Cilët faktorë e rrisin rrezikun për hipertension?

Faktorët të cilët e rrisin rrezikun për hipertensionFaktorët të cilët e rrisin rrezikun për hipertension

Presioni i lartë i gjakut është një gjendje e zakonshme në të cilën forca afatgjatë e gjakut kundër mureve të arterieve tuaj është mjaft e lartë që përfundimisht mund të shkaktojë probleme shëndetësore, siç është sëmundja e zemrës.
Presioni i gjakut përcaktohet si nga sasia e gjakut që pompon zemra juaj, ashtu edhe sasia e rezistencës ndaj rrjedhjes së tij në arteriet tuaja. 
Shumica e njerëzve me presion të lartë të gjakut nuk kanë shenja ose simptoma, edhe nëse leximet e presionit të gjakut arrijnë nivele të larta të rrezikshme.
Disa njerëz me presion të lartë të gjakut mund të kenë dhimbje koke, gulçim , por këto shenja dhe simptoma nuk janë specifike dhe zakonisht nuk ndodhin derisa presioni i lartë i gjakut të ketë arritur në një fazë të rëndë ose kërcënuese për jetën.
Ekzistojnë dy tipe të presionit të lartë të gjakut.

Për shumicën e të rriturve, nuk ka asnjë shkak të identifikueshëm të presionit të lartë të gjakut. Ky lloj i presionit të lartë të gjakut, i quajtur hipertension primar (thelbësor), ka tendencë të zhvillohet gradualisht gjatë viteve.

Disa njerëz kanë presion të lartë të gjakut të shkaktuar nga një gjendje themelore. Ky lloj i presionit të lartë të gjakut, i quajtur hipertension sekondar, ka tendencë të shfaqet papritur dhe të shkaktojë presion më të lartë të gjakut sesa hipertensioni parësor.
Faktorët të cilët shtojnë rrezikun për hipertension përfshijnë:
Apnea obstruktive e gjumit
Probleme të veshkave
Tumoret e gjëndrave mbiveshkore
Probleme me tiroide
Disa defekte nga lindja (kongjenitale) në enët e gjakut
Disa ilaçe, të tilla si pilula për kontrollin e lindjes, mjete të ftohta, dekongestantë, qetësues dhe disa ilaçe pa recetë
Droga të paligjshme, të tilla si kokaina dhe amfetamina./Familja Jonë
loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *