Mon. Jun 27th, 2022
© Ndalohet kopjimi, riprodhimi dhe publikimi i informacionit pa cituar burimin e tij.

[ad_1]

Problemet e ritmit të zemrës (aritmitë e zemrës) ndodhin kur impulset elektrike që koordinojnë rrahjet e zemrës suaj s’ funksionojnë siç nevojitet, duke bërë që zemra juaj të rrah shumë shpejt, shumë e ngadaltë ose në mënyrë të çrregullt.

Aritmitë e zemrës mund të shoqërohen me ndjesinë sikur zemra juaj po vrapon ose po kërcën dhe mund të jenë të padëmshme. Sidoqoftë, disa aritmi të zemrës mund të shkaktojnë shenja dhe simptoma shqetësuese – ndonjëherë edhe kërcënuese për jetën.

Çfarë është ritmi normal i zemrës?
Zemra juaj është e përbërë nga katër dhoma: dy dhoma të sipërme (atriume) dhe dy dhoma të poshtme (ventrikuj). Ritmi juaj i zemrës kontrollohet normalisht nga një nyja sinusale e vendosur në atriumin e djathtë. Nyja sinusale prodhon impulse elektrike që normalisht shkaktojnë çdo rrahje zemre. Këto impulse bëjnë që muskujt e atriumeve të kontraktohen dhe pompojnë gjakun në ventrikuj. Impulset elektrike pastaj arrijnë në një grup qelizash të quajtur nyja atrioventrikulare (AV). Nyja AV ngadalëson sinjalin elektrik përpara se ta dërgojë atë në ventrikuj. Kjo vonesë e vogël lejon që ventrikujt të mbushen me gjak. Kur impulset elektrike arrijnë muskujt e ventrikujve, ato kontraktohen, duke bërë që ata të pompojnë gjak  në mushkëri dhe në pjesën tjetër të trupit.
Në një zemër të shëndetshme, ky proces zakonisht shkon pa probleme, duke rezultuar në rrahje normale të zemrës nga 60 deri në 100 rrahje në minutë.

Klasifikimi i aritmive
Mjekët i klasifikojnë aritmitë jo vetëm nga origjina (atriumet ose ventrikujt) por edhe nga shpejtësia e rrahjeve të zemrës që ato shkaktojnë:
Takikardia: Kjo i referohet një rrahje të shpejtë të zemrës – një rrahje zemre në pushim më e madhe se 100 rrahje në minutë.
Bradikardia: Kjo i referohet një rrahje zemre të ngadaltë – një rrahje zemre në pushim më pak se 60 rrahje në minutë.
Jo të gjitha takikarditë ose bradikarditë janë tregues të një sëmundje të zemrës. Për shembull, gjatë ushtrimit është normale të zhvilloni një rrahje të shpejtë të zemrës pasi zemra shpejton për të siguruar indet tuaja më shumë gjak të pasur me oksigjen. Gjatë gjumit ose kohë relaksimi të thellë, s’ është e pazakontë që rrahjet e zemrës të jenë më të ngadalta.

