Sat. Jun 25th, 2022
© Ndalohet kopjimi, riprodhimi dhe publikimi i informacionit pa cituar burimin e tij.
Kryeni shërbimet endokrinologjike në Laboratorin Olive

Cilat janë shenjat e hypotiroidizmit dhe hipertiroidizmit ? 

  • Shenjat e hypotiroidizmit apo uljes së prodhimit të hormoneve të tiroides janë:
  • Shtim në peshë, lodhje, ndjenjë e shtuar të ftohti, ulje e memorjes dhe koncentrimit, konstipacion, lëkurë e thatë, fryrje në fytyrë, shtrëngim në fyt, rënie të flokëve, ulje e të rrahurave të zemrës , ç’rregullime të ciklit menstrual dhe në stade të avancuara edhe ngjirje zëri, fryrje të këmbëve, vështirësi në gëlltitje etj
  • Shenjat e hipertiroidizmit apo rritjes së prodhimit të hormoneve të tiroides janë:
  • Rënie në peshë, nervozizëm, rritje e të rrahurave të zemrës, ankth, dridhje të duarve, ç’rregullime të gjumit, ndjenjë e shtuar nxehtësie, dobësi muskulare, diare, rënie e flokëve, shtrëngim në fyt dhe në disa raste shoqërohet edhe me fryrje të syve. Në rastet e të moshuarve hasen edhe aritmi të zemrës.

Dëmtimet e ndërtimit të tiroides mund të çojnë në ndryshime të përmasave të tiroides ose/dhe në krijimin e një ose disa nodujve në tiroide.

Nodujt e tiroides mund të dallohen edhe me sy të lirë, si një fryrje në pjesën e përparme të qafës, mund të preken me dorë vetë apo nga mjeku gjatë vizitës mjekësore.  Metoda më e mirë për të evidentuar nodujt e tiroides është ekzaminimi me ekografi.

Leave a Reply

You cannot copy content of this page