtje te disa njerëz dhe per pak mund të largohet. Nese mbetet i patrajtuar, RA mund të shkurtojë jetëgjatësinë e një personi dhe brenda disa viteve mund të lërë shumë prej atyre që preken shumë me aftësi të kufizuara të punojnë.Ekzistojnë një larmi trajtimesh në dispozicion për të minimizuar komplikimet e RA, por ato varen nga bërja e një diagnoze të saktë dhe nga fillimi i tretmanit para zhvillimit të dëmtimeve të rëndësishme të kyçeve.Faktori reumatoid është përdorur për të zbuluar RA. prejse ndjeshmëria dhe specifikimi i RF s’ janë ideale, testet e tjera laboratorike shpesh kryhen së bashku me testimin RF. Rreth 80% e atyre me RA do të kenë një test pozitiv RF, por mund të jetë negativ në njerëzit që kanë shenja klinike të RA.Një test për antitrupat peptid ciklik citrullinuar (CCP) mund të bëhet së bashku me një test RF pasi studimet kanë treguar që testi i antitrupave CCP ka një ndjeshmëri dhe specifikë që konsiderohet më mirë se RF dhe ka më shumë të ngjarë të jetë pozitive me RA të hershme. Teste të tjera që mund të kryhen janë:
• Numërimi i plotë i gjakut (CBC, për anemi dhe trombocitozë)
• Shkalla e sedimentimit të eritrociteve (ESR)
• Proteina reaktive C (CRP)
• Antitrupat anti-bërthamorë (ANA)
• Antitrupat citoplazmikë antineutropil (ANCA)
• Analiza e lëngut synovial (nyjet inflamatore)

RF e ngritur mund të gjendet në një përqindje të vogël (5-10%) të njerëzve të shëndetshëm. RF gjithashtu mund të rritet në të moshuarit, megjithëse mund të mos tregojnë shenja klinike. Për më tepër, nivelet e ngritura të RF mund të zbulohen te njerëzit që s’ kanë RA (pozitive false), por mund të kenë një çrregullim tjetër si Sindroma Sjögren, Lupus eritematoz sistemik, Infeksione bakteriale, virale dhe parazitare (hepatiti, TB, sifilisi, lebra), Disa kancere, Sëmundje te mushkërive, sëmundje te mëlçisë dhe sëmundjen e veshkave.

Testi i faktorit reumatoid (RF) përdoret në lidhje me testet e tjera laboratorike dhe testet e imazheve (rrezet X, ultratinguj, MRI) për të diagnostikuar artritin reumatoid (RA) dhe për të ndihmuar në dallimin e RA nga format e tjera të artritit ose kushteve të tjera që shkaktojnë simptomat të ngjashme
kurse diagnoza e RA mbështetet shumë në tablonë klinike, disa nga shenjat dhe simptomat mund të mos jenë të pranishme ose të ndjekin një model tipik, veçanërisht në fillim të sëmundjes.

Për më tepër, shenjat dhe simptomat mund të mos jenë gjithmonë të identifikueshme qartë pasi që njerëzit me RA mund të kenë edhe çrregullime ose kushte të tjera të indit lidhës, siç janë fenomeni Raynaud, skleroderma, çrregullimet autoimune të tiroides, dhe eritematoza sistemike e lupusit, si dhe paraqesin simptoma të këtyre çrregullimeve. Testi RF është një mjet ndër të tjerët që mund të përdoret për të ndihmuar në bërjen e një diagnoze kur RA dyshohet. Testi për RF mund të porositet kur një person ka shenja dhe simptoma të RA. Simptomat mund të përfshijnë: dhembje, ngrohtësi, ënjtje dhe ngurtësi në mëngjes në nyje, Nyjet nën lëkurë .Po qe se sëmundja ka përparuar, prova me rrezet X identifikon gungat e fryra të nyjeve dhe humbjen e kërcit dhe kockave Testi RF nevojitet të interpretohet në lidhje me testet e më shumë laboratorike dhe shenjat, simptomat dhe historinë klinike të një personi. RF është e vendosur në 70% -90% të pacientëve me RA, megjithëse s’ është diagnostikues i RA.Në PACIENTAT me simptoma dhe shenja klinike të artritit reumatoid, prania e dhe vlerësimi i RF-së ka të ngjarë që ata të kene RA. Nivelet e RF në përgjithësi lidhen me sëmundjen më të rëndësishme dhe një prognozë më të mirë.Një provë negative per RF s’ ekziston RA. realisht, një test i antitrupave CCP mund të jetë pozitiv për të konfirmuar RA. Kriteret e Klasifikimit të Artritit Reumatoid nga Kolegji Amerikan i Rheumatologjisë (ACR) përfshin testimin e antitrupave ceptik të citrullinuar (CCP) të antitrupave, së bashku me RF, si pjesë e kritereve të tij për diagnostikimin e artritit reumatoid. Sipas ACR, antitrupat CCP mund të zbulohen në rreth 50-60% të njerëzve me RA të hershme, si në 3-6 muaj pas fillimit të simptomave. Zbulimi i hershëm dhe diagnostikimi i RA lejon praktikuesit e kujdesit shëndetësor që të fillojnë tretmanin agresiv të gjendjes, duke minimizuar komplikimet e lidhura dhe dëmtimin e indeveKjo varet nga laboratori që kryen testin. Jo çdo laborator e kryen këtë test dhe mostra juaj mund të dërgohet në një laborator referencë për testim. Mund të duhen 2 deri në 3 ditë që rezultatet të jenë në dispozicion.Testet Anti CCP ,ANA ,ESR,CRP ,CBC, Autoantitrupat ,ANCA/MPO/PR3,ENA paneli Sqarime per shkurtesat Cyclic Citrullinated Peptide Antibody- anti CCP, Antinuclear Antibody (ANA), Erythrocyte Sedimentation Rate (ESR), C-Reactive Protein (CRP), Autoantibodies, Complete Blood Count (CBC), Antineutrophil Cytoplasmic Antibodies (ANCA, MPO, PR3), Conditat/patologjite –Arthritis rheumatoid ,Semundjet autoimmune.

Rezultatet e testit të fibrinogjenit raportohen si përqendrimi i proteinës në gjak. Testet e aktivitetit të fibrinogjenit shndërrohen në përqendrime për krahasim me rezultatet e antigjenit fibrinogjen. Rezultatet zakonisht interpretohen në kontekstin e rezultateve nga testet e tjera.Rezultatet e aktivitetit normal të fibrinogjenit zakonisht pasqyrojnë kontributin normal të fibrinogjenit në aftësinë tuaj të koagulimit të gjakut.Aktiviteti i ulur ndjeshëm i fibrinogjenit mund të jetë për shkak të një sasie të ulur të fibrinogjenit ose fibrinogjenit që s’ funksionon ashtu siç nevojitet. Aktiviteti i ulur i fibrinogjenit dhe niveli i antigjenit mund të ndikojnë në aftësinë tuaj për të formuar një mpiksje të qëndrueshme të gjakut.

Nivele të ulëta të fibrinogjenit që vazhdojnë me kalimin e kohës (kronike) mund të lidhen me paaftësinë e trupit për të prodhuar fibrinogjen për shkak të:Një gjendje e fituar siç është sëmundja e mëlçisë në fazën e fundit ose kequshqyerja e rëndë.

Një gjendje e rrallë e trashëguar si disfibrinogenemia, afibrinogenemia ose hipofibrinogenemia .Nivele të ulëta akut shpesh lidhen me kushtet në të cilat fibrinogjeni përdoret më shpejt se sa trupi mund ta prodhojë atë. Kjo mund të ndodhë me koagulimin e shpërndarë intravaskular (DIC) dhe fibrinolizën anormale, e cila ndodh kur trupi është tepër aktiv në prishjen dhe pastrimin e mpiksjes së gjakut.Nivelet e ulura të fibrinogjenit gjithashtu mund të ndodhin pas transfuzioneve të shpejta, të vëllimit të madh.Ndonjëherë një mjek i kujdesit shëndetësor do të përdorë një raport të testit të antigjenit dhe testit të aktivitetit.

Kjo do të ndihmojë për të dalluar fibrinogjenin jofunksional (raport të lartë) nga fibrinogjeni i ulët (raporti afër 1).Fibrinogen është një reaktant i fazës akute, që do të thotë që niveli i fibrinogjenit mund të rritet ndjeshëm në çdo gjendje që shkakton inflamacion ose dëmtim të indeve. Nivelet e larta të fibrinogjenit s’ janë specifike. Ata s’ i tregojnë mjekut të kujdesit shëndetësor shkakun ose vendndodhjen e inflamacionit ose dëmtimit. Zakonisht këto nivele të rritura janë të përkohshme, duke u kthyer në normale pasi të zgjidhet gjendja themelore.Niveli i rritur i fibrinogjenit mund të shihet me:infeksionetkancer ,Sëmundja koronare e zemrës, sulmi në zemër, goditje , rregullime inflamatore (si artriti reumatoid dhe glomerulonefriti, një formë e sëmundjes së veshkave) ,trauma, Sëmundja e arteries periferike, Pirja e duhanit.

kurse nivelet e fibrinogjenit janë ngritur, rreziku i një personi për të zhvilluar një mpiksje gjaku mund të rritet dhe, me kalimin e kohës, ato mund të kontribuojnë në një rrezik të rritur për sëmundje kardiovaskulare.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Related posts:

