Thu. May 19th, 2022
© Ndalohet kopjimi, riprodhimi dhe publikimi i informacionit pa cituar burimin e tij.
Pyetje dhe Përgjigje

Cilat janë disa nga efektet anësore të zakonshme të kimioterapisë?

Kimioterapia atakon si qelizat kanceroze ashtu edhe qelizat normale që ndahen dhe shumëzohen shpejtë, secili individ në mënyre të ndryshme, varësisht nga lloji i kimioterapisë, manifeston efekte të ndryshme anësore.

Posaçërisht në organizëm qelizat që ndahen shpejtë por në mënyre të kontrolluar janë: qelizat e palcës së eshtrave, qelizat e sistemit tretës dhe qelizat e folikulit të flokut.

Ndër efektet anësore më të shpeshta janë: rënia e flokëve, mundimi, vjellja, opstipacioni, barkqitja, ndryshimet në lëkurë, humbja në peshë, lodhja, ethet, temperatura, dhe shumë efekte të tjera që paraqiten më rrallë.