Llojet e takikardive
Takikarditë me origjinë nga atriumi përfshijnë:
-Fibrilacioni atrial. Fibrilacioni atrial është një ritëm i shpejtë i zemrës i shkaktuar nga impulse elektrike elektrike kaotike në atriume. Këto sinjale rezultojnë në kontraksione të shpejta, të pakoordinuara, të dobëta të atriumeve. Fibrilacioni atrial shoqërohet me komplikime serioze siç është goditja në tru.
-Flateri atrial. Flateri atrial është i ngjashme me fibrilacionin atrial. Rrahjet e zemrës janë më të organizuara dhe më ritmike sesa në fibrilacionin atrial. Edhe flateri gjithashtu mund të çojë në komplikime serioze si goditje në tru.
-Takikardia supraventrikulare. Takikardia supraventrikulare është një term i gjerë që përfshin shumë forma të aritmisë me origjinë pjesa e sipërme e ventrikujve (supraventrikulare) në atriume ose nyjen AV. Këto lloje të aritmisë duket se shkaktojnë episode të papritura të palpitacioneve që fillojnë dhe mbarojnë befas.
-Sindromi Wolff-Parkinson-White. Në sindromën Wolff-Parkinson-White, një lloj takikardie supraventrikulare, ekziston një rrugë elektrike shtesë midis atriumeve dhe ventrikujve, e cila është e pranishme nga lindja. Sidoqoftë, simptomat s’ përjetohen derisa të jeni i rritur. Kjo rrugë mund të lejojë që sinjalet elektrike të kalojnë midis atriumit dhe ventrikulit pa kaluar nëpër nyjen AV, duke çuar në qarqe të shkurtra dhe rrahje të shpejta të zemrës.
Takikarditë me origjinë nga ventrikujt përfshijnë:
-Takikardia ventrikulare. Takikardia ventrikulare është një ritëm i shpejtë, i rregullt i zemrës që buron nga sinjale elektrike anormale në ventrikuj. Shkalla e shpejtë e rrahjeve të zemrës s’ lejon që ventrikujt të mbushen dhe kontraktohen me efikasitet për të pompuar mjaftueshëm gjak në trup. Takikardia ventrikulare mund të mos shkaktojë probleme serioze Me kusht që keni një zemër të shëndetshme, por mund të jetë një urgjencë mjekësore që kërkon tretman të shpejtë mjekësor Me kusht që keni sëmundje të zemrës ose zemër të dobët.
-Fibrilacioni ventrikular. Fibrilimi i ventrikulit ndodh kur impulse elektrike të shpejta, kaotike shkaktojnë që ventrikujt  të dridhen në mënyrë joefektive në vend që të pompojnë gjakun e nevojshëm në trup. Ky problem serioz është fatal Me kusht që zemra s’ rikthehet në një ritëm normal brenda disa minutash.
-Sindromi i gjatë QT. Sindroma e gjatë QT është një çrregullim i zemrës që mbart një rrezik të rritur të rrahjeve të shpejta, kaotike të zemrës. Rrahjet e shpejta të zemrës, të shkaktuara nga ndryshimet në sistemin elektrik të zemrës suaj, mund të çojnë në ligështim dhe mund të jenë kërcënuese për jetën. Në disa raste, ritmi i zemrës suaj mund të jetë aq i çrregullt sa mund të shkaktojë vdekje të befas.

Llojet e bradikardive
Edhe pse një rrahje zemre nën 60 rrahje në minutë kurse pushoni konsiderohet bradikardi, një rrahje e ulët e zemrës në pushim jo gjithmonë sinjalizon një problem. Me kusht që jeni fizikisht i aftë, ju mund të keni një zemër të aftë të pompoj gjak për një furnizim të mjaftueshëm të organizmit. Sidoqoftë, Me kusht që keni një rrahje të ngadaltë të zemrës dhe zemra juaj s’ po pompon mjaftueshëm gjak, mund të keni një nga disa bradycardias, përfshirë:
-Sindromi i sinusit të sëmurë. Me kusht që nyja juaj sinusale, e cila është përgjegjëse për të vendosur ritmin e zemrës suaj, s’ po dërgon impulse siç nevojitet, rrahjet e zemrës tuaj mund të alternojnë midis shumë të ngadaltë (bradikardia) dhe shumë shpejt (takikardia). Sindroma e sinusit të sëmurë është më e zakonshme tek të rriturit.
-Blloku i përcjelljes. Një bllok i rrugëve elektrike të zemrës suaj mund të ndodhë brenda ose afër nyjes AV, e cila shtrihet në shtegun midis atriumeve dhe ventrikujve tuaj. Një bllok gjithashtu mund të ndodhë përgjatë rrugëve të tjera të përcjelljës së impulseve. Disa blloqe s’ mund të shkaktojnë shenja ose simptoma, dhe të tjerë mund të shkaktojnë rrahje të humbura ose bradikardi.

