Sun. May 22nd, 2022
© Ndalohet kopjimi, riprodhimi dhe publikimi i informacionit pa cituar burimin e tij.
dhimbjegjuri

Çka e shkakton artrozën?

Cilët janë shkaktarët e artrozës ?

Ka shumë faktorë që mund të rrisin rrezikun e artrozës dhe shpesh është një kombinim i këtyre që çon në zhvillimin e artrozës:

Mosha – Osteoartriti zakonisht fillon nga fundi i viteve 40-ta e në vazhdim. Ne nuk e kuptojmë plotësisht pse është më e zakonshme tek njerëzit e moshuar, por kjo mund të jetë për shkak të faktorëve si dobësimi i muskujve, trupi është më pak në gjendje të shërohet vetvetiu ose duke dalë gradualisht nga nyja me kohën.

Gjinia – Osteoartriti i gjurit është dy herë më i zakonshëm tek gratë sesa tek burrat. Është më e zakonshme tek gratë mbi moshën 50 vjeç. Megjithëse nuk ka prova të forta që lidhet drejtpërdrejt me menopauzën. Shpesh shoqërohet me artrit të lehtë të nyjeve në skajet e fijeve (osteoartriti nyjor), i cili është gjithashtu më i zakonshëm tek gratë.

Obeziteti – Mbipesha është një faktor i rëndësishëm në shkaktimin e artrozës, veçanërisht në gju. Gjithashtu rrit shanset që osteoartriti të përkeqësohet progresivisht.

Lëndimi i kyçeve – Aktiviteti normal dhe ushtrimet fizike nuk shkaktojnë artrozë, por aktivitete shumë të vështira, të përsëritura ose punë fizikisht të kërkuara mund të rrisin rrezikun. Lëndimet në gju shpesh çojnë në artrozë në jetën e mëvonshme. Një shkak i zakonshëm është një menisk i rupturuar ose ligament, i cili mund të rezultojë nga një dëmtim gjarpërues. Një menisk i rupturuar është një dëmtim i zakonshëm në futbollistë dhe një operacion për heqjen e kërcit të dëmtuar (meniskektomia) ose riparimin e ligamenteve kruciate gjithashtu rrit rrezikun e artrozës në jetën e mëvonshme.

Faktorët gjenetikë – Faktorët gjenetikë luajnë një rol kryesor në artrozën e gjurit. Nëse keni një prind, vëlla ose motër me artrozë në gju atëherë do të keni një shans më të madh për ta zhvilluar vetë.

Ne nuk dimë shumë për gjenet që shkaktojnë rritjen e rrezikut, por ne e dimë që një numër gjenesh do të kenë një efekt të vogël në vend se një gjen i veçantë të jetë përgjegjës.

 

Llojet e tjera të sëmundjes së nyjeve

Ndonjëherë osteoartriti është rezultat i dëmtimit nga lloje të ndryshme të sëmundjeve të nyjeve më të rralla, të tilla si gihti, që ndodhën në vitet e mëparshme.

Megjithëse nuk ka prova që ndryshojnë kushte të tilla si të ftohtit ose moti i lagësht në fakt shkakton ose përkeqëson osteoartritin, shumë njerëz e kuptojnë që dhimbja dhe ngurtësia e tyre mund të ndryshojnë me motin. Kjo mund të jetë sepse fijet nervore në kapsulën e nyjeve të prekura janë të ndjeshme ndaj ndryshimeve në presionin atmosferik./Dr. Besim Demolli