Wed. Aug 10th, 2022
© Ndalohet kopjimi, riprodhimi dhe publikimi i informacionit pa cituar burimin e tij.

[ad_1]

Trupi ka tendencën që të tregojë menjëherë kur kur diçka s’ shkon siç duhet. I tillë është rasti i sheqerit në gjak.

Kur niveli i tij është shumë i lartë, simptomat janë të menjëhershme. Kemi të bejmë me mjegullim të shikimit, ngadalësim të shërimit dhe uri të vazhdueshme.

Shkaktarët e sheqerit të lartë në gjak

Kur trupi është i sëmurë apo i goditur nga stresi, ai nis të prodhojë hormone, gjë që mund të nxisë rritjen e sheqerit në gjak.Shkaktarë të tjerë të nivelit të lartë të sheqerit në gjak janë:

Mungesa e insulinës apo medikamenteve të diabetit (sëmundja e sheqerit),

Ngrënia e tepruar e karbohidrateve,

Mungesa e aktivitetit fizik,

Sëmundjet, infeksionet, medikamentet.

Simptomat e sheqerit të lartë ë gjak

Sipas të dhënave të Agroëe kur nivelet e sheqerit në gjak janë tepër të larta, me kalimin e kohës ato shkaktojnë dëmtim të enëve të gjakut.Një gjë e tillë mund të nxisë edhe atakun në zemër, dëmtim të veshkave dhe humbje të shikimit.Problemet vazhdojnë më tej me probleme nervore, shëndet të ligë të lëkurës dhe infeksione.

Shenjat paralajmëruese të sheqerit në gjak janë:

Mpirje

Niveli i sheqerit në gjak shkakton mpirje të duarve dhe këmbëve. Kjo shkaktohet nga neuropatia diabetike, një komplikacion i sëmundjes.

Uria e vazhdueshme

Trupi ka nevojë për një sasi të caktuar të sheqerit në gjak, falë të cilit prodhon energji. Mungesa e kësaj sasie shkakton uri të vazhdueshme.

Urinim i tepruar

Niveli i sheqerit në gjak përfundon në veshka dhe në urinë që përthith më shumë lëngje dhe si rrjedhojë urinim të tepërt.

Etje e tepërt

Bashkë me urinimin e tepërt, niveli i lartë i sheqerit ka tendencën të shtojë etjen.

Rënie ose shtim i pashpjegueshëm në peshë

Kur qelizat s’ kanë glukozën e nevojshme, trupi djeg masë muskulare. Kjo shkakton një rënie ose shtim të pashpjegueshëm në peshë.

Shërim i ngadaltë

Niveli i lartë i sheqerit ne gjak mund të dëmtojë nervat. Po qe se vëreni që lëndimet e lëkurës shërohen me vështirësi, atëherë është koha të kontrolloni nivelin e sheqerit në gjak.

Marramendje ose mjegullim të shikimit

Po qe se të dyja këto ndodhin krejt papandehur, atëherë është e udhës që mos t’i injoroni. Niveli i lartë i sheqerit në gjak mund të jetë një shkak i fshehur i këtyre dy simptomave. /Familajonë/

[ad_2]

You cannot copy content of this page