Sat. Jun 25th, 2022
© Ndalohet kopjimi, riprodhimi dhe publikimi i informacionit pa cituar burimin e tij.

[ad_1]

Përjetimi i ankthit të rastit është një pjesë normale e jetës. Sidoqoftë, njerëzit me çrregullime të ankthit shpesh kanë shqetësim dhe frikë intensive, të tepruar dhe këmbëngulëse për situatat e përditshme. 

Shpesh, çrregullimet e ankthit përfshijnë episodet e përsëritura të ndjenjave të papritura të ankthit të fortë dhe frikës ose terrorit që arrijnë kulmin brenda disa minutave (sulme paniku).
Këto ndjenja ankthi dhe paniku ndërhyjnë në aktivitetet e përditshme, janë të vështira për tu kontrolluar, janë jashtë proporcionit me rrezikun aktual dhe mund të zgjasin një kohë të gjatë. Ju mund të shmangni vendet ose situatat për të parandaluar këto ndjenja. Simptomat mund të fillojnë gjatë fëmijërisë ose viteve të adoleshencës dhe të vazhdojnë në moshën e rritur, përcjell net doktori.
Shembuj të çrregullimeve të ankthit përfshijnë çrregullimin e përgjithësuar të ankthit, çrregullimin e ankthit shoqëror (fobinë sociale), fobitë specifike dhe çrregullimin e ankthit të ndarjes. Ju mund të keni më shumë se një çrregullim ankthi. Ndonjëherë ankthi rezulton nga një gjendje mjekësore që ka nevojë për tretman.
Cfarëdo forme e ankthit që keni, trajtimi mund të ndihmojë.

Simptomat
Shenjat dhe simptomat e zakonshme të ankthit përfshijnë:
-Ndjeheni nervoz, të shqetësuar ose të tensionuar
-Një ndjenjë të rrezikut, panikut ose dënimit të afërt
-Keni një rrahje të shpejta të zemrës
-Frymëmarrje e shpejtë (hiperventilimi)
-Djersitje
-Drridhje
-Ndjeheni të dobët ose të lodhur
-Problem të përqendrimit ose të menduarit për ndonjë gjë tjetër përveç shqetësimit aktual
-Duke pasur probleme për të fjetur
-Përjetimi i problemeve gastrointestinale (GI)
-Vështirësi në kontrollin e shqetësimit
-Dëshirën për të shmangur gjërat që shkaktojnë ankth

Ekzistojnë disa lloje të çrregullimeve të ankthit:
-Agorafobia- është një lloj çrregullimi i ankthit në të cilin keni frikë dhe shpesh shmangni vendet ose situatat që mund t’ju bëjnë të jeni në panik dhe ju bëjnë të ndjeheni të bllokuar, të pafuqishëm ose të siklet.
-Çrregullimi i ankthit për shkak të një gjendje mjekësore që përfshin simptoma të ankthit intensiv ose panikut që shkaktohen drejtpërdrejt nga një problem shëndetësor fizik.
-Çrregullimi i ankthit të përgjithësuar përfshin ankth të vazhdueshëm dhe të tepërt dhe shqetësim për aktivitete ose gjë të zakonshme, rutinore. Shqetësimi është jashtë proporcionit me situatat aktuale, është i vështirë për tu kontrolluar dhe ndikon në mënyrën se si ndjeheni fizikisht. Shpesh ndodh së bashku me çrregullime të tjera ankthi ose depresion.
-Çrregullimi i panikut përfshin episode të përsëritura të ndjenjave të papritura të ankthit të fortë dhe frikës ose terrorit që arrijnë kulmin brenda disa minutave (sulme paniku). Ju mund të keni ndjenja të dënimit të afërt, gulçim, dhembje në gjoks, ose palpitacione të zemrës. Këto sulme paniku mund të çojnë në shqetësimin që ato të ndodhin përsëri ose të shmangin situatat në të cilat ato kanë ndodhur.
-Mutizmi selektiv është një refuzim i vazhdueshëm i fëmijëve për të folur në situata të caktuara, të tilla si shkolla, edhe kur ata mund të flasin në situata të tjera, të tilla si në shtëpi me anëtarët e ngushtë të familjes. Kjo mund të ndërhyjë në shkollë, punë dhe funksionimin shoqëror.
-Çrregullimi i ankthit të ndarjes është një çrregullim në fëmijëri që karakterizohet nga ankthi që është i tepërt për nivelin e zhvillimit të fëmijës dhe që lidhet me ndarjen nga prindërit ose të tjerët që kanë role prindërore.
-Çrregullimi i ankthit shoqëror (fobi sociale) përfshin nivele të larta të ankthit, frikës dhe shmangies së situatave sociale për shkak të ndjenjave të sikletit dhe shqetësimit për gjykimin ose shikimin negativ nga të tjerët.
-Fobitë specifike karakterizohen nga ankthi i madh kur jeni i ekspozuar ndaj një objekti ose situate specifike dhe dëshirë për ta shmangur atë. Fobitë provokojnë sulme paniku tek disa njerëz.
-Çrregullimi i ankthit i shkaktuar nga substancat karakterizohet nga simptoma të ankthit intensiv ose panikut që janë rezultat i drejtpërdrejtë i keqpërdorimit të drogës, marrjes së medikamenteve, ekspozimit ndaj një substancë toksike ose tërheqjes nga droga.
 

s’ ka asnjë mënyrë për të parashikuar me siguri se çfarë do të bëjë që dikush të zhvillojë një çrregullim ankthi, por ju mund të ndërmarrni hapa për të reduktuar ndikimin e simptomave Po qe se jeni në ankth:
-Kërkoni ndihmë sa më herët. Ankthi, si shumë probleme të tjera të shëndetit mendor, mund të jetë më i vështirë për t’u trajtuar Po qe se prisni.
-Qëndroni aktiv. Merrni pjesë në aktivitete që ju pëlqejnë dhe që ju bëjnë të ndiheni mirë me veten tuaj. Shijoni bashkëveprimin shoqëror, i cili mund të zvogëlojnë shqetësimet tuaja.
-Shmangni përdorimin e alkoolit ose të drogës. Përdorimi i alkoolit dhe ilaçeve mund të shkaktojë ose përkeqësojë ankthin. Po qe se jeni i varur nga ndonjë prej këtyre substancave, braktisja mund të ju bëjë ankth. Po qe se s’ mund të ia dilni vetë, vizitoni mjekun ose gjeni një grup mbështetës për t’ju ndihmuar.

[ad_2]

Leave a Reply

You cannot copy content of this page