Wed. Jun 29th, 2022
© Ndalohet kopjimi, riprodhimi dhe publikimi i informacionit pa cituar burimin e tij.

Çfarë është lupus?

Lupusi është një sëmundje kronike, inflamatore autoimune.

Eshtë një gjendje në të cilën sistemi imunitar, i cili normalisht mbron trupin nga infeksionet, prodhon një përgjigje të papërshtatshme imunitare kundër indeve të veta.

Lupus mund të ndikojë në lëkurën, nyjet, enët e gjakut dhe organet e
brendshme, veçanërisht veshkat, zemrën, mushkëritë dhe trurin.

Ekzistojnë disa lloje të lupusit; më e zakonshme është lupus erythematosus sistemik (LES ), i
cili prek shumë zona të trupit.

Çdokush mund të kete lupus në çdo kohë, por më së shpeshti prek gratë në moshë të lindjes së fëmijëve. LES shihet më shpesh te njerëzit midis moshës 15 dhe 44 vjeç, megjithëse fëmijët, përfshirë të porsalindurit, dhe të rriturit më të vjetër gjithashtu mund të kenë lupus.

Shkaku i lupus s’është kuptuar plotësisht. Mendohet se përfshin një përbërës të trashëguar dhe një shkas që mund të lidhet me faktorët e mjedisit, siç është ekspozimi ndaj dritës së diellit, ose përdorimi i disa ilaçeve dhe infeksioneve
virale.

Lupus mund të bashkëjetojë me çrregullime të tjera autoimune, të tilla
si sindroma Sjögren, disa raste të anemisë hemolitike, tiroiditi Hashimoto dhe purpura trombocitopenike idiopatike (ITP ose qrregullimet e Gjakut –
çrregullimet e trombociteve).

Llojet- Ka shumë lloje të lupusit. Disa nga këto janë renditur më poshtë.

1. Lupus eritematoz sistemik (LES) – incidenca është e vështirë të përcaktohet për shkak të shenjave dhe simptomave të paqarta dhe fillimit. 90 % e pacientëve
të diagnostikuar rishtazi janë gra të moshës që mbajnë fëmijë. Ndikon në shumë pjesë të trupit (sistemik).

2. Lupusi Discoid – ky lloj karakterizohet nga një skuqje kronike e lëkurës, të tilla si në fytyrë ose kokës; rreth 15% deri në 20% të njerëzve me këtë gjendje
do të përparojnë në SLE.

