Wed. Aug 10th, 2022
© Ndalohet kopjimi, riprodhimi dhe publikimi i informacionit pa cituar burimin e tij.

[ad_1]

Hepatiti A është një infeksion ngjitës i mëlçisë i shkaktuar nga virusi i hepatitit A.

Virusi është një nga disa llojet e viruseve të hepatitit që shkaktojnë inflamacion dhe ndikojnë në aftësinë e funksionimit të mëlçisë.
Ka shumë të ngjarë që të merrni hepatitin A nga ushqimi ose uji i kontaminuar ose nga kontakti i ngushtë me një person që është i infektuar. Rastet e lehta të hepatitit A s’ kërkojnë tretman. Shumica e njerëzve të infektuar shëndetësohen plotësisht pa dëmtim të përhershëm të mëlçisë.

Kush preket nga hepatiti A?
Çdokush mund të preket nga hepatiti A, por disa njerëz janë në rrezik më të lartë. Këtu përfshihen:
-Njerëzit të cilët udhëtojnë ose jetojnë në vende të pazhvilluara
-Njerëzit të cilët jetojnë me dikë që ka hepatiti A
-Njerëzit të cilët përdorin substanca ilegale, përfshirë droga që s’ kanë nevojë të injektohen

Si mund të merret hepatiti A?
-Ju mund ta merrni hepatitin A me anë të kontaktit me fecesin e ndonjë personi të infektuar. Ju mund të prekeni nga hepatiti edhe Po qe se:
-Po qe se keni ngrënë ushqime të bëra nga ndonjë person i infektuar i cili s’ i ka pastruar duart e tij/saj pasi ka përdorur tualetin
-Keni pirë ujë të papastër ose keni ngrënë ushqime të lara me ujë të papastër
-Keni futur në gojë një objekt që ka lënë në kontakt me jashtëqitjen e ndonjë personi të infektuar
-Keni kontakte të afërta personale me një individ të infektuar, si për shembull me anë të marrëdhënieve seksuale ose Po qe se kujdeseni për ditë që është i sëmurë (nevojitet ta ushqeni, ta pastroni; të jeni në kontakte me të).

Praktikimi i higjenës së mirë, duke përfshirë shpesh larjen e duarve, është një nga mënyrat më të mira për të mbrojtur kundër hepatitit A, shkruan netdoktori. Vaksinat janë të disponueshme për njerëzit më të rrezikuar.

Simptomat
Shenjat dhe simptomat e hepatitit A zakonisht s’ shfaqen derisa të keni pasur virusin për disa javë. Por jo të gjithë me hepatitin A i zhvillojnë ato. Shenjat dhe simptomat e hepatitit mund të përfshijnë:
-Lodhje
-Të përziera dhe të vjella të papritura
-dhimbje barku ose siklet, veçanërisht në anën e sipërme të djathtë poshtë brinjëve të poshtëm (nga mëlçia juaj)
-Humbja e oreksit
-Ethe me shkallë të ulët
-Urinë e errët
-dhimbje në nyje
-Zverdhja e lëkurës dhe të bardhët e syve tuaj (verdhëza)
-Kruajtje e rëndë
Këto simptoma mund të jenë relativisht të buta dhe të ikin brenda disa javësh. Ndonjëherë, megjithatë, infeksioni i hepatitit A rezulton në një sëmundje të rëndë që zgjat disa muaj.

Si diagnostikohet hepatiti A?
me anë të analizës së gjakut mjeku do të mund të vërejë Po qe se ju keni hepatit A ose ndonjë lloj tjetër të hepatitit.

Si trajtohet hepatiti A?
Hepatiti A zakonisht përmirësohet pas disa javësh edhe pa tretman. Pushoni sa më shumë dhe shmangni përdorimin e alkoolit, që ngacmon mëlçinë. Mjeku mund të këshillojë barna për të ndihmuar lehtësimin simptomave, ose barna të cilat nevojitet t’i shmangni. Po qe se simptomat vazhdojnë të shfaqen, veçanërisht Po qe se ju jeni person i moshuar, atëherë nevojitet ta vizioni mjekun sërish.

Kur ju do të rikuperoheni, trupi juaj mësohet të luftojë infeksionet me hepatit A në të ardhmen (ju bëheni imun ndaj këtij lloj infeksioni). Megjithatë, ju ende mund të prekeni nga llojet tjera të hepatitit.

[ad_2]

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

You cannot copy content of this page

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x