Mon. Jun 27th, 2022
© Ndalohet kopjimi, riprodhimi dhe publikimi i informacionit pa cituar burimin e tij.
Cilat janë simptomat dhe shkaktarët e depresionit?

[ad_1]

Depresioni klasifikohet si një çrregullim i humorit. Mund të përshkruhet si ndjenja e trishtimit, humbjes ose zemërimit që ndërhyjnë në aktivitetet e përditshme të një personi.

Organizmi mund të përkeqësohet për shkak të depresionit duke shkaktuar:

 • artriti
 • astma
 • sëmundje kardiovaskulare
 • kanceri
 • diabeti (sëmundja e sheqerit)
 • mbipesha

Simptomat e depresionit

Depresioni i madh mund të shkaktojë një larmi simptomash. Disa ndikojnë në disponimin tuaj, dhe të tjerët ndikojnë në trupin tuaj. Simptomat mund të jenë gjithashtu të vazhdueshme, ose vijnë e shkojnë.

Simptomat e depresionit mund të përjetohen në forma të ndryshme midis burrave, grave dhe fëmijëve, përcjell healthline transmeton familja jonë.

Burrat mund të përjetojnë simptoma që lidhen me:

 • Humor, të tilla si zemërimi, agresiviteti, nervozizmi, ankthi, shqetësimi.
 • Mirëqenia emocionale, të tilla si ndjenja e zbrazët, e trishtuar, e pashpresë
 • Sjellje, të tilla si humbja e interesit, mos gjetja më kënaqësi në aktivitetet e preferuara, ndjenja e lodhjes lehtë, mendimet për vetëvrasje, pirja e tepërt, përdorimi i drogës, përfshirja në aktivitete me rrezik të lartë.
 • Interesi seksual, të tilla si dëshira e pakësuar seksuale, mungesa e performancës seksuale.
 • Aftësitë njohëse, të tilla si pamundësia e përqendrimit, vështirësia në kryerjen e detyrave, përgjigjet e vonuara gjatë bisedave.
 • Modelet e gjumit, të tilla si pagjumësia, gjumi i shqetësuar, përgjumja e tepruar, mos fjetja gjatë gjithë natës.
 • Mirëqenia fizike, të tilla si lodhja, dhembjet, dhimbja e kokës, problemet e tretjes.

Gratë mund të përjetojnë simptoma që lidhen me:

 • Humor, të tilla si nervozizëm.
 • Mirëqenia emocionale, të tilla si ndjenja e trishtimit ose bosh, e shqetësuar ose e pashpresë.
 • Sjellje, të tilla si humbja e interesit për aktivitetet, tërheqja nga angazhimet shoqërore, mendimet për vetëvrasje.
 • Aftësitë njohëse, të tilla si të menduarit ose të folurit më ngadalë.
 • Modelet e gjumit, të tilla si vështirësia e gjumit gjatë gjithë natës, zgjimi herët, gjumi shumë.
 • Mirëqenia fizike, të tilla si rënia e energjisë, lodhja më e madhe, ndryshimet e oreksit, ndryshimet në peshë, dhembjet, dhembjet, dhembjet e kokës, ngërçet në rritje.

Fëmijët mund të përjetojnë simptoma që lidhen me:

 • Humori, të tilla si nervozizmi, zemërimi, ndryshimet e humorit, të qarat.
 • Mirëqenia emocionale, të tilla si ndjenjat e paaftësisë (p.sh. “Unë s’ mund të bëj asgjë siç duhet”) ose dëshpërim, të qarë, trishtim të fortë.
 • Sjellje, të tilla si futja në telashe në shkollë ose refuzimi për të shkuar në shkollë, shmangia e miqve ose vëllezërve, mendimet për vdekje ose vetëvrasje.
 • Aftësitë njohëse, të tilla si vështirësia në përqendrim, rënia e performancës në shkollë, ndryshimi i notave.
 • Modelet e gjumit, të tilla si vështirësia në gjumë ose duke fjetur shumë.
 • Mirëqenien fizike, të tilla si humbja e energjisë, problemet me tretjen, ndryshimet në oreks, humbja e peshës ose shtimi.

Shkaqet e zakonshme përfshijnë:

Histori familjare.

Ju jeni në një rrezik më të lartë për të zhvilluar depresion Po qe se keni një histori familjare të depresionit ose një çrregullimi tjetër të humorit.

Trauma e fëmijërisë së hershme.

Disa ndodhi ndikojnë në mënyrën se si trupi juaj reagon ndaj frikës dhe situatave stresuese.

Struktura e trurit.

Ekziston një rrezik më i madh për depresion Po qe se lobi frontal i trurit tuaj është më pak aktiv. Sidoqoftë, shkencëtarët s’ e dinë Po qe se kjo ndodh para ose pas shfaqjes së simptomave depresive.

Kushtet mjekësore.

Kushte të caktuara mund t’ju vënë në rrezik më të lartë, siç janë sëmundja kronike, pagjumësia, dhimbja kronike ose çrregullimi i hiperaktivitetit me mungesë vëmendje (ADHD).

Përdorimi i drogës.

Një histori e keqpërdorimit të drogës ose alkoolit mund të ndikojë në rrezikun tuaj./Familjajonë/

[ad_2]

You cannot copy content of this page