3. Lupus subakut i lëkurës – i shoqëruar me lezione të lëkurës në pjesë të trupit që janë të ekspozuar ndaj diellit.

4. Lupus i shkaktuar nga medikamentet – një formë e lupus që mund të shkaktohet nga ilaçe të caktuara, të tilla si disa kundër sekuestrimit, presionit të lartë
të gjakut dhe medikamente anti-tiroide. Ilaçet më të zakonshme të njohura për shkaktimin e lupusit të shkaktuar nga ilaçet janë izoniazidi antibiotik (përdoret për tretmanin dhe parandalimin e tuberkulozit), hidralazinë (përdoret për tretmanin e hipertensionit ose presionit të lartë të gjakut), dhe procainamide (përdoret për tretmanin e ritmeve anormale të zemrës). Simptomat
kanë tendencë të shfaqen pas marrjes së ilaçeve për disa muaj dhe zakonisht
zgjidhen pasi të ndalohet mjekimi.
5. Lupus neonatal – një formë e rrallë e lupus që prek të porsalindurit dhe që
karakterizohet nga një skuqje të lëkurës, probleme të mëlçisë dhe numërim të
ulët të elementeve te gjakut gjatë lindjes. Këto zakonisht zgjidhen gjatë disa
muajve. Të porsalindurit që kanë lupus neonatal mund të lindin nga gratë që
kanë LES, sindromë Sjögren, ose s’ kanë ndonjë sëmundje të veçantë, por
mendohet se mund të shkaktohet pjesërisht nga autantitrupat e caktuar në gjakun
e nënës (anti-SSA dhe anti-SSB), të cilat kalojnë placentën në rrjedhën e
gjakut të fetusit / foshnjës dhe mund të vazhdojnë për disa muaj. Gratë që
dihen se kanë këto autoantitrupa mund të monitorohen më nga afër gjatë
shtatëzanisë.
Shenjat dhe simptomat e lupus ndryshojnë nga personi në person dhe nga lloji i
lupusit.Njerëzit me lupus mund të zhvillojnë një skuqje, siç janë:
• Një skuqje që i ngjan një fluture që shfaqet përgjatë hundës dhe faqeve
(skuqje malare)
• Një skuqje që përbëhet nga copëza të rrumbullakëta ose ovale (skuqje discoid)
• Një skuqje në zonat e lëkurës që janë të ekspozuara në rrezet e diellit
(zakonisht fytyrën dhe ekstremitetet)
• Një skuqje është zakonisht simptoma e vetme në lupusin e lëkurës discoid dhe
subakut. Njerëzit me lloje të tjera të lupus mund të kenë një kombinim të
shenjave dhe simptomave shtesë vijuese:
• dhembje muskulore, dhembje e ngjashme me artritin në një ose më shumë nyje
(por s’ ka ose pak dëmtime të përbashkët)
• Ethe, Lodhje e vazhdueshme, Nyjet limfatike të fryra, Ndjeshmëri ndaj dritës
së diellit
• Fenomeni i Raynaud (gishtat ndryshojnë ngjyrën pas ekspozimit ndaj
temperaturave të ftohta ose me stres)
• Renia e flokeve ,dhembje gjoksi, Anemi, Ulçera të gojës
• Inflamacion dhe dëmtim i organeve dhe indeve, përfshirë veshkat, mushkëritë,
zemrën, rreshtimin e zemrës, sistemin nervor qendror dhe enët e gjakut

Simptomat e lupusit mund të vijnë dhe të
kalojnë me kalimin e kohës dhe ndryshojnë nga personi në person. Mund të
përkeqësohen papritur dhe më pas të shuhen .Perkeqsimet mund të shkaktohen nga
ndryshimet në gjendjen shëndetësore të tilla si stresorët fizikë ose emocional,
ose nga stimuluesit e jashtëm, siç është ekspozimi në rrezet e diellit. Gratë
mund të pësojnë flakim gjatë shtatëzanisë ose menjëherë pas lindjes.Njerëzit me
lupus janë në rrezik të rritur nga infeksione, të tilla si infeksione të traktit
urinar, infeksione të frymëmarrjes, infeksione nga maja, salmonelë, herpes për
shkak të sistemit të tyre të dobësuar imunitar si nga gjendja ashtu edhe nga
trajtimet e tij. Ata gjithashtu janë në rrezik të rritur nga kanceri, vdekja e
indeve të eshtrave dhe komplikimet e shtatzënisë, duke përfshirë dështimin dhe
pre-eklampsinë.

