Sat. May 21st, 2022
© Ndalohet kopjimi, riprodhimi dhe publikimi i informacionit pa cituar burimin e tij.
dhimbjegjuri

Shenjat dhe simptomat e artrozës

Shenjat dhe simptomat kryesore të artrozës janë dhimbja dhe nganjëherë ngurtësia, të cilat mund të prekin njërën ose të dy gjunjët.

Dhimbja ka tendencë të jetë më e rëndë kur lëviz artikulacionin ose në fund të ditës. Mund të keni dhimbje rreth e rrotull gjurit tuaj ose vetëm në një vend të veçantë, ka shumë të ngjarë në pjesën e përparme dhe anësore, dhe mund të jetë më keq pas një lëvizje të veçantë, siç është ngjitja ose zbritja e shkallëve.

Dhimbja është zakonisht më e lehtë kur pushoni.

Është e pazakontë, por disa njerëz kanë dhimbje që i zgjon natën. Kjo zakonisht ndodh vetëm me artrozë të rëndë. Ju me siguri do ta kuptoni që dhimbja juaj do të ndryshojë dhe se keni ditë të mira dhe ditë të këqija, herë varet nga sa aktiv keni qenë, por ndonjëherë pa ndonjë arsye të qartë.

Gjuri juaj mund të ndjehet i ngurtë në kohë të caktuara, shpesh në mëngjes ose pas një periudhe pushimi. Ecja për disa minuta zakonisht do ta lehtësojë atë. Sidoqoftë, shumë njerëz nuk kanë ndonjë ngurtësi fare, madje edhe me mjaft artrozë e rëndë.

Ju mund të mos jeni në gjendje të lëvizni gjurin tuaj aq lirisht ose aq sa është normal, dhe mund të kërcasë ose fërkohet ndërsa lëvizni. Nëse artroza juaj është e rëndë, gjuri juaj mund të bëhet i përkulur (semikontraktura fleksive). Ndonjëherë artikulacioni lëshon vendin, ose sepse muskujt janë dobësuar ose sepse struktura e nyjeve është bërë më pak e qëndrueshme.

Ju mund të vini re se gjuri juaj duket i enjtur. Ënjtja mund të jetë e fortë (e shkaktuar nga osteofitet rreth anëve të nyjes) ose e butë (e shkaktuar nga fluksi shtesë në nyje). Muskujt në pjesën e përparme të kofsha juaj që ndihmon në drejtimin e gjurit mund të duket e hollë dhe e tretur./Dr.Besim Demolli