Sat. May 21st, 2022
© Ndalohet kopjimi, riprodhimi dhe publikimi i informacionit pa cituar burimin e tij.
Besim Demolli

Çka është artroza?

Osteoartriti është një sëmundje që prek nyjet tuaja. Sipërfaqet brenda nyjeve tuaja dëmtohen, kështu që nyja nuk lëviz aq mirë sa duhet.

Sëmundja nganjëherë quhet artrozë, osteoartrozë, sëmundje degjenerative e nyjeve ose osteoartrit.

Kur një artikulacion zhvillon artrozë, disa prej pjesëve të kërcit që mbulojnë skajet e kockave gradualisht ashpërsohen dhe bëhen të holla. Kjo mund të ndodhë mbi sipërfaqen kryesore të nyjes suaj të gjurit dhe në kërcin nën kapakun e gjurit. Kocka nën kërc reagon duke u trashë dhe duke u bërë më të gjerë.

▪ Të gjitha indet brenda nyjes bëhen më aktive se sa në kushte normale – sikur trupi juaj po përpiqet të riparojë dëmtimin.

▪ Kocka në buzë të artikulacionit rritet jashtë, duke formuar zgjatime kockore të quajtura osteofite. Kjo mund të ndikojë në kockën e kofshës, kockën e nëngjurit ose kapakun e gjurit.

▪ Sinoviumi mund të fryhet dhe të prodhojë një fluks shtesë, gjë që më pas bënë që të enjtet nyja. Kjo quhet një përdorim i efektit ose ndonjëherë ujë në gju.

▪ Kapsula dhe ligamentet ngadalë trashen dhe tkurren sikur po përpiqeshin të stabilizonin artikulacionin.

Këto ndryshime brenda dhe përreth nyjeve janë pjesërisht rezultat i procesit inflamator dhe pjesërisht përpjekja e trupit tuaj për të riparuar dëmet. Në shumë raste, riparimet janë mjaft të suksesshme dhe ndryshimet brenda artikulacionit nuk shkaktojnë shumë dhimbje ose, nëse ka dhimbje, është e lehtë dhe mund të vijë e të shkojë. Sidoqoftë, në raste të tjera, riparimi nuk funksionon aq mirë dhe gjuri juaj dëmtohet. Kjo çon në paqëndrueshmëri dhe më shumë peshë duke u dhënë pjesëve të tjera të kyçit, gjë që mund të bëjë që simptomat të bëhen gradualisht më të këqija dhe më këmbëngulëse me kalimin e kohës./Dr.Besim Demolli