Testet dhe Diagnostifikimi- Diagnoza e lupus
mund të jetë sfiduese, veçanërisht për shkak të gamës së saj të gjerë të
simptomave që mund të vijnë ngadalë dhe ndryshojnë me kalimin e kohës.
Zakonisht bëhet nga vlerësimi klinik i shenjave dhe simptomave fizike në
kombinim me testet që mund të ndihmojnë për të konfirmuar diagnozën ose
përjashtuar shkaqet e tjera të shenjave dhe simptomave të një personi. Kriteret
e klasifikimit për të ndihmuar në bërjen e një diagnoze, në veçanti, të SLE.
Në qoftë se dikush ka katër ose më shumë nga 11 kriteret e listuara, ai person mund të
diagnostikohet me lupus.
1. Një skuqje që i ngjan një fluture që shfaqet përgjatë hundës dhe faqeve
2. Një skuqje që përbëhet nga copëza të rrumbullakëta ose ovale (skuqje
discoid)
3. Fotosensibiliteti – skuqja zhvillohet në zonat e lëkurës që janë ekspozuar
në rrezet e diellit
4. Plagët e gojës ose ulcerat e hundës – zakonisht pa dhembje
5. Artriti në dy ose më shumë nyje, së bashku me butësinë, ënjtjen ose
grumbullimin e lëngjeve që zgjat disa javë – artriti i shoqëruar me SLE është
jo-erosiv, domethënë kockat afër nyjeve të prekura s’ dëmtohen
6. Inflamacioni i grumbulluar rreth zemrës (perikarditi) dhe / ose mushkërive
(pleurit)
7. Qrrregullim neurologjik – konfiskime ose psikozë pa shkaqe të tjera të
identifikueshme
8. Qrregullimi i gjakut (hematologjik) – anemi, numër i ulët i leukociteve ose
numër i ulët i trombociteve
9. Probleme të veshkave – siç është një sasi e lartë e proteinave ose qelizave
në urinë
10. Test pozitiv i gjakut për antitrupat antinuklear ANA – nivelet e larta janë
përgjithësisht më specifike për LES; nevojitet të jetë në mungesë të ilaçeve që
dihet se shoqërohen me lupus të shkaktuar nga ilaçet .
11. Test pozitiv i gjakut për ADN antifije (anti-dsDNA), antitrupë anti-Sm
(Smith), antitrupë kardiolipin ose antikoagulant lupus (shiko më poshtë), ose
një provë false-pozitive për sifilizin (domethënë personi teston pozitiv, por s
ka semundjen). Sipas rishikimit kriteret e klasifikimit të SR të ACR-së një
pacienti klasifikohet të ketë LES Në qoftë se ai / ajo ka përfshirje të provuar nga
biopsia në veshka (nefrit lupus) me ANA ose antitrupa anti-dsDNA ose Në qoftë se
plotëson 4 nga 11 kriteret diagnostikuese, përfshirë praninë e të paktën një
shenjë ose simptomë dhe një provë pozitive e autoantitrupave.Testet
laboratorike të mëposhtme për autoantitrupat mund të jenë të dobishëm në
diagnostikimin e lupus:
• Antitrupi anti-bërthamor (ANA) – pozitiv në pothuajse të gjithë njerëzit me
LES, megjithëse mund të jetë pozitiv edhe tek ata me sëmundje të tjera
autoimune pasi tregon një sistem imunitar të stimuluar
• Antitrupi Anti-Sm (antitrupi anti-Smith) – zakonisht shihet vetëm tek ata me
LES
• (Anti-dsDNA) ADN dyfishtë – nivele të larta janë karakteristike për LES
active
• Anti-SSA dhe Anti-SSB – gjithashtu mund të jenë positive
• Anti-RNP – mund të jetë pozitiv
• Antitrupat anti-kromatik – mund të jenë të pranishëm te njerëzit me SLE të
cilët janë pozitivë për ANA, por negativ për anti-dsDNA
• Antitrupat histone – për lupusin e shkaktuar nga droga
• Antitrupat antifosfolipid – siç janë antikagulanti lupus, anticardiolipin,
glikoproteina I anti-β2
Teste të tjera të përgjithshme që mund të jenë të dobishme për të vlerësuar
dikë qe dyshohet
• Urinaliza – mund të tregojë gjak, caste urinare ose proteina në urinë, të
cilat mund të tregojnë përfshirjen e veshkave
• Numërimi i plotë i gjakut (CBC) – mund të zbulojë anemi dhe ulje të numrit të
qelizave të bardha të gjakut dhe trombociteve, të cilat mund të ndodhin me
lupus
• Paneli gjithëpërfshirës metabolik (CMP) – tregon statusin aktual të veshkave
dhe mëlçisë, si dhe bilancin e elektrolitit dhe acidit / bazës dhe nivelet e