Ky është sinjal i qartë që në trupin tuaj zhvillohet kanceri i mushkërive: Assesi mos e injoroni kët...
Edhe një person humb jetën nga COVID-19
216 RASTE ME COVID-19 DHE 40 TË SHËRUAR!
12 Korrik 2020/ Informacion i përditësuar për koronavirusin COVID-19 – Instituti i Shëndetit Publik
115 raste të reja në Prishtinë, tjerat raste janë nga këto komuna
Mjeku nga Gjermani tregon se në cilat raste përsëritet virusi
Dr. Bajraktari “Ky është kryeheroi i 2020-tës”
Gjendja me Covid-19 po përkeqësohet, çfarë nevojitet të bëjmë?
A do të lejohen dasmat? Ja çfarë u vendos në takimin e Këshillit të Sigurisë
Komunikimi i përditshëm për koronavirusin/ 12.07.2020 – Instituti i Shëndetit Publik
Hoti: Ndalohen të gjitha ritet fetare deri në një rishikim tjetër
301 pacientë me koronavirus po trajtohen në QKUK dhe spitalet rajonale – 29 në gjendje të rënduar
Hoti tregon se kur do të shpallet gjendja e jashtëzakonshme
Si ndikon coronavirusi në të tërë trupin?
Studimi i ri: Antitrupat e Covid-19 mund të mos qëndrojnë gjatë në trup
Dr. Thaçi: “Ia shpëton jetën një pacienti duke improvizuar me sistemin e infuzionit”
18 pacientë me Covid-19 po trajtohen në Spitalin e Gjakovës
11 Korrik 2020/ Informacion i përditësuar për koronavirusin COVID-19 – Instituti i Shëndetit Publik
Edhe 203 raste të reja me koronavirus në Kosovë — shërohen 71 pacientë të tjerë
Shkon mbi 100 numri i viktimave nga koronavirusi në Kosovë, vdesin edhe 4 persona
”CureVac” teston vaksinën antiCovid-19 te 4 mijë vullnetarë
Kreu i OBSH: Kërcënimi më i madh, s' është vetë virusi!
Punët e shtëpisë dëmtojnë gruan njësoj si të tymosë 20 cigare në ditë
Çfarë ndodh realisht kur një mizë ndalon mbi pjatën tënde?
Bota që dikur më frymëzonte, tani ma shpif! A do jetë kështu, sot e tutje?
4 viktima në 24 orët e fundit dhe 93 raste në Shqipëri
22 pacientë me Covid-19, në gjendje të rëndë
Veliaj pret artistët e muzikës popullore para koncertit të sotëm te Amfiteatri: Tirana ngrihet më e ...
Një vaksinë kundër COVID, përballë mëdyshjesh dhe rezistence
Vdes babai i Berat Buzhalës, ishte i infektuar me Covid-19
Si nevojitet të jetë Notre Dame pas rindërtimit
PËR APO KUNDËR GJENDJES SË JASHTËZAKONSHME? Flet Lul Raka
Është akuzuar se do e përdorë vaksinën për të kontrolluar njerëzit, reagon Bill Gates: Kush nevojite...
Eduart Ndocaj humb peshë në mënyrë drastike, ja si duket ish-deputeti
Komunikimi i përditshëm për koronavirusin/ 11.07.2020 – Instituti i Shëndetit Publik
‘Jeta është e fuqishme’, foto hit në internet! Foshnja lind me kontraceptivin e nënës në dorë
10 Korrik 2020/ Informacion i përditësuar për koronavirusin COVID-19 – Instituti i Shëndetit Publik
Edhe 205 raste të reja me koronavirus në Kosovë — kurohen 61 pacientë të tjerë
Vdesin 3 të infektuar nga koronavirusi në Kosovë
Vdes 21 vjeçarja me Covid 19 pas lindjes
Shtohen rastet e ‘sindromës së zemrës së thyer’ për shkak të pandemisë
Një vaksinë ruse jep rezultate premtuese
COVID: Mbi 12 milionë raste në shkallë globale
Avdiu: Shumë të infektuar me Covid-19 në Kosovë po e mbajnë të fshehtë
FSSK: Me kusht që s' ndiqen masat, Kosova rrezikon të bëhet Wuhani i Ballkanit
Në QKUK po trajtohen 282 pacientë me Covid-19 pozitiv
Studimi mbi 17 milionë njerëz: Nga mosha, sëmundjet e deri tek raca! Të gjithë faktorët pse vret Cov...
Alarmi i autoriteteve britanike: Kush është mbipeshë, rrezikon më shumë nga koronavirusi
Këto produkte nevojitet të shmangen gjatë verës
Menaxhimi i frymëmarrjes te pacientët me Covid -19 – Shëndrit Lumi (VIDEO)
36 raste të reja me koronavirus në zonat e banuara me serbë në Kosovë
