Wed. Jun 29th, 2022
© Ndalohet kopjimi, riprodhimi dhe publikimi i informacionit pa cituar burimin e tij.
Pyetje dhe Përgjigje

Cilat janë dallimet ndërmjet gegërishtes dhe toskërishtes ?

 

Dallimet ndërmjet gegërishtes dhe toskërishtes: gegërisht: i ambël, baj, dam, dhamb, hanë, kambë, nanë, zani etj.; toskërisht: i ëmbël, bëj, dëm, dhëmb, hënë, këmbë, nënë, zëri etj.;

ue – ua – gegërisht: bluej, due, grue, shkruej; toskërisht: bluaj, dua, grua, shkruaj;

n – r – gegërisht: anmik, emën, gjarpën, lakën, femën, dhelpën, lumtuni, shoqni, i edukuem; toskërisht: armik, emër, gjarpër, lakër, femër, dhelpër,  lumturi, shoqëri, i edukuar etj.

Trajta e paskajore në gegërisht: me punue, me shkrue, me shkue, due me shkue, etj., në toskërisht: të punoj, të shkruaj, të shkoj, dua të shkoj  etj.

Përdorimi i së pakryerës – gegërisht: punojsha; toskërisht: punoja ose punonja etj.

Dallimet në leksik – gegërisht: ende, katund, mbërrij, tash; toskërisht: akoma, fshat, arrij, tani.

You cannot copy content of this page