glukozës dhe proteinave të gjakut
• Elektroforeza e proteinave serike (SPEP) – nivelet e proteinave gama globulin
janë treguese e sëmundjeve inflamatore siç është SLE
• Komplementi 3 (C-3), C4 dhe CH50 – shpesh zvogëlohet; sistemi plotësues është
pjesë e sistemit imunitar. Sasitë mund të shoqërohen me lupus, por edhe septicemi
gram-negative, tronditje dhe malarje.
• Shkalla e sedimentimit të eritrociteve (ESR) – rritur me inflamacion, si me
lupus si dhe me kushte të tjera inflamatore
• Proteina reaktive C (CRP) – një tjetër shënues i inflamacionit që mund të
ngrihet me lupus
• Cryoglobulin – shpesh pozitive; krioglobulinat janë proteina anormale në gjak
që do të ulen kur temperatura e trupit të bjerë nën normale, duke shkaktuar
bllokim të enëve të gjakut.
• Teste jo-laboratorike
• Rrezet X ose testet e tjera të imazhit mund të urdhërohen të ekzaminojnë
organet që preken potencialisht nga lupus.
• Përveç kësaj, mund të bëhet një biopsi e veshkave. Kjo përfshin marrjen e një
pjese të indit në veshka për ekzaminim për të zbuluar çdo ndryshim në inde që
mund të tregojë lupus dhe të ndihmojë tretmanin udhëzues.
tretmani- Aktualisht s’ ka kurë për lupus, megjithëse shumë nga ata të prekur
mund të përdorinë ilaçe të simptomave midis flakërimeve. Qëllimet e tretmanit
janë të lehtësojnë simptomat, të minimizojnë shfaqjen e flakërimeve dhe të
minimizojnë dhe adresojnë zhvillimin e komplikimeve që lidhen me lupus.
Provimet periodike fizike dhe testimi laboratorik janë të rëndësishme për
monitorimin e përgjigjes së një personi ndaj tretmanit, si dhe për të zbuluar
përfshirjen e sistemit të organeve të reja.Për të ndihmuar në uljen e numrit të
flakërimeve, njerëzit me lupus nevojitet të marrin pushim të mjaftueshëm, stërvitje
dhe nevojitet të minimizojnë stresin dhe të shmangin ekspozimin në diell. Në qoftë se
dikush vëren se një substancë e veçantë i bën simptomat e saj edhe më keq,
atëherë ajo nevojitet të shmangë ekspozimin ndaj saj. Medikamentet mund të jepen
për të lehtësuar dhembjen, për të minimizuar inflamacionin dhe për të adresuar
komplikimet. Ilaçet më të zakonshme të ofruara janë ilaçet anti-inflamatore
josteroide (NSAID) si ibuprofen ose naproxen, ilaçe antimalariale, të cilat
janë gjetur të dobishme në tretmanin e lupusit, dhe kortikosteroideve. Në raste
më agresive, mund të përdoren ilaçe të tjera imunosupresive.Shtojcat dietike,
përfshirë dehidroepiandrosteronin (DHEA), vitaminën D dhe vajin e peshkut kanë
treguar një përfitim si trajtime plotësuese për njerëzit me lupus.Njerëzit
nevojitet të punojnë ngushtë me mjekun e tyre të kujdesit shëndetësor dhe me
specialistë sipas nevojës, siç është një reumatolog (specialist i çrregullimeve
autoimune), për të hartuar një plan trajtimi që është efektiv për ta. Ky plan
ka të ngjarë të ndryshojë me kalimin e kohës për shkak të ndryshimeve në
simptomat e një personi, gjendjen e përgjithshme shëndetësore dhe kurse
trajtimet e reja bëhen të disponueshme. Gratë që duan të mbeten shtatzënë nevojitet
të flasin me mjekun e tyre për shëndetin e tyre dhe medikamentet që marrin.
Disa trajtime janë më të sigurta se të tjerët për fetusin gjatë
shtatëzanisë.Hulumtimet janë duke vazhduar për të kuptuar më mirë procesin e
sëmundjes së lupus, si dhe rolin e gjenetikës dhe për të identifikuar analizat
potencialisht të dobishëm për zbulimin e lupus, si dhe trajtime të reja,
efektive.

Të gjitha analizat laboratorike te nevojshme per te vendosur diagnozen si dhe per te lehtesuar tretmanin ju mund ti beni ne OML .Aty ju mund te jeni vazhdimisht ne kontakt me mjekun i cili do te ju ndihmoj per diagnostifikim dhe percjellje te ksaj problematike shendetesore .

[ad_2]

Leave a Reply

You cannot copy content of this page