Isa Mustafa pozitiv me COVID-19
Më shumë se 7 mijë persona të prekur me COVID-19 vetëm për 24 orë në Meksikë
Oferta e rrallë nga ishulli i Karaibeve: Një vit punë nga “plazhi” për të interesuarit
“Vaksina kundër Covid paralizon fëmijët”, Kanye West dhe deklarata e frikshme
Tetë persona ndalohen në Prizren, s' respektuan orarin e lëvizjes
Dy viktima dhe 90 raste të reja me koronavirus në Shqipëri
Rezultatet shokuese të studimit të fundit për COVID-19/ Shkencëtarët: Mund të shkaktojë dëmtime të r...
Për të gjithë ata që s' vënë maskë, Eminem u bën “diss” me këngën e re
Vdes 17 vjeçari në Mitrovicë, aksidentalisht vetura iu përfshi nga zjarri
Komunikimi i përditshëm për koronavirusin/ 10 Korrik 2020 – Instituti i Shëndetit Publik
‘New York Times’ rendit Shqipërinë dhe Kosovën ndër vendet ku mund të shkojnë amerikanët për pushime...
OBM: Temperatura mesatare globale pritet të rritet me 1,5 gradë
9 Korrik 2020/ Informacion i përditësuar për koronavirusin COVID-19 – Instituti i Shëndetit Publik
Edhe 207 raste të reja me koronavirus në Kosovë — kurohen 32 pacientë të tjerë
Regjistrohen edhe 8 vdekje të reja nga koronavirusi në Kosovë
Shumë gra e bëjnë këtë dhe s' e pranojnë – Ky gjest i zakonshëm mund të ketë pasoja në shëndetin ton...
FDA: Kujdes nga këta dezinfektues duarsh, po shkaktojnë marramendje, kokëdhimbje dhe verbërim
Konfirmohet rasti i parë me Covid-19 tek të porsalindurit në Kosovë, gjendja e foshnjës stabile
Shkencëtarët po krijojnë mish me bazë bimore
Mbi tre milionë të infektuar me koronavirus në SHBA
Francë, shkon në 29.965 numri i të vdekurve nga COVID-19
Dr. Visar Zekaj rezulton pozitiv me Covid-19
Japoni, hapen parqet e argëtimit, rregulli i çuditshëm që është vendosur
Buburrecat e shërojnë reumën
Bajrami deklarohet sërish për ndarjen e 170 eurove
Në SHSKUK po trajtohen 268 pacientë me Covid-19
Risia e veçantë në Belgjikë për turizëm brenda kufijve
Zemaj: I kërkova Ambasadorit të Kosovës në Maqedoni të Veriut të adresojë shqetësimet sa i përket lë...
BESNIK PECI: JU FTOJ TË SHOHIM POZITIVISHT mbasi EDHE NATA MË E ERRËT E KA AGIMIN E SAJ
Besnik Peci: Ju ftoj të shohim pozitivisht pasi edhe nata më e errët e ka agimin e saj
“Mami, ti je e shëmtuar”, si t’i përgjigjesh fëmijës pas një fjalie të tillë
Studiuesit zbulojnë sa përqind na mbron maska
Përhapja e coronavirusit me anë të ajrit, pesë gjërat rreth rrezikut dhe mënyrat për të mbrojtur vet...
Në këtë vend u shënuan 100 mijë raste me COVID-10 vetëm për pesë ditë
Raporti i OKB: Virusi s' ishte befasi, shkenca e thotë qartë: Mos ndërhyni në jetën e egër
Sa kohë nevojitet për ta marrë virusin në restorant
Komunikimi i përditshëm për koronavirusin/ 09.07.2020 – Instituti i Shëndetit Publik
IKSHPK: Respektoni masat dhe oraret e lëvizjes
Aprovohet medikamenti rus, vret 77,5% të koronavirusit në 5 ditët e para
82 raste të reja me COVID-19 në Shqipëri
Qeveria s' e kalon nismën e Kuvendit për luftimin e COVID-19
77 raste aktive me koronavirus në Gjilan
Ecja mund të ul rrezikun e diabetit (sëmundja e sheqerit) (sëmundja e sheqerit) për 43 për qind
Afro 2 mijë raste aktive me koronavirus në Kosovë
214 RASTE ME COVID-19 DHE 60 TË SHËRUAR!
8 Korrik 2020/ Informacion i përditësuar për koronavirusin COVID-19 – Instituti i Shëndetit Publik
Pas 137 ditësh… Bergamo, asnjë pacient me Covid-19
Rezultoi pozitiv me COVID-19/ Habit presidenti brazilian, heq maskën para gazetarëve
Rekord i ri infektimesh! SHBA sërish bilanc alarmues

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *