Thu. Jul 7th, 2022
© Ndalohet kopjimi, riprodhimi dhe publikimi i informacionit pa cituar burimin e tij.

[ad_1]

Simptomat e sklerozës së shumëfishtë mund të shfaqen që në të njëzetat, shfaqen dhe zhduken në intervale të çrregullta

Sipas Shoqatës Amerikane të Multi-Sklerozës, më shumë se 2 milionë njerëz në të tërë botën vuajnë nga kjo sëmundje.

Diagnostikimi fillestar s’ është gjithmonë i lehtë që disa nga simptomat janë mjaft të përgjithshme dhe mund të lidhen me sëmundje ose gjendje të ndryshme. Gratë kanë dy deri tri herë më shumë gjasa të marrin sëmundjen.

“Disa pacientë përshkruajnë problemin e shikimit si përmes xhamit të paqartë ose përmes ujit, dhe nganjëherë ka dhimbje ose vështirësi në lëvizjen e kokërdhokut të syrit”, shpjegon Kathleen Costello, presidente e Shoqatës Amerikane të Sklerozës së Shumëfishtë.

Këto janë shenjat e hershme të multi-sklerozës:

Marramendje

Për shkak të temperaturave të larta ose një sforcimi të madh fizik, të gjithë ndonjëherë kemi marramendje, por ai që tregon sklerozë të shumëfishtë zakonisht ndodh si një rrufe nga qielli i pastër dhe godet me intensitet të lartë, i tillë që mund të shkaktojë të përzier ose të vjella.

Sigurisht, marramendja mund të jetë gjithashtu një simptomë e problemeve të tjera shëndetësore, të tilla si sheqeri i ulët i gjakut ose presioni i ulët i gjakut. Në çdo rast, Vetëm po të shpesh ju merren mendtë, është më mirë të shkoni te mjeku.

Lodhje kronike

Lodhja që zgjat me javë të tëra dhe ndërhyn në kryerjen edhe të detyrave më të thjeshta është sigurisht një shenjë shqetësimi dhe një arsye për të vizituar një mjek.

“Njerëzit që vuajnë nga skleroza e shumëfishtë përshkruajnë lodhjen e tyre si gjithëpërfshirëse dhe aq të fortë sa edhe detyrat e thjeshta janë shumë të vështira për ta,” shpjegon Costello.

Mpirje dhe ndjesi shpimi gjilpërash

Pasi skleroza e shumëfishtë sulmon sistemin nervor qendror, është logjike që ajo të ndikojë edhe në nervat, gjë që mund të rezultojë në mpirje ose ndjesi shpimi gjilpërash.

Ju mund të privoheni nga çdo ndjenjë, për shembull, në duart tuaja, ose mund të përjetoni një ndjenjë të ngjashme me atë kur një milingonë ose ndonjë insekt tjetër ecën mbi ju.

Problemet e fshikëzës

Problemet e fshikëzës ndodhin në 80% të njerëzve me sklerozë të shumëfishtë. Ato manifestohen si një ndjenjë e vazhdueshme e nevojës për të urinuar dhe mund të ndodhë diarre ose kapsllëk.

Probleme njohëse dhe emocionale

Meqenëse sistemi nervor është qendra e funksioneve tona njohëse dhe emocionale, s’ është çudi që skleroza e shumëfishtë mund të shkaktojë probleme në funksionimin e tij. Rreth 60% e të sëmurëve ankohen për probleme me shumë detyra, përqendrim ose vëmendje, si dhe vështirësi në të kujtuar.

Depresioni, nervozizmi, ndryshime të papritura të humorit, ose “shpërthime emocionale”, të tilla si të qara ose të qeshura të pakontrolluara dhe të paprovokuara, mund të ndodhin në fushën emocionale.

dhimbje muskulore Gjysma e njerëzve që vuajnë nga skleroza e shumëfishtë jetojnë me dhimbje të përditshme, të cilat shpesh shoqërohen me lëvizje ose dobësi të pakontrolluara. Këmbët janë më së shpeshti pjesa e parë e trupit e prekur nga këto simptoma, e ndjekur nga shpina.

[ad_2]

You cannot copy content of this page