Sun. May 22nd, 2022
© Ndalohet kopjimi, riprodhimi dhe publikimi i informacionit pa cituar burimin e tij.

Çfarë është Prolaktina?

Prolaktina sekretohet nga gjëndrra e hipofizës dhe gjëndrat e qumështit janë indi i synuar.

Është një hormon shumë i rëndësishëm në ciklin riprodhues të njeriut. Veprimi i tij reduktohet kryesisht në rregullimin e prodhimit dhe sekretimit të qumështit në gji gjatë laktacionit, rregullimin e ciklit riprodhues si dhe ndikimin në metabolizmin e fetusit dhe nënës në shtatzëni.

Në shtatzëni, nën ndikimin e estrogjenit dhe progesteronit nivelet e prolaktinës janë vazhdimisht në rritje, gjë që në fund të fundit rezulton në lindjen e fëmijës dhe gjidhënien.
Tek burrat, ndikon në metabolizmin e ujit dhe elektroliteve përmes korteksit mbiveshkor dhe funksionimin e gonadave sekondare (prostatës, fshikëzave seminale) dhe testikujve. Hiperprolaktemia është një shkak kryesor i infertilitetit si tek burrat ashtu edhe tek gratë. Përcaktimi i dobishëm në diagnozën e amenorresë, gjinekomastisë, galaktorresë dhe azoospermisë. Prolaktina përcaktohet gjithashtu kur dyshohet për tumore të gjirit dhe hipofizës.
Përqendrimet e larta të prolaktinës kanë një rol frenues në prodhimin e steroideve në vezore dhe në prodhimin e hormoneve hipofizë gonadotrope dhe sekretimin e tyre në qarkullimin e gjakut. Nivelet e ngritura të prolaktinës në serum gjenden në më shumë se 40% të të gjithë amenorresë. Nivele të larta të prolaktinës në serum mund të shkaktohen nga terapia me frenues të dopaminës, hipotiroidizëm, adenoma e hipofizës dhe ekziston hiperprolaktinaemia e trashëguar. Përqendrime të larta të prolaktinës mund të gjenden edhe në sëmundjet e veshkave dhe të gjirit. Tek burrat, hiperprolaktinemia çon në impotencë dhe ulje të epshit tek burrat dhe gratë.
Nivelet e ulura të prolaktinës mund të gjenden në kancerin e gjirit, hipofunksionin tiroide, skizofreninë, kushtet paranojake dhe psikozat e tjera, në anoreksinë nervore, depresionin, artritin reumatoid .

Lloji i mostrës dhe koha e marrjes së mostrave
Mostra: serumi (gjaku venoz)
Koha e kthimit: 1 ditë

Në gratë, marrja e mostrave të gjakut duhet të kryhet në ditë të caktuara të ciklit dhe fazat e shtatzënisë, për të cilat duhet të konsultohet me një mjek. Nuk kërkohet përgatitje e veçantë.