Simptomat
Aritmitë mund të mos shkaktojnë shenja ose simptoma. Në fakt, mjeku juaj mund të zbulojë se keni një aritmi gjatë një ekzaminimi rutinë. Shenjat dhe simptomat e dukshme s’ do të thotë se keni një problem serioz.
Simptomat e dukshme të aritmisë mund të përfshijnë:
-Një kërcitje në gjoks
-Një rrahje zemre e shpejtë(takikardi)
-Një rrahje e ngadaltë e zemrës (bradycardia)
-dhimbje gjoksi
-Gulçim
Simptoma të tjera mund të përfshijnë:
-Ankth
-Lodhje
-Marramendje
-Djersitje
-Sinkopë dhe zbehje

Si mund t’i parandalojmë aritmitë?
Për të parandaluar aritminë e zemrës, është e rëndësishme të jetoni një mënyrë jetese të shëndetshme nga zemra për të zvogëluar rrezikun tuaj nga sëmundjet e zemrës. Një mënyrë jetese e shëndetshme nga zemra mund të përfshijë:
-Ushqimi me një dietë të shëndetshme
-Qëndrimi aktiv fizikisht dhe mbajtja e një peshe të shëndetshme
-Shmangia e pirjes së duhanit
-Kufizimi ose shmangia e kafeinës dhe alkoolit
-Ulja e stresit, pasi stresi dhe zemërimi intensiv mund të shkaktojnë probleme të ritmit të zemrës
-Përdorimi i ilaçeve pa recetë me kujdes, pasi disa ilaçe të ftohta dhe kollë përmbajnë stimulues që mund të shkaktojnë një rrahje të shpejtë të zemrës.

trajtimi
Nësë keni aritmi, trajtimi mund të jetë i nevojshëm ose jo. Zakonisht, kërkohet vetëm Me kusht që aritmia po shkakton simptoma domethënëse ose Me kusht që jeni në rrezik për një aritmi më të rëndë, shkruan netdoktori.

trajtimi i rrahjeve të ngadalta të zemrës
Me kusht që rrahjet e ngadalta të zemrës (bradikardia) s’ kanë një shkak që mund të korrigjohet, mjekët shpesh i trajtojnë ato me një  pacemaker kardiak, ngaqë s’ ka asnjë ilaç që mund ta shpejtojë zemrën. Me kusht që rrahjet e zemrës suaj janë shumë të ngadalta ose Me kusht që ndalen, ky pacemaker dërgon impulse elektrike që stimulojnë zemrën tuaj të rrahë me një ritëm të qëndrueshëm.

trajtimi i rrahjeve të shpejta të zemrës
Për rrahjet e shpejta të zemrës (takikarditë), trajtimet mund të përfshijnë një ose më shumë nga sa vijon:
-Manovrat vagale. Ju mund të jeni në gjendje të ndaloni një takikardi supraventrikulare duke përdorur manovra të veçanta që përfshijnë mbajtjen e frymës tuaj , futjen e fytyrës tuaj në ujë të akullit, ose kollitjen. Këto manovra ndikojnë në sistemin nervor që kontrollon rrahjet e zemrës tuaj (nervat vagus), shpesh duke bërë që ritmi i zemrës tuaj të ngadalësohet. Sidoqoftë, manovrat vagale s’ funksionojnë për të gjitha llojet e aritmive.
-Medikamente. Për shumë lloje të takikardisë, ju mund të përshkruhen ilaçe për të kontrolluar rrahjet e zemrës ose rivendosjen e një ritmi normal të zemrës. është shumë e rëndësishme të merrni çdo ilaç anti-aritmik saktësisht siç udhëzohet nga mjeku juaj, në mënyrë që të minimizohen ndërlikimet.
-Kardioversioni. Me kusht që keni një lloj të caktuar të aritmisë, siç është fibrilacioni atrial, mjeku juaj mund të përdorë kardioversion, i cili mund të bëhet si ecuri ose duke përdorur medikamente. Si ecuri bëhet duke dërguar një “shok” elektrik në zemrën tuaj me anë të elektrodave të vendosura në gjoks.
-Ablacioni i kateterit. Në këtë ecuri, mjeku juaj vendos një ose më shumë katetere me anë të enëve të gjakut në zemrën tuaj. Elektrodat që vendosen mund të përdorin nxehtësi, energji të ftohtë ekstreme ose radio-frekuencë për të dëmtuar një vend të vogël të indeve të zemrës dhe të krijojnë një bllok elektrik përgjatë rrugës që po shkakton aritminë tënde.

[ad_2]

You cannot copy content of this page