Thu. Jul 7th, 2022
© Ndalohet kopjimi, riprodhimi dhe publikimi i informacionit pa cituar burimin e tij.

Cila është rëndësia e jodit ?

Rëndësia e jodit

Një i rritur duhet të marrë 150 mcg jod/ ditë.

Gjatë periudhës së shtatzanisë dhe ushqyerjes me gji të fëmijës rriten kërkesat e organizmit për jod duke shkuar ne 200-250 mcg/ditë.

Mosmarrja e sasisë së duhur të jodit stimulon tiroiden të rrisë përmasat e saj. Mungesa e tij lidhet direkt me ç’rregullimin e një sërë funksionesh të organizmit.

Sëmundjet më të shpeshta të tiroides mund të çojnë në prishjen e funksionit të tiroides dhe/ose në dëmtimin e strukturës së tiroidesPrishja e funksionit të tiroides mund të çojë në uljen ose në rritjen e prodhimit të hormoneve të tiroides, duke shkaktuar atë që quhet hipotiroidizëm dhe hipertiroidizëm.

Pacientët mund të kenë njëkohësisht edhe prezencë të nodujve të tiroides dhe ç’rregulime të funksionit të tiroides.

Leave a Reply

You cannot